MONSTERA / MONSTER

Gondos Eszter textilművész és
Pál Anikó Orsolya öltözéktervező iparművész
kiállítása

A kiállítást F. dr. Dózsa Katalin művészettörténész nyitja meg
Megnyitó: 2017. november 2-án, csütörtökön 18 órakor

Megtekinthető 2017. november 17-ig 13-18 óra között

Gondos Eszter
Inspirációforrása a növény- és állatvilág. Célkitűzése mindig is a különleges természeti térformák leképezése volt, ehhez alternatív alapanyagokat használ, hagyományos technikákkal. A textiltervező tanulmányai során szerzett tudása segíti gondolatainak megjelenítését.

Pál Anikó Orsolya
Öltözékei a szabásvonalakkal való játékon, kísérletezésen alapulnak. A ruhákon finom rajzolatok, erezetek jelennek meg, melyeket a "Monsteradeliciosa", az az könnyező pálma karéjos, lyukacsos levelei ihlettek. Ezek határozzák meg az öltözék formáját és tagoltságát. Az öltözékekre a klasszikus, nőies és modern sziluettek keveredése jellemző, melyet az anyagválasztás is tükröz.

Öncélú polgárpukkasztás vagy zseniális design?
Avagy Starck - szkander egy citromfacsaróért

2017. november 3. péntek 18.00

Hetekkel ezelőtt kezdődött egy érdekes szakmai vita, mely számos, a design világát érintő kérdést feszegetett.
Olyan izgalmasnak és érdekfeszítőnek találtuk a beszélgetést, hogy szerveztünk rá egy beszélgetést. Építészek, belsőépítészek, bútortervezők, formatervezők, iparművészek, textiltervezők és ötvösök vesznek részt a beszélgetésben, melyben a következő kérdésekre keressük a válaszokat.

Funkcionalista avagy artisztikus legyen a design?
A formatervezés művészet, vagy inkább mérnöki munka?
Egy adott design feladatra csak a legletisztultabb, legtömörebb válasz adható, vagy létezhet-e olyan válasz, mely a formai megoldáson túl valamiféle extrém filozófiát, életérzést, mondanivalót sugall?
A kevesebb valóban több?
Képes-e egy alkotás komoly, filozofikus gondolatokat ébreszteni, ha minimalista, funkcionalista, avagy akkor, ha artisztikusabb, szélsőségesebb designt kommunikál? Lehetséges-e ez mindkét esetben?
Elfogadható-e egy tárgyon egy olyan formalizmus mely nem akadályozza ugyan a tökéletes használhatóságot, de formailag szükségtelen?
Vajon a Starck citromfacsaró ilyen? Avagy minden részlete indokolt?
Amennyiben egy problémát tökéletesen megoldunk egy jó formatervvel, az mennyiben mérnöki munka, és mitől lesz kreatív design? Avagy a kettő lehet ugyanaz?
Amennyiben egy problémát interpretálunk, átfogalmazunk, a magunk megközelítése szerint próbáljuk megoldani, vajon mennyire távolodunk el közben az adott problémától s mennyire közelítünk a mi belső világunkhoz? Vajon az egyik jobb vagy rosszabb a másiknál?
Vajon a funkcionalista megoldás jobban összpontosít a problémára, mint önmagunk kifejeződésére? Önmagunk kifejeződése talán a művészet lényege?
Kimondható-e, hogy egy funkcionalista alkotónak nem igazán fontos, hogy művésznek tekintsék?
Egyáltalán, művésznek kell-e lennie a designernek?

Miért jelent meg a Philippe Starck-féle designértelmezés?
A Starck előtti designer nemzedék miben volt más?
A változó világ hatása, vagy szimplán egy zseniről van szó?
Milyen gazdasági és politikai változások voltak a 80-as 90-es években, melyek a jólét és az életigenlő hedonizmus korát hozták el?

