FISE - Design Galaxis – kiállítás a soproni Lábasházban

A FISE alapvető célja az iparművészet, a design népszerűsítése, alkotásaink bemutatása országszerte, a galériánk falain kívül. Az elmúlt években FISE kiállításnak adott otthont Eger, Győr, Pannonhalma, Szombathely, Hévíz. A múlt októberi pécsi kiállítás után most Sopronba szervezünk egy nagyszabású kiállítást a Kortárs Iparművészeti Gyűjteményre alapozva.

A legnevesebb hazai alkotók alkotásaiból álló kollekció képes teljes áttekintést nyújtani a közösség tagjai által felölelt területeken zajló folyamatokról, tendenciákról hiszen valamennyi szakot megjeleníti (belsőépítészet, formatervezés, kerámia-porcelán, öltözék, öltözék-kiegészítő, ötvös, textiltervezés, üveg, vizuális kommunikáció). A gyűjtemény folyamatos, sokoldalú bemutatása - hazánkban és külföldön egyaránt - mindenképpen izgalmas és pezsdítő felfedezéseket biztosít valamennyi látogató számára.

Megnyitó 2024. május 17-én, pénteken 17 órakor.
A kiállítást a Lábasházban Dr Farkas Ciprián polgármester és Mascher Róbert DLA, a FISE elnöke nyitja meg.

Utazzunk el a megnyitóra, egy jó kis csapatépítő hétvégére! Aki úgy tervezi, aznap, az esti vonattal vissza tud térni - ezért is került öt órára a megnyitó.
FB esemény: https://www.facebook.com/events/446724407860467

Kiállításunk a SopronFest hivatalos programja. Bővebb infó: https://sopronfest.hu/

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara (SE PAK) által a Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitója és díjátadó ünnepsége.

Köszöntőt mond:
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Mascher Róbert - SE PAK Humántudományi Intézet igazgató, a FISE elnöke

A díjakat, okleveleket átadják:
Feketéné dr. Szabó Éva - SE stratégiai rektorhelyettes,
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Túri Ibolya - SE PAK oktatási dékánhelyettes
Rakonczai Éva - SE PAK gazdasági igazgató
Mátyásiné Kiss Ágnes - SE Pető András Pedagógiai Intézet igazgató

Megnyitó: 2024. május 14. kedd 17 óra

Megnyitó: 2024. május 14-én kedden 17 órakor
Cím: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
Megtekinthető május 31-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A FISE Galériában, a konduktív nevelésben részesült mozgássérüléssel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek, valamint konduktorok, konduktor hallgatók és Karunk dolgozói három témakörben készített munkái láthatók.
Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat felhívására összesen 166 alkotást készítettek. Összesen 36 alkotás részesül díjazásban: 24 egyéni, 3 csoportos, 9 különdíjas, továbbá 12 felkészítő tanár kapott emléklapot.

A pályázatra érkezett alkotások egy része két kiállításon tekinthető meg:
2024.04.05. 17:00, Madách Színház, Tolnay Szalon: „Arcok, életek, élmények”
A kiállítás megálmodója és megvalósítója Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta.
Az eseményt Feketéné dr. Szabó Éva, SE Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központ igazgató nyitotta meg.
2024.05.14. FISE Galéria – itt kerül sor a hallgatók és egyéb dolgozók díjainak ünnepélyes átadására.

Hári Mária (1923- 2001) gyógypedagógus, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének igazgatója. Már 1945-ben megismerkedett Pető Andrással és az ő mozgásterápiai, mozgáspedagógiai módszereivel, szinte együtt kezdték tervezni a későbbi Pető Intézetet. 1952-es orvostudományi doktori szigorlata után Hári Mária egész életét a Pető Intézetben töltötte, a konduktív pedagógiai módszerek kidolgozásán és a főiskolai szintű konduktorképzés megvalósításán munkálkodott. A konduktív pedagógiai módszer segítségével azokat a mozgássérülteket is vissza tudták segíteni a hétköznapi életbe, akiknek mozgásszervi betegsége addig megoldhatatlan feladat elé állította az orvosokat és a gyógypedagógusokat. A ma már Pető-módszer néven elhíresült nevelési rendszer megismertetése és terjesztése érdekében Hári előadásokat tartott itthon és külföldön, , fogadta az intézetben a mozgássérült gyermek- és felnőtt embereket, akik bénulásban, Parkinson-kórban, sclerosis multiplex-ben szenvedtek maradandó mozgásszervi károsodást.

A Pető Intézetben szervezői, alorvosi teendőket látott el, majd adjunktusi beosztásba került, 1967 őszétől Pető András halála után ő látta el az igazgatói teendőket. 1994-ben vonult nyugalomba, de a tanítást és a tudományos munkát nem hagyta abba.

