Megnyitó 2024. február 20-án kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser.
Megtekinthető 2024. március 8-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között
fotók: Horváth Eszter, Kökényesi Eszter

Az önkeresés témáját mind a négyen különböző aspektusokból közelítettük meg.
- Diriczi Csenge ékszerei olyan belső folyamatok feldolgozását, átkeretezését kísérelik meg, mint az érzelmi biztonság nélküli felnövés nehézségei, valamint az emberi léttel kéz a kézben járó változékonyság elfogadása.
- Molnár Csaba tárgyai üzenetként törnek ki az egyén biztonságot nyújtó burkából, egy személyes szimbólumrendszeren keresztül.
- Sümegh Anna képeslapokból álló kollázssorozatában és verses grafikáiban megjeleníti belső dialógusait, és a szorongás egymásba fonódó gondolatköreit vizsgálja.
- Ujvári-Zsiga Luca pedig kísérleti installációkkal készült, melyek a halogatás okait térképezik fel az alkotó személyes tárgyainak átértelmezésén keresztül.

Idén újra a frissen felvett tagok bemutatkozó csoportos kiállításával indul az évad a FISE Galériában. A tavalyi év felvételi eljárása során felvételt nyert alkotók első közös tárlatukon mutatkoznak be az egyesület közössége és a szélesebb nyilvánosság előtt.
Az összeállítás ebben az esetben izgalmasan alakul, hiszen sok területről, sokféle helyzetben lévő alkotók munkái kerülnek egymás mellé, és alakítanak ki új párbeszédre nyitott együttállást a galéria terében.

Megnyitó: 2024. január 29. hétfő 18.00
A megnyitón köszöntőt mond: Mascher Róbert, a FISE elnöke

Kiállítóink:
Csibi Boróka, Csizmadia Fanni, Görgényi Gizella, Gyarmati Dóra, Horák Debóra, Jeney Judit, Katona Dorottya Júlia, Kiss Bernadett, Németh Luca Virág, Szabó Anikó, Szalay Csenge, Szilágyi Dénes, Tóth Ágnes Réka - LART, Tóth-Vásárhelyi Réka, Ujvári-Zsiga Luca Krisztina, Ujváry Berta, Válint Ingrid, valamint Lengyel Zsanett elmélet szakos friss tag
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Uhl Gabriella művészettörténész és Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, a FISE vezetőségének tagja

A kiállítást 2024 február 16-ig lehet majd megtekinteni, hétköznaponként 14 és 18 óra között

Hírek Mátranovákról

A FISE ötvösei ismét komoly létszámmal ismét birtokba vették az alkotóházat, tizenöten tevékenykednek olvasztott fémekkel és egyéb - hétköznapi ember számára akár félelmetes - anyagokkal és eszközökkel. Főként alumíniumot öntenek, domborítanak és cizellálnak.
Sőt, Borkovics Laci bácsi, a legfantasztikusabb és legsokoldalúbb támaszunk és segítőnk kérésére szélkakas is készül!
"A hangulat pompás, az idő remek!" - ez a tájékoztatás érkezett a csapattól, amelyeket a fotók alapján nem semmiképp nem tudnánk megcáfolni!
Hajrá ötvösök!

Colourful_Ujszaszi

Tarka sorozatunkban arra kérjük a FISE-tagokat, hogy egy választott színre komponálva rendezzenek össze személyes installációt a körülöttük található tárgyakból, ezt fotózzák le, és a képen szereplő valamely tárgyról meséljenek el egy történetet.
-----------------------------------------

Játékos: Újszászi Tünde képzőművész

Szín: fekete és fehér

Indoklás: Már egy ideje "fekete korszakom" élem, de mindig igyekszem fehéret is társítani hozzá.

Fő tárgy: Nehéz egyet kiemelni, mert a legtöbb tárgyhoz kötődöm érzelmileg, de megpróbálom.
Most a nagymamám fehér kötőtűit választom.

Ennek sztorija: Ha jól emlékszem, 10 éves lehettem, amikor a nagymamám, a „Pesti Mama”, édesanyám anyukája, megtanított kötni. A textil iránti érdeklődésemet Neki köszönhetem, s a csodálatos kötőtűkészletét azóta is gondosan őrizgetem, és használom.

Tündéről többet itt találhattok: http://tundeujszaszi.com

Tóth Zoltán, ötvösművész válaszai. Villámkérdéseket tettünk fel néhány tagunknak, hogy lássuk/lássátok, mi minden volt tavaly!

1. Mi volt számodra a 2015-ös év legpozitívabb élménye?
Az Ékszerek Éjszakája Budapest rendezvény nagyszerű volt. Remek pozitív pörgés volt a részvétel. Jól meghatározható irány, pont, "részcél" volt.

2. És mi volt a legnagyobb bosszúsága?
Természetesen voltak bosszantó dolgok, de nem tudom eldönteni melyik volt a "leg". A bosszantó, de már elmúlt dolgok egyébként is súlytalanok lesznek.

3. Mi volt a leginspirálóbb dolog, ami 2015-ben történt Veled?
Egy privát, de értő megrendelő. Sok szempontból jókor talált meg. Az ékszer még készül.

4. Mi okozta a legnagyobb meglepetést az elmúlt év során?
Itt is nehéz a leget megtalálni. Bizonyára a sokféle elfogultság is befolyásol, de a "KONTAKT" pályázat fődíja sokat jelent(ett).

5. Milyen újdonságot próbáltál ki az elmúlt egy év során, és milyen tapasztalatot szereztél általa?
Úszva jutottam el egy szigetre.

6. Fogadalom 2016- ra / üzenet magadnak és másoknak a következő évre:
Összeszedettség, gyorsabb döntéshozás.

Weboldal: www.tothzoltan.com

A Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány és az Óperenciások Kreatív Csoport kiállítása a FISE Galériában.

"A Mol Gyermekgyógyító Program keretén belül a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában, a Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány segítségével a 2014/2015 tanévben megvalósulhatott az Óperenciás csoport programja.

A gyerekek egy egy éves képzőművészeti élményprogramon tudtak részt venni. A művészet egy speciális forrása tudott így közvetlenül az oktatásba kapcsolódni.
Az élményprogramon, művészeti előképekkel, ismeretanyagokkal, és vizuális inspirációkkal dolgoztak. A gyerekek alkottak, teremtettek saját világokat izgalmas témakörökben, melyek legtöbbször az önreflexiót segítette elő. Az egyén térképét kutatták, tárták fel a művészet indirekt eszközeivel:
- emberi kapcsolatteremtés, szimbiózis a világgal
- nyugalmi állapot nehézségeken való átsegítő képessége
- figyelem, fókusz
- természeti és emberi életjelenségek
- emberi lépték
- áttűnésék, transzparens hatások - az egyén és a világ léptékében
- érzékszervi és értelmi ingereink a világból
... hogy a teljesség igénye nélkül, csak párat említsünk.

A kiállításon a program kilenc mérföldköve, feladata kerül bemutatásra. A gyerekek alkotásai egy témán belül nagyon szép és izgalmas spektrumot mutatnak be.
Sok térépítmény, a munkákból összeépített három installáció jelenik majd meg. Építkeztek, alkottak, fából, kéregből, termésekből, plexiből."

Megnyitó 2015. június 2.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Bereczky Lóránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója.
A vendégeket köszöntötte: Mascher Róbert DLA, a Pető András Főiskola docense, a FISE elnöke
Támogató: Új Európa Alapítvány, MOL Gyermekgyógyító Program

Programban résztvevő gyerekek: Andrási Tamás, Kiss Viktor, Boczán Fanni, Farkas István, Puszta Barbara, Bódi Dávid, Fehér Vivien, Radics Enikő, Káté Dzsenifer, Fülöp Szabolcs, Simon Kinga, Pleter Mónika, Mészöly Vivien, Szűcs Gréta, Ignácz Pralád, Strasser Pál

Oktatók:
Basa Anikó festőművész
Bánkúti István szobrász-tanár
Lakatos Ildikó építész
Máté Beáta kertészmérnök, amatőr művész
Vadász Zsuzsanna konduktor, képzőművész terapeuta

Különleges meglepetéssel készülünk 2023 karácsonyára, december 15-17 között a FISE iparművészei várnak kézműves alkotásaikkal. Válogass a grafikusok, keramikusok, üvegművészek, textilművészek, porcelántervezