FISE Tagfelvétel 2024.

A FISE 2024. évi tagfelvételének időpontja: július 3., szerda 14.00 -18.30-ig
Bármely iparművészeti ággal vagy művészetelmélettel foglalkozó érdeklődő jelentkezhet művészeti egyesületünkbe. A diploma nem feltétel, de ha művészeti hallgató vagy, akkor még várj egy kicsit...

Jelentkezés a tagfelvételre az alábbi űrlapon: https://forms.gle/3FJpLaMykAtf6Xry9

Időpontfoglalás a tagfelvételre: https://fise-tagfelvetel.reservio.com/services
(A nevedet, mint személyes adatot add meg.)

Megkérjük a jelentkezőket, hogy a 10-15 perces beszélgetésre hozzanak magukkal:
- egy A4-es lapon életrajzot az elérhetőségekkel (végzettség, postacím, e-mail cím, telefonszám)
- pendrive-on portfóliót
- néhány eredeti (nem nagyméretű) alkotást, rajzot, amely rögtön el is vihető
- háromezer forintot, eljárási díjra, - amely felvétel esetén egyben az idei tagdíj is.

További felvilágosítás, és információ: iroda@fise.hu,

Pár szó az Egyesületről:
A FISE független szakmai szervezet 42 éve segíti az iparművészek pályáját: kiállítási lehetőség biztosításával, folyamatos tájékoztatással, érdekképviselettel. A tagság 10 szakma szerint szakosztályba tagolódik, az egyesületet választott vezetőség irányítja. A FISE irodája, 4 műterme, Mátranováki Alkotóháza mellett, Budapest szívében a Kálmán Imre utcában működtet egy galériát is. Itt háromhetente rendezünk kiállításokat, ahol a tagok bemutatkozhatnak a szakmai és a tágabb közönségnek. Időnként külföldi meghívásoknak is eleget teszünk, tanulmányutakat szervezünk. Segítünk megvalósítani tagjaink művészi célkitűzéseit, így egyre többen vannak, akik FISE tagként indultak el és mára a magyar kultúra és művészet nemzetközileg is elismert alkotói lettek.

Munkánkról honlapunkon többet is megtudhattok: www.facebook.com/FISE.art.craft.design

Megnyitja: Zámori Eszter, az Ékszergyakorlatok kurzus vezetője és a kiállítás kurátora
Látogatható: június 21-ig, munkanapokon 13-18 óra között.
A kiállítás a PTE MK és a FISE közös szervezésében valósul meg.
Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

A FISE Gyűjtemény ékszerműveinek alkotói:
Balázs Marianna, Besnyői Rita, Boldizsár Zsuzsa, Buzás Andrea, Dés Dóra, Égi Marcell, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kiskéry Dániel, Marosi László, Rejka Erika, Szilágyi Sapi, Vékony Fanni, Zámori Eszter

Az Ékszergyakorlatok kurzus diákmunkáit készítették:
Akácsos Eszter, Bálint Viola, Baran Péter, Bedi Dóra, Galcsik Vivien, Gyergyovits Enikő, Jantász Regina, Keszthelyi Sára, Kis Anna, Pálfai Boróka, Simonváros Csenge és Takács Eszter, Szabadi Enikő, Szalai Rebeka, Vigh Luca

Ékszergyakorlatok - Parafrázis és kiállítás, mint módszer a művészeti oktatásban

“A magyar kortárs ékszer szcéna művészeinek és munkáinak megismerését, kiállításon való bemutatását és a művész hallgatók ismereteinek bővítését, mélyítését és reflexiók készítését fontos feladatnak gondolom.
Kurzusom a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a Tárgyalkotó alapszak fémműves és kerámiatervező hallgatóit és az osztatlan képzésben tanuló festőművész hallgatókat szólította meg. Az Ékszergyakorlatok kurzus kísérleti terep és izgalmas kihívás volt különböző művészeti területek és alkotói munkafolyamatok összehasonlításának és támogató összehangolásának. A két tavaszi szemeszter alatt a hallgatók parafrázisokat készítettek a FISE Gyűjtemény egyes ékszerműveire. Az első szemeszter munkájának eredménye a pécsi Nádor Galériában került 2023 októberében bemutatásra. Most a FISE Galériában nyíló tárlaton - az idén készült művekkel együtt - a teljes anyag látható lesz.
A diákok egy lényeges szempont szerint kapcsolódtak a választott ékszerekhez, és a függő vagy nyakék műfajában gondolkodhattak. A részletes munkamenetet kreatív naplójukban mutatják be. A kurzus a kreatív szövegírás gyakorlásának is teret adott. A hallgatók művei bekerültek a FISE Gyűjtemény Diákmunka szekciójába.”

A z Ékszergyakorlatok katalógusa itt tekinthető meg:
https://issuu.com/eszterzamori/docs/pages_ekszergyak_issura?fr=xKAE9_zU1NQ

Design Világnap x FISE

2024. június 29. szombat

A Design Világnapját megalakulásának 50. évfordulóján, azaz 2007. június 29-én hirdette meg a BEDA - azaz a Bureau of European Design Assotiations.

A FISE eme jeles nap alkalmából ismét szeretettel vár minden design, formatervezés, kreatív ipar iránt érdeklődőt egy sokszínű, változatos programmal.
A program ideje alatt aktuális kiállításunk megtekinthető a Galériában, kiállítóink Litvin Natasa ékszertervező és Tóth Ágnes Réka fotóművész lesznek.
A családi programot a KACs Műhely biztosítja.

Az esemény létrehozását, szervezését és a lebonyolítását is a FISE elmélet szakos tagjainak köszönjük ezúton is!

Rétegek/Layers // Litvin Natasa ékszerművész és Tóth Ágnes Réka fotográfus kiállítása

Megnyitó 2024. június 25-én kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja: Fazekas Ildikó, design- és művészetmenedzser.
Megtekinthető 2024. július 5-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

//Rétegek//

Litvin Natasa ékszerművész, társadalomtudományi nézőpontokból kiindulva vizsgálódik, rendszerekben gondolkodik. Tárgyait a kapcsolatok-kapcsolódások témában, marginális határvonalak és összetett asszociációk mentén alkotja. Számára a hajtóerő̋ az önazonosság és az értékteremtés kifejeződése, mindezt anélkül, hogy a különböző̋ anyagokat illetően kompromisszumot kellene kötnie.

Tóth Ágnes Réka a folyamatos kísérletezésre összpontosít, az érzésekre, mozdulatokra, perspektívákra. Fotóiban a manipuláció eszközét használja, mely új nézőpontokat, benyomásokat teremt. Stílusában az ambiciózus, minimalista álláspontot követi, kompozícióit tudatosan komponálja. Ágnes lenyűgöző és érzelmes víziókat szeretne bemutatni közönségének.

Kiállítás címe „Rétegek”. Különlegessége, hogy vertikális és horizontális módon is mátrix jellegű, azaz a kiállítás a kiállításban, egymás rétegeire épülve folyamatokat, szövetet hoz létre. A kiállítás tárgyai és fotói, témái önálló kiállításként külön is „fogyaszthatóak”, ugyanakkor együtt egységet alkotnak.
A kiállítás esszenciáját a Lélek, Test, Szellem téma hármasság komplexitása alkotja, úgymint „Lélekbuborék”, „Testszövetek” és „Szellemátjáró”. Hozott és szerzett érzelmi mintákat, benyomásokat, lenyomatokat közvetít narratív ékszerekben és fotókban.

FISE - Design Galaxis – kiállítás a soproni Lábasházban

A FISE alapvető célja az iparművészet, a design népszerűsítése, alkotásaink bemutatása országszerte, a galériánk falain kívül. Az elmúlt években FISE kiállításnak adott otthont Eger, Győr, Pannonhalma, Szombathely, Hévíz. A múlt októberi pécsi kiállítás után most Sopronba szervezünk egy nagyszabású kiállítást a Kortárs Iparművészeti Gyűjteményre alapozva.

A legnevesebb hazai alkotók alkotásaiból álló kollekció képes teljes áttekintést nyújtani a közösség tagjai által felölelt területeken zajló folyamatokról, tendenciákról hiszen valamennyi szakot megjeleníti (belsőépítészet, formatervezés, kerámia-porcelán, öltözék, öltözék-kiegészítő, ötvös, textiltervezés, üveg, vizuális kommunikáció). A gyűjtemény folyamatos, sokoldalú bemutatása - hazánkban és külföldön egyaránt - mindenképpen izgalmas és pezsdítő felfedezéseket biztosít valamennyi látogató számára.

Megnyitó 2024. május 17-én, pénteken 17 órakor.
A kiállítást a Lábasházban Dr Farkas Ciprián polgármester és Mascher Róbert DLA, a FISE elnöke nyitja meg.

Utazzunk el a megnyitóra, egy jó kis csapatépítő hétvégére! Aki úgy tervezi, aznap, az esti vonattal vissza tud térni - ezért is került öt órára a megnyitó.
FB esemény: https://www.facebook.com/events/446724407860467

Kiállításunk a SopronFest hivatalos programja. Bővebb infó: https://sopronfest.hu/

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara (SE PAK) által a Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitója és díjátadó ünnepsége.

Köszöntőt mond:
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Mascher Róbert - SE PAK Humántudományi Intézet igazgató, a FISE elnöke

A díjakat, okleveleket átadják:
Feketéné dr. Szabó Éva - SE stratégiai rektorhelyettes,
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Túri Ibolya - SE PAK oktatási dékánhelyettes
Rakonczai Éva - SE PAK gazdasági igazgató
Mátyásiné Kiss Ágnes - SE Pető András Pedagógiai Intézet igazgató

Megnyitó: 2024. május 14. kedd 17 óra

Megnyitó: 2024. május 14-én kedden 17 órakor
Cím: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
Megtekinthető május 31-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A FISE Galériában, a konduktív nevelésben részesült mozgássérüléssel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek, valamint konduktorok, konduktor hallgatók és Karunk dolgozói három témakörben készített munkái láthatók.
Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat felhívására összesen 166 alkotást készítettek. Összesen 36 alkotás részesül díjazásban: 24 egyéni, 3 csoportos, 9 különdíjas, továbbá 12 felkészítő tanár kapott emléklapot.

A pályázatra érkezett alkotások egy része két kiállításon tekinthető meg:
2024.04.05. 17:00, Madách Színház, Tolnay Szalon: „Arcok, életek, élmények”
A kiállítás megálmodója és megvalósítója Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta.
Az eseményt Feketéné dr. Szabó Éva, SE Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központ igazgató nyitotta meg.
2024.05.14. FISE Galéria – itt kerül sor a hallgatók és egyéb dolgozók díjainak ünnepélyes átadására.

Hári Mária (1923- 2001) gyógypedagógus, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének igazgatója. Már 1945-ben megismerkedett Pető Andrással és az ő mozgásterápiai, mozgáspedagógiai módszereivel, szinte együtt kezdték tervezni a későbbi Pető Intézetet. 1952-es orvostudományi doktori szigorlata után Hári Mária egész életét a Pető Intézetben töltötte, a konduktív pedagógiai módszerek kidolgozásán és a főiskolai szintű konduktorképzés megvalósításán munkálkodott. A konduktív pedagógiai módszer segítségével azokat a mozgássérülteket is vissza tudták segíteni a hétköznapi életbe, akiknek mozgásszervi betegsége addig megoldhatatlan feladat elé állította az orvosokat és a gyógypedagógusokat. A ma már Pető-módszer néven elhíresült nevelési rendszer megismertetése és terjesztése érdekében Hári előadásokat tartott itthon és külföldön, , fogadta az intézetben a mozgássérült gyermek- és felnőtt embereket, akik bénulásban, Parkinson-kórban, sclerosis multiplex-ben szenvedtek maradandó mozgásszervi károsodást.