Starckról pontokban, mely témák szándékaink szerint a beszélgetés közben elemezhetőek.
Klasszikus művészet szeretete
Klasszikus művészet interpretálása
Starck-féle dadaizmus
Gyerekes naivitás és rácsodálkozás
Ösztönös vázlat és rajzok ereje
Ünnep és teatralitás
Frivolitás netalán obszcenitás?
Részletekre figyelés
Emberszeretet
Életszeretet
Starck mint moralista

Mi változott a 90-es évek óta a design értelmezésében?
Van-e létjogosultsága a mai, áttechnicizált világunkban egy artisztikus designszemléletnek?
Miért szorult vissza, manapság a Starck-féle extrémitásra építő design?
Vajon a jelen égető problémái, úgy mint a fenntarthatóság, az élelmezés, az ökoszisztéma változása, népvándorlás és hasonló traumák keresendők az okok között?
Hol van a helye ma egy alkotó embernek?
Mi a feladata ma egy alkotó embernek?
Van-e helye és létjogosultsága a Starck-féle extrém designfelfogásnak a mai világunkban?
Hogyan egyesítsük a jelenlegi világ alapvetően megoldásközpontú gondolkodását egy artisztikusabb designszemlélettel?

Az idei Design Párbaj résztvevőinek egy újabb kemény feladattal kellett megbirkózniuk az Design Hét hivatalos eseményén 2017. október 13-án.

A párbaj alapvetései röviden: a különböző alkotói területeket képviselő résztvevőkből sorsolással összeállt csapatoknak 3 óra áll rendelkezésre, hogy a helyszínen megismert feladatra közösen reagáljanak a megadott anyagok és eszközök felhasználásával.

A FISE Design Párbaj VI. résztvevői:
1. csapat - , Boleman Bence, Karaba Gábor, Papp Zsófia, Pasztorniczky Balázs,
2. csapat - Dévai Zoltán, Dobránszky Márk ,Elek Ágnes, Szeidl Dóra
3. csapat - Brada Hedvig, Horváth Renáta, Lőrincz Andrea, Nagy Klaudia
4. csapat - Fazekas Veronika, Hegedűs Klára Zsófia, Szőnyegi Zsófia, Vécsei Virág

Nekik kellett idén olyan tárgyat kreálniuk, amelyet a FISE frissen felvett tagjai kaphatnak ajándékul az egyesületi tagságuk megünneplésére és emlékezetessé tételére, és ennek átadási ceremóniáját is meg kellett komponálniuk! A megoldások során figyelembe kellett venni, hogy a tárgy kifejezze a friss belépők üdvözlését, és ezt követően egyfajta összetartozást, az egyesülethez tartozás unikalitását is. A megalkotásnál a csapatoknak figyelemmel kellett lennie arra, hogy a tárgy valamilyen formában megőrizhető, ugyanakkor a FISE valamennyi szakára felvett tag számára értelmezhető, értékelhető és szerethető legyen.

Valamennyi létrehozott ötlet maximálisan megfelelt a feladatban meghatározott feltételeknek, és nagyon izgalmas ötletek láttak napvilágot.
Az 1. csapat a FISE farsangra tervezte az átadást, melyen valamennyi friss tagnak kötelező a részvétel, és a kifejezetten egészségügyi tematikájú beöltözős eseményen a vezetőség tagjai adnák át a Mátrix-jelenetből is ismerős "kapszulát" némiképp kibővítve. A csapat által tervezett ajándék ugyanis egy 10 darabból álló kapszula-gyűjtemény, minden egyes szakhoz rendelve egy-egy, amely az adott szakhoz kapcsolódó anyagot: az ötvösöké fémreszelék, a grafikusoké grafitpor, a fotósoké a filmtekercs celluloid-darabkái, a textileseké szövet- és cérnafoszlányok... A nem kevés humort felvonultató ötlet azonban rámutat egyrészt a vidámság fontosságára és gyógyító hatására, másrészt a design világformáló szerepére is.
A 2 csapat olyan domborított felületű névjegykártya tartót alkotott meg, amelyet frottázs-mintaként használva, vagyis a felületére helyezett papírt ceruzával átsatírozva lehetne megadni az elérhetőségeket, ez a szándékosan visszafogott felület arra is ösztönözné az egymást nem ismerőket, hogy közelebb lépjenek egymáshoz. A tartó másik oldalán az átadási ceremónia városi játékának rendkívül igényesen megrajzolt térképrészlete szerepel.
A 3. csapat olyan hatszögletű, síkban és térben is sorolható, többféle anyagból kivitelezhető lapot álmodtak meg, amelynek a felülete a felvett tag szakága szerint identifikálható, ezzel is bemutatva, hogy a különböző szakok kapcsolódnak egymáshoz, és együtt adnak ki egy egészet.
A 4. csapat a tárgy fizikai megvalósulása helyett a ceremóniát helyezte a középpontba, olyan eseményt kitalálva, amelyben vetítés segítségével alkotnak meg egy új világot a belépők számára. A vetítés vizuális megjelenítéséhez használandó egyedi üveglapok számát a felvettek száma határozza meg, és az esemény végén mindenki választhat egyet közülük. Az üveglapokat tartó sín-rendszert dátummal ellátva az egyesület őrzi, így jelezve a kapcsolatot az egymást követő évek, valamint a tagok és az egyesület közössége között.