Tematikus nap a FISÉben a Nemzetközi Design Nap alkalmából

10.00 - 11.00 /// Speciális tárlatvezetés aktuális kiállításunkon - kalauz: B. Horváth Brigitta és Nitschmann Corinna
11.00 - 12.00 /// DIY ékszerkészítő családi foglalkozás Németh Orsolya ékszertervező vezetésével https://www.facebook.com/events/345508001410294

12.00 - 18.00 /// VÁSÁR - különleges vásár válogatott kedvességekkel és egyedi, speckó tárgyakkal
Akiktől válogathattok: Csibi Boróka x faék - egyedi ládák, Domonyi Erzsébet - ékszerek, Elek Ágnes - komposztálható ékszerek, Knetik Dóra -kerámiák (főként fagyizáshoz), Lakatos Ábel - kerámia készletek , Németh Orsolya - ékszerek, Rejka Erika- porcelán készletek és ékszerek

12.00 - 14. 00 /// Ismerkedés önismereti társasjátékokkal - szabadfoglalkozás érdeklődők számára
14.00 - 15.30 /// Nyitott művészettörténet óra a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatóival - beszélgetések tárgyakról, észlelésről, kötődésről

16.00 - 18.00 /// MUSTRA- előadások és beszélgetések - Vendégeink:
Hegedüs Klára Zsófia formatervező művész - Kedves Kézműves https://www.facebook.com/kedveskezmuves
Papp Anett DLA textiltervező művész - Naturing projekt
Fazekas Ildikó - A szolidaritás terepe: szakszervezet
Csibi Boróka illusztrátor - Közveszélyes munkakerülők, előadás résztvevő
Andorka Tímea grafikus - KÁR, előadás résztvevő
18.00 - 20.00 /// közösségi együttlét, zene
https://www.facebook.com/events/304510932681072

Megnyitó 2024. április 25-én csütörtökön 18 órakor.
A kiállítást megnyitja: Prékopa Ágnes művészettörténész
Megtekinthető 2024. május 9-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

„Ha esik az eső, a virágok kinyílnak. A gyík megeszi a bogarat, a gyíkot megeszi a madár. De a végen mindegyik meghal. Elpusztul és kiszárad. A generációk kihalnak, de már ott van a következő. És így megy ez. Számtalan különböző formája van az életnek, számtalan különböző formája a halálnak. Végül a különbség is elenyészik.” Murakami Haruki

A különbségek elenyésznek, a motívumok, technikák örök körforgásban kapcsolódnak az adott korok trendjeihez. Hatnak egymásra és mégis megmarad saját eredeti minőségük. Ahogy újjászületnek, vagy akár egymásba átalakulnak. Mégis megmarad egyedi ideájuk, amelyek változatlan törvényszerűségeikkel jelennek meg a design nyelvén.

B. Horváth Brigitta
Hagyományos ezüstműves technikákkal készíti lakberendezési tárgyait, melyek megalkotásánál fontos szempont a design szemléletmód. Bátran dolgozik a több száz éves technikákkal abban a korban, ahol már kevesen ismerik, használják e formaképző módokat. Az ősi formavilágot jó érzékkel ötvözi a minimalista, letisztult formákkal, fontos számára a tárgyak kommunikatív szerepe, melyet alkotásaiban nemcsak a tárgyak egymáshoz kapcsolódó narratív elemeivel, de a néző és a tárgyak közti kommunikációval valósít meg. Egyedi rézlámpái, lakberendezési tárgyai a természetszeretetről beszélnek, s melegséggel, eleganciával töltik fel a modern otthonokat egyfajta keleti zen hangulatban, melyet a Távol-Keleten töltött egyetemi időszaknak is inspirált.

Nitschmann Corinna
Alkotásaiban a hazai, egyébként szemétbe kerülő gyapjú, mint értékes alapanyag kerül bele a modern belső terekbe, visszahozva ezzel valamit a természetből és így a gyapjúval való újra kapcsolódást indítványozva a nézőben, amit meg is megtapinthat a látogató. A 6000 éves kézműves technika ebben a formában találkozik a 21. sz-i design lakberendezési koncepciókkal.
Kacskaringós mintái a tradicionális türkmén mintakincsből származtatódnak. Alapgondolatában, alkotásaiban a gyapjútincsek kicsit ránőnek ezekre a mintákra, ahogy a fű lepi be a magukra hagyott római mozaikokat szabad térben.

Metafora Vizuális Játék (Meta-képek világa szürrealista illusztrációkon keresztül) - Chang Sik Kim egyéni kiállítása

A kiállítást megnyitja:
Simon Péter Bence, Red Dot díjas tipográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa

Megnyitó esemény: 2024. április 18. (csütörtök) 18h-tól
A kiállításmegnyitó kapcsán Chang Sik Kim személyesen tart egy bemutatkozó előadást, amiben beszél korábbi és újabb munkáiról és a világviszonylatban is számottevő kurátori és konferenciaszervezői munkásságáról.