A Pető Intézetben szervezői, alorvosi teendőket látott el, majd adjunktusi beosztásba került, 1967 őszétől Pető András halála után ő látta el az igazgatói teendőket. 1994-ben vonult nyugalomba, de a tanítást és a tudományos munkát nem hagyta abba.

Tematikus nap a FISÉben a Nemzetközi Design Nap alkalmából

10.00 - 11.00 /// Speciális tárlatvezetés aktuális kiállításunkon - kalauz: B. Horváth Brigitta és Nitschmann Corinna
11.00 - 12.00 /// DIY ékszerkészítő családi foglalkozás Németh Orsolya ékszertervező vezetésével https://www.facebook.com/events/345508001410294

12.00 - 18.00 /// VÁSÁR - különleges vásár válogatott kedvességekkel és egyedi, speckó tárgyakkal
Akiktől válogathattok: Csibi Boróka x faék - egyedi ládák, Domonyi Erzsébet - ékszerek, Elek Ágnes - komposztálható ékszerek, Knetik Dóra -kerámiák (főként fagyizáshoz), Lakatos Ábel - kerámia készletek , Németh Orsolya - ékszerek, Rejka Erika- porcelán készletek és ékszerek

12.00 - 14. 00 /// Ismerkedés önismereti társasjátékokkal - szabadfoglalkozás érdeklődők számára
14.00 - 15.30 /// Nyitott művészettörténet óra a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatóival - beszélgetések tárgyakról, észlelésről, kötődésről

16.00 - 18.00 /// MUSTRA- előadások és beszélgetések - Vendégeink:
Hegedüs Klára Zsófia formatervező művész - Kedves Kézműves https://www.facebook.com/kedveskezmuves
Papp Anett DLA textiltervező művész - Naturing projekt
Fazekas Ildikó - A szolidaritás terepe: szakszervezet
Csibi Boróka illusztrátor - Közveszélyes munkakerülők, előadás résztvevő
Andorka Tímea grafikus - KÁR, előadás résztvevő
18.00 - 20.00 /// közösségi együttlét, zene
https://www.facebook.com/events/304510932681072

Megnyitó 2024. április 25-én csütörtökön 18 órakor.
A kiállítást megnyitja: Prékopa Ágnes művészettörténész
Megtekinthető 2024. május 9-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

„Ha esik az eső, a virágok kinyílnak. A gyík megeszi a bogarat, a gyíkot megeszi a madár. De a végen mindegyik meghal. Elpusztul és kiszárad. A generációk kihalnak, de már ott van a következő. És így megy ez. Számtalan különböző formája van az életnek, számtalan különböző formája a halálnak. Végül a különbség is elenyészik.” Murakami Haruki

A különbségek elenyésznek, a motívumok, technikák örök körforgásban kapcsolódnak az adott korok trendjeihez. Hatnak egymásra és mégis megmarad saját eredeti minőségük. Ahogy újjászületnek, vagy akár egymásba átalakulnak. Mégis megmarad egyedi ideájuk, amelyek változatlan törvényszerűségeikkel jelennek meg a design nyelvén.

B. Horváth Brigitta
Hagyományos ezüstműves technikákkal készíti lakberendezési tárgyait, melyek megalkotásánál fontos szempont a design szemléletmód. Bátran dolgozik a több száz éves technikákkal abban a korban, ahol már kevesen ismerik, használják e formaképző módokat. Az ősi formavilágot jó érzékkel ötvözi a minimalista, letisztult formákkal, fontos számára a tárgyak kommunikatív szerepe, melyet alkotásaiban nemcsak a tárgyak egymáshoz kapcsolódó narratív elemeivel, de a néző és a tárgyak közti kommunikációval valósít meg. Egyedi rézlámpái, lakberendezési tárgyai a természetszeretetről beszélnek, s melegséggel, eleganciával töltik fel a modern otthonokat egyfajta keleti zen hangulatban, melyet a Távol-Keleten töltött egyetemi időszaknak is inspirált.