Az idei zsűri tagjai:
Dávid Attila Norbert ötvösművész, Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, Kanics Márta textiltervező művész, Mascher Róbert DLA - a FISE elnöke

A szervezők: Buzás Andrea és Rejka Erika

A 2017-es Design Párbaj nyertes alkotását a 3. csapat készítette, velük jövőre egy csoportos kiállítás keretében találkozhattok újra!

Hírek Mátranovákról

A FISE ötvösei ismét komoly létszámmal ismét birtokba vették az alkotóházat, tizenöten tevékenykednek olvasztott fémekkel és egyéb - hétköznapi ember számára akár félelmetes - anyagokkal és eszközökkel. Főként alumíniumot öntenek, domborítanak és cizellálnak.
Sőt, Borkovics Laci bácsi, a legfantasztikusabb és legsokoldalúbb támaszunk és segítőnk kérésére szélkakas is készül!
"A hangulat pompás, az idő remek!" - ez a tájékoztatás érkezett a csapattól, amelyeket a fotók alapján nem semmiképp nem tudnánk megcáfolni!
Hajrá ötvösök!

Kunigudja kertje

Visszatekintő mini-rovatunk jelentkezik 2016-os élményekkel.

Évértékelő: Dés-Kertész Dóra, ötvösművész

1. Mi volt számodra 2016 legjobb élménye?
A legjobb élmény a novemberi Ékszerek Éjszakája volt. Rengeteget dolgoztunk a szervezőtársaimmal (Huber Kinga, Kecskés Orsi, Kerékgyártó Szilvi, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni) azért, hogy a sikeres első év után újra létre tudjunk hozni egy igazán színvonalas és izgalmas rendezvényt, kiállítássorozatot. Nagyon büszke vagyok, mert úgy érzem, sikerült: nagyszerű kiállítások, rengeteg új tárgy született, és a programokra tavaly is nagyon sokan látogatottak el.

2. És mi volt a legnagyobb bosszúsága?
Nem tudok egyetlen legnagyobb bosszúságot kiemelni, apró bosszúságok folyamatosan értek. Nagyon küzdelmes volt pl. az Ékszerek Éjszakája anyagi feltételeit előteremteni, sok pályázatot kellett írnunk, mire sikerült pénzt nyernünk a fesztivál megrendezésére. De persze irtó bosszantó az is, amikor kutyakakiba lép az ember. Gyanítom, ezek 2017-ben is rendszeres bosszúságok maradnak… Igyekszem azért nem ezekre koncentrálni.

3. Mi volt a leginspirálóbb dolog, ami 2016-ban történt Veled?
A mátranováki ötvös alkotótábor, ahol hosszú idő óta először valóban teljesen ki tudtam szakadni a hétköznapokból. És persze minden egyes külföldi utazás.

4. Mi volt az az új élmény, amivel tavaly találkoztál először, és milyen tapasztalatot szereztél általa?
Tudom, hogy sokaknak ez természetes állapot, de nekem még új: nyáron hazahoztam a műhelyemet és elkezdtem otthon dolgozni. Egyelőre még furcsa, hogy a magánéletem és a munkám ennyire összefolyik, miközben nagyon élvezem is a szabadságot, amivel jár. Még tanulom, hogyan kell egyensúlyozni.

5. Fogadalom 2017-re / üzenet magadnak és másoknak a következő évre:
Rengeteg tervem és projektem van már erre az évre is, de nem mertem elhatározni, hogy mindet meg is valósítom. Azt hiszem, a legfontosabb, hogy az ember ne legyen türelmetlen magával, apró lépésekben kell gondolkodni, és szépen, lassan haladni előre, nem szabad mindent akarni, kapkodni. Szóval tulajdonképpen mégis van egy fogadalmam: időmenedzsment terén fejlődni. ;)

Még többet Dóráról:
www.dorades.com
www.instagram.com/doradesjewelry
www.ekszerekejszakaja.com

Munkapad - Nagypál Dóri

Nagypál Dóri munka közben

Mutasd az asztalod, én megmondom!
munkaPAD rovatunkban bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, alkotás, és ehhez a folyamathoz mi minden egyéb társul még.