Helyszín: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
A kiállítás megtekinthető: 2024. április 23-ig, hétfőtől péntekig 13–18 óra között

Chang Sik Kim, dél-koreai származású tervezőművész, a San Jose Állami Egyetem (USA) professzora, tipográfus és a Vol-So Design Stúdió kreatív vezetője. Szakterülete a márka- és infografika tervezés, valamint a tipogram (betű és kép integrációja), munkáit a vizuális metaforák és módszerek alkalmazásával történő, komplex ötletek konceptualizálása jellemzi.

Chang megkapta a dél-koreai National Design Awards elnöki díját. Három könyve jelent meg, több cikket írt, és tizenöt egyéni kiállítást rendezett, többek között Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Örményországban, Japánban, Koreában és az Egyesült Államokban. Szakmai életútja alatt több újságot, magazint és több mint 150 könyvborítót tervezett, emellett számos sikeres kabala figurát és márkatervet, valamint számos koreai és latin betűtípus-tervet készített márkaépítési projektekhez. Több nemzetközi tervpályázaton is zsűritagként dolgozott, mint többek között a „Poster for Tomorrow”, a „Granshan”, a „Wow Design Festa” és az „ideec”. Chang ügyfelei között szerepelt például a Samsung, a Yahoo, a Hyundai Motors, a Hammer Theatre, a HP Computer és az Amazon. Kutatásai és munkái szakmai konferenciákon és publikációkban jelentek meg, beleértve a Graphis, Print, How, MAC World Korea és Baseline magazinokat, valamint olyan nemzetközi konferencia folyóiratokban, mint az ICOGRADA, a Granshan, az AIGA és a München Design Week.

A művész kiállítási koncepciója:
A tipogram egy tipográfiai eszközökkel vizualizált szójáték. Szeretek jelekkel, szimbólumokkal és ikonokkal játszani. Lenyűgöz a betűkkel és képekkel való vizuális játék, amit expresszív tipogramnak is hívnak. Ez a fajta vizuális kifejezési mód könnyen megjegyezhető, szimbolikus és konceptuális üzenetet ad a nézőközönségének. A látványelemek kettős jelentése miatt élményszerűen kommunikálja az üzenetet. Amióta tervezőgrafikus és oktató lettem, ez az érdeklődésem forrása, a munkám inspirációs eszköze és az oktatói filozófiám is. Gyakran használom alkalmazott grafikai projektjeimben is, mint például az emblémákban, a márkaépítésben, a kabalafiguráimnál vagy a könyvterveimben megjelenő grafikákban és illusztrációkban.

A kiállítást megnyitja: Csanádi-Bognár Szilvia, esztéta, művészettörténész, egyetemi adjunktus
Művészet- és Designelméleti Intézet

Megnyitó 2024. április 3-án szerdán 18 órakor.
Megtekinthető 2024. április 16-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

METU Craft & Design - The future generation (A 36.OTDK Craft és Design tagozatának díjazottjai a METU-ról)

Az alkotó ember különleges nézőpontból reflektál önmagára és a világra. Ezt a reflexiót folyamatosan finomítja, először a mesterével – ebből alakul ki egy sajátos mester-tanítvány párbeszéd. Az alkotói gondolkodásnak egy ponton ki kell lépnie az otthonosságból és szakmai viták, nyilvánosság előtt is meg kell mutatkoznia, bizonyítania életerejét és létjogosultságát.

Ennek kiváló fóruma a tudományos diákköri konferencia, melynek Művészeti és Művészettudományi Szekciójában számos fiatal tehetség mérte össze tudását az ország felsőoktatási intézményeiből. A Budapesti Metropolitan Egyetem Craft és Design tagozataiban 12 díjazott pályamunka honorálta az alkotói tehetséget. A Fiatal Iparművészek Stúdiója különdíjként ajánlotta fel ezeknek az első, második és harmadik helyezetteknek, különdíjasoknak a bemutatkozás lehetőségét.

Az egyetem Divat és Textil Tanszékének, valamint Építészet és Design Tanszékének hallgatói kortárs életérzéseket, társadalom- és környezettudatos problémákat, hétköznapi helyzeteket jelenítenek meg a maguk egyéni látásmódjával. Kérdéseket vetnek fel, kíváncsian kutatnak, kísérleteznek, keresik a legjobb megoldást. Éppen úgy, ahogy eddig generációk sokasága. Az ő látásuk mindig az épp legújabb, a kérdéseik relevánsak, válaszaikban egyszerre köszön vissza a múlt és a jövő. Bátran nyúlnak egészen személyes témákhoz, a banalitás határait feszegető evidenciákról mesélnek vagy épp egy tradicionális kultúrát boncolgatnak. A hagyományos technikákkal operálva nyúlnak egészen szokatlan anyagokhoz meglepő hatást keltve vagy éppen a megszokott formákat szedik szét és állítják fejtetőre váratlan eredményre jutva. Gondolkodásukban az evidens fogalma határát veszti, alkotói attitűdjükben a jövő észrevétlenül már ott lapul kíváncsiságukban és nyitottságukban.