Nitschmann Corinna
Alkotásaiban a hazai, egyébként szemétbe kerülő gyapjú, mint értékes alapanyag kerül bele a modern belső terekbe, visszahozva ezzel valamit a természetből és így a gyapjúval való újra kapcsolódást indítványozva a nézőben, amit meg is megtapinthat a látogató. A 6000 éves kézműves technika ebben a formában találkozik a 21. sz-i design lakberendezési koncepciókkal.
Kacskaringós mintái a tradicionális türkmén mintakincsből származtatódnak. Alapgondolatában, alkotásaiban a gyapjútincsek kicsit ránőnek ezekre a mintákra, ahogy a fű lepi be a magukra hagyott római mozaikokat szabad térben.

Metafora Vizuális Játék (Meta-képek világa szürrealista illusztrációkon keresztül) - Chang Sik Kim egyéni kiállítása

A kiállítást megnyitja:
Simon Péter Bence, Red Dot díjas tipográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa

Megnyitó esemény: 2024. április 18. (csütörtök) 18h-tól
A kiállításmegnyitó kapcsán Chang Sik Kim személyesen tart egy bemutatkozó előadást, amiben beszél korábbi és újabb munkáiról és a világviszonylatban is számottevő kurátori és konferenciaszervezői munkásságáról.

Helyszín: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
A kiállítás megtekinthető: 2024. április 23-ig, hétfőtől péntekig 13–18 óra között

Chang Sik Kim, dél-koreai származású tervezőművész, a San Jose Állami Egyetem (USA) professzora, tipográfus és a Vol-So Design Stúdió kreatív vezetője. Szakterülete a márka- és infografika tervezés, valamint a tipogram (betű és kép integrációja), munkáit a vizuális metaforák és módszerek alkalmazásával történő, komplex ötletek konceptualizálása jellemzi.

Chang megkapta a dél-koreai National Design Awards elnöki díját. Három könyve jelent meg, több cikket írt, és tizenöt egyéni kiállítást rendezett, többek között Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Örményországban, Japánban, Koreában és az Egyesült Államokban. Szakmai életútja alatt több újságot, magazint és több mint 150 könyvborítót tervezett, emellett számos sikeres kabala figurát és márkatervet, valamint számos koreai és latin betűtípus-tervet készített márkaépítési projektekhez. Több nemzetközi tervpályázaton is zsűritagként dolgozott, mint többek között a „Poster for Tomorrow”, a „Granshan”, a „Wow Design Festa” és az „ideec”. Chang ügyfelei között szerepelt például a Samsung, a Yahoo, a Hyundai Motors, a Hammer Theatre, a HP Computer és az Amazon. Kutatásai és munkái szakmai konferenciákon és publikációkban jelentek meg, beleértve a Graphis, Print, How, MAC World Korea és Baseline magazinokat, valamint olyan nemzetközi konferencia folyóiratokban, mint az ICOGRADA, a Granshan, az AIGA és a München Design Week.

A művész kiállítási koncepciója:
A tipogram egy tipográfiai eszközökkel vizualizált szójáték. Szeretek jelekkel, szimbólumokkal és ikonokkal játszani. Lenyűgöz a betűkkel és képekkel való vizuális játék, amit expresszív tipogramnak is hívnak. Ez a fajta vizuális kifejezési mód könnyen megjegyezhető, szimbolikus és konceptuális üzenetet ad a nézőközönségének. A látványelemek kettős jelentése miatt élményszerűen kommunikálja az üzenetet. Amióta tervezőgrafikus és oktató lettem, ez az érdeklődésem forrása, a munkám inspirációs eszköze és az oktatói filozófiám is. Gyakran használom alkalmazott grafikai projektjeimben is, mint például az emblémákban, a márkaépítésben, a kabalafiguráimnál vagy a könyvterveimben megjelenő grafikákban és illusztrációkban.