Válaszadó: NAGYPÁL DÓRI enteriőr tervező, üvegtervező

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
Az attól függ, mennyire sürget a határidő. Ha sürget, akkor bármikor összekapom magam. Ha nem lóg felettem Damoklész kardja, akkor a délelőtt inkább a ráhangolódás, inspiráció, apró ügyek elintézésének ideje és délután lendülök bele – zavartalanul pedig éjjel tudok legjobban dolgozni.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
Ma már a számítógép kihagyhatatlan, nekem azért is, mert igyekszem minél többet távmunkában – neten keresztül dolgozni. Sokat forgatom azért a tollat is, fekete zselés tollal szeretek a legjobban skiccelni. Van néhány kedves tárgy, ami az évek során nélkülözhetetlenné vált, ezeket ha dolgozni kell, mindenhova viszem magammal: vékony pengéjű sniccer, kis bőrborítású mérőszalag, alkoholos filc és zselés tollak. Tulajdonképpen minden korszakomból vannak ilyen szakmához kötődő tárgyak, amiket szeretek a közelemben tartani de nem hurcibálom magammal, többek között: mintázófa, tus toll, üvegvágó, gyémántcsiszoló, modellező csipesz, akvarell készlet, fémvonalzó, ragasztók, fogók, lukasztók..

Mi inspirál leginkább?
Engem hangulatok, helyzetek, beszélgetések, helyek inspirálnak talán leginkább, és a képek a Pinteresten. Helyek alatt főképp természeti helyeket értem, vagy különleges épített környezetet. Feltöltődéshez a legjobb szerintem a természet, alkotáshoz viszont nagyon szeretek a Pinteresten bóklászni, szép és minőségi tereket, bútorokat, lámpákat nézegetni, vagy csak szép fotókat anyagokról, tárgyakról, színekről, kompozíciókról. Ha megtalálom azt a stílust, amiben éppen alkotnom kell – referenciaképekben -, s tudok mellé párosítani textúrákat, színeket, akkor elkezdenek szikrák pattogni az agyamban és dobálja kifelé az ötleteket.
Máskor álomban jelentkezik egy új ötlet, vagy bevillan zuhanyzás közben, mert ha valami foglalkoztat, akkor tudat alatt is dolgozik bennem. Mivel nagyon szeretem, amit csinálok, szerencsére nem megerőltető szabadidőben is álmodozni – néha viszont muszáj félretenni, hogy ülepedjenek az ötletek, kikapcsolni sporttal vagy valami mással.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Fűszeres tea, mint pl. Yogi tea vagy Chai latte. Nem vetem meg a jó bort sem, de az alkohol mindig elveszi a munkakedvem, így ha koncentrálni kell, inkább kihagyom.
Szeretek rágcsálni, azzal is jól tudom serkenteni az agyam. Friss vagy szárított gyümölcsök, magok határidő előtt mindig kéznél vannak.

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Változó: van, amikor csak akkor, ha gyötröm a feladatot, van, hogy csak úgy, ha félreteszem egy időre. Az mindig segít, ha azt csinálom meg először, amit könnyebbnek tartok vagy több kedvem van hozzá. Ami a végére marad, azt meg a határidő szorítása miatt fogom tudni megcsinálni. Ha elakadok, sokat segít, ha megbeszélem a valakivel, de sokszor már az is elég, ha elmondom valakinek, nem kell, hogy hozzászóljon.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Zene! Többnyire kellemes, instrumentális háttérzene megy, de néha felpörgetem az ütemet, ha még gyorsabban kell megcsinálni valamit. Nagyon ritkán van szükségem csendre. A zenére sokkal nagyobb szükségem van.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Húú, most éppen nagyon szeretnék egy Microsoft Surface Studio-t. Tulajdonképpen egy olyan számítógépet, amivel játék a virtuális kézi rajz, tervezésre született, igényes, formatervezett, okos, színhelyes.

Dóriról mindenféle egyebet is megtudhattok ropogós-friss weboldalán: www.nadoro.hu

Colourful_Ujszaszi

Tarka sorozatunkban arra kérjük a FISE-tagokat, hogy egy választott színre komponálva rendezzenek össze személyes installációt a körülöttük található tárgyakból, ezt fotózzák le, és a képen szereplő valamely tárgyról meséljenek el egy történetet.
-----------------------------------------

Játékos: Újszászi Tünde képzőművész

Szín: fekete és fehér

Indoklás: Már egy ideje "fekete korszakom" élem, de mindig igyekszem fehéret is társítani hozzá.

Fő tárgy: Nehéz egyet kiemelni, mert a legtöbb tárgyhoz kötődöm érzelmileg, de megpróbálom.
Most a nagymamám fehér kötőtűit választom.

Ennek sztorija: Ha jól emlékszem, 10 éves lehettem, amikor a nagymamám, a „Pesti Mama”, édesanyám anyukája, megtanított kötni. A textil iránti érdeklődésemet Neki köszönhetem, s a csodálatos kötőtűkészletét azóta is gondosan őrizgetem, és használom.

Tündéről többet itt találhattok: http://tundeujszaszi.com

Horváth Kriszta munkapad 1

Mutasd az asztalod, én megmondom!

munkaPAD rovatunk aktuális válaszadója: HORVÁTH KRISZTINA, fotós
Ebben a sorozatban bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, alkotás, és ehhez a folyamathoz mi minden egyéb társul még.

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
Ha munka, akkor azt hiszem hajnalban a legkoncentráltabb a figyelmem. Ha alkotás, akkor azt hiszem, bármelyik óra alkalmas lehet, csak meg tudjak teremteni hozzá egy nyugodt előszobát.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
A fényképezőgép! De azt hiszem, ha jobban belegondolok a naptáramban lévő jegyzeteim és a ceruzám. Nagyon sokat írok, rajzolok. Infókat, terveket, gondolatokat, szóvicceket. Holnapot és tízévutánt. A naptáram naptárfunkciója azt hiszem másodlagos.

Mi inspirál leginkább?
Ha a környezetem, a körülettem lévő emberek jól vannak.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Reggel nagyküblikávé, napközben hideg citromos tea csatosüvegből, este a laborban sör.

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Talán ha hagyom, nyugtatom egy kicsit és más gondolatot mozgatok meg, vagy magamat, a testemet. A Duna parti séták kutyáimmal mindig segítettek. A rohanga-goranga.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Én is meglepődtem magamon, amikor észrevettem, hogy szeretem a csendet. Csendben szeretek dolgozni. Persze, a hívótálcák mosogatásánál már jöhet a Barabás Lőrinc.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Bármennyire próbálok dacolni a világgal, de be kell látnom, hogy egy asztal jól jönne.

Speciális kiegészítés a képekhez: 3 képet készítettem, ez 3 munkapad-variáció, mivel nincs asztalom. A gang, a raktár és a szobabelső az a három színtér, aminek minden zegzuga munkám színtere. Ezek fotóját fóliára nyomtattam és összefotóztam.
Apró albérletemből indult el közös történetünk a képekkel. Otthonom minden zegzuga egy-egy kép története. A házunk legtetején egy gangos teraszon és egy padlástéren keresztül jutok el a belső térig. Olyan ez az út, mint egy kép útja. Ez a három helyszín a munkapadom. Ezen három színtérről készült fotókat nyomtattam fóliára és helyeztem egymásra olyan sorrendben, mint ahogy hazaérkezem. Előtér-középtér-háttér.

Krisztina további fotóit és munkáit itt találhatjátok:
http://fenyszedok.hu/horvathkrisztina/index.html

A kiállítást megnyitja Bartha Ágnes ötvösművész, a vendégeket köszönti Mascher Róbert DLA, a FISE elnöke.
A kiállításon megtekinthetőek Rákossy Péter pergamenre készült fotogramjai.

Megnyitó: 2016.11.02. 18h A kiállítás megtekinthető: 2016.11.02-11. naponta 13-18h és
az Ékszerek Éjszakája Budapest rendezvény alatt:
11.04: 16-24h, 05.,06.: 11-18h az alkotó vezetésével.
11.05. 15-17. között: Rákossy Péter fotóművész ékszeres porté fotókat készít a látogatókról

Király Fanni az idén ősszel ünnepli PERGAMEN ékszer kísérleteinek 10. évfordulóját. A kiállítás válogat a fontosabb darabokból, és bemutatja az újdonságokat: köztük HAIKU sorozat aszimmetrikus testékszereit. Az ékszerek klasszikus japán haikuk inspirációjára születtek, megragadva egy tünékeny pillanat harmóniáját. A sorozat darabjai nemzetközi szinten elismertek, és példányaik hazai közgyűjteménybe kerültek. A pergamen kikészítésű kecskebőr felhasználásának teljesen új útját teremtették meg. .