A kiállításon székeket, pihenőpadot, ruhákat, textileket, táskákat látunk, de mögöttük egy-egy jövőbe néző, kutató pillantás néz szembe velünk. A jövő designer generációjának pillanatképe ez a kiállítás.

Kiállítók:
Design tagozat
Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta - Spine (Dr. Bachmann Erzsébet, Nádas Gergely) Design 1. helyezett
Jex Lili - A csomópont (Nádas Gergely) Design 3. helyezett
Tóth Fanni - Kanagawa (Baráth Hajnal, Rejka Erika, Rózner György) Design Különdíj

Craft 1 tagozat
Detre Mikolt Tünde - Elmozdulás (Révész Eszter DLA) 1. helyezett
Vranek Hedvig - Street wrap (Kovács Adél) 2. helyezett
Pécz Tekla - A nő (Aranyosi Zsuzsanna DLA) 3. helyezett
Gyarmathy Cili- Esti mesék (Aranyosi Zsuzsanna DLA) Craft különdíj

Craft 2 tagozat
WANG JIA YU - ING ÚJRATERVEZÉSE KÉT NÉPVISELETET ÖTVÖZVE (Koncsánszky Dóra) 1. helyezett
Lóki Szimonetta - Kapcsolódás (Kovács Adél, Rákhely Zsófia) 3. helyezett
Gyurián Fanni - TERMÉSZETI FORMA ÁLTAL INSPIRÁLT TÁROLÓK (Ducsai Judit) Craft Különdíj

A FISE Galériában átvehető és megvásárolható nyitvatartási időben. Átvehető azok számára akik szerepelnek benne és a hozzájárulást befizették illetve megvásárolható minden érdeklődő számára.
Hívjátok fel ismerőseitek figyelmét is vadonatúj katalógusunkra, valamint a FISE történeti könyvünkre is! Ezek és a további korábbi kiadványunk megvásárlásával is támogatható a Egyesületünk működése.

A személyes átvételre, az ünneplésre ragyogó lehetőség a pénteki éves közgyűlésünk, ami egybeesik a Fresh FISHES kiállításunk finisszázsával!

Vegyes TECHnika - Domonyi Betti ötvös, aranyműves és Schuller Marcsi textilművész kiállítása

Megnyitó 2024. március 12-én kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Láng Orsolya író, költő, könyvillusztrátor, filmrendező.
Közreműködik: Vértesi Ferenc (gitár)

Megtekinthető 2024. március 28-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Domonyi Erzsébet Betti, ékszerész és építész, aki a textúra és a geometria metszéspontjában alkot. Ez az út lehetővé teszi számára, hogy különböző kontextusokban vizsgálja meg a különböző anyagokat, hogy azok hogyan lépnek kölcsönhatásba és válnak eggyé. Számára az a legfontosabb, hogy hagyja, hogy az anyag úgy alakuljon, ahogyan akar, hagyja, hogy a maga útját járja. A kiállításon a szénszálas négyszög profil kompozitot állítja különböző helyzetekbe, megőrizve a konstruktív koncepciót, amelyet a kockára épít. A CUBE I. kollekcióval a kortárs művészet olyan szegmensét kívánja megmutatni, ahol a mérnökséget és a művészetet is megőrizve önazonos alkotásokat tud létrehozni.

Schuller Mária divat- és textiltervező művész. Munkásságában a textil a mára szakterületévé vált gépi hímzés technológiájának grafikus megközelítésével alkot kohéziót. A textil festői elemként épül be alkotásaiba annak anyagszerűségével, térbeli dimenzióival, valamint a szomatikus öröm tapasztalatával. A talált, gyűjtögetett kisebb-nagyobb (többnyire másra nem alkalmazható, mert hulladék) textildarabok a varrás és a hímzés által alkotnak új kompozíciókat és ruhadarabokat, általában a képi és a szöveges humort sem mellőzve.

2020-ban, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület iparművészeti gyűjteménye! Jelenleg 105 FISE tag kiemelkedő alkotása található az egyedülálló anyagban, amelyet a jövőben mind belföldön, mind külföldön igyekszünk a nagyközönség számára is elérhetővé tenni!
(Azonosító: 0001-MMA-20-MT)