Fanni Király has started her experiments with the PARCHMENT jewellery collection ten years ago. The exhibitions selects from the most important pieces and show the news: the HAIKU series’ asymmetrical objects, which can be worn on various parts of the human body. The jewellery was inspired by Japanese haikus from the Edo period, and tries to catch the harmony of the passing moment. The pieces of the series got an international attention, and were purchased by Hungarian public collection. They create a new way of the using of the goat parchment.

A kiállítást 2016. szeptember 13-án kedden 18 órakor,
Stomfai Krisztina ékszertervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára nyitja meg.
Megtekinthető 2016. szeptember 21-ig, munkanapokon 13-18 óra között

2015. október 2-án a Design Hét keretében, a FISE Galéria által negyedik alkalommal megrendezett Design Párbajon (DESIGN FALAT / FALAT DESIGN), a FISE művésztanár tagjaiból és az ő diákjaikból összeállított csapatok mérték össze már másodjára kreativitásukat egy workshop keretén belül. A négyfős csapatoknak három óra alatt, kizárólag a helyszínen kapott anyagok, eszközök felhasználásával és bizonyos tervezési kritériumoknak megfelelve kellett a Kubizmus című fiktív kiállításunk megnyitójára olyan tálaló és szervírozó eszközöket tervezni és modellezni, amelyeket Góg Angéla food designert alkotásai és a kiállítás mottója inspiráltak. Az elkészült munkákat szakmabeli bírálókból összeállított zsűri értékelte.

Az öt csapat jó hangulatú párbaját a budapesti Kisképző (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola / Szakgimnázium és Kollégium) csapata nyerte meg. A párbajon az iskola felnőtt ötvös képzését képviselő diákok Németh Orsolya, Kovács Emese és Brada Hedvig voltak, Szilos András művésztanár irányításával.

A verseny díjaként a nyertes csapat lehetőséget kapott egy kiállításon való bemutatkozásra a FISE Galériában. A kiállítás keretében az iskola nappali és esti munkarendű ötvös szakos képzésének több évtized alatt kidolgozott, a mai kor igényei szerint aktualizált tanmenetének és feladatainak átfogó bemutatása valósul meg.

Knetik Dóra

Nyár van - még egy kicsit.
Úgyhogy itt még folytatódik a nyári ujjongás, ugrándozás, un-unatkozás.
(A bejegyzést nem támogatta senki.) (Pedig igény lenne rá!)

Ezek itt Knetik Dóra, keramikus válaszai.

Ha nyár – akkor pihenés?
Sufni renoválás.
Hegy vagy vízpart?
Sufni.
Hogyan-mivel-kivel frissülsz a hőségben?
Unicum a sufniban, slag a kertben.
Mit nem hagynál ki semmi pénzért a nyári események közül?
22 fokban a 18 fokos Dunában úszni a kacsákkal, persze utána egy unicum (+ egy 5 fokos sör, hogy nyáriasabb legyen az élmény).

Mi a legtutibb nyári tárgyad – kiegészítőd?
A csatolt képen a megfejtés.

https://www.behance.net/doraknetik

Gink Sári

Továbbra sem tágítunk: nyár van, dinnye, dudorászás, domboldal, (és időjárási aktualitás szerint néha) dagonya.
Tovább folytatódik nyári különkiadású mini-interjú sorozatunk, avagy mivel töltik a nyarat a FISE-tagok?

A válaszokat ez alkalommal GINK SÁRI médiaművésztől kaptuk.

Ha nyár – akkor pihenés?
Ha nyár, akkor nyári táborok Pesten és Lovason. Pihenés néhány napra a Dunánál és a Balatonnál.

Hegy vagy vízpart?
Víz.

Hogyan-mivel-kivel frissülsz a hőségben?
Barátokkal esténként nagy vacsorákkal, napközben múzeumban, a gyerekekkel pedig az alsóörsi Szöszi cukrászdában.

Mit nem hagynál ki semmi pénzért a nyári események közül?
LILAEPER

Mi a legtutibb nyári tárgyad – kiegészítőd?
Lásd a fotón!

Ami Sári válaszaiból hiányzott, az megtudható innen: http://lilaeper.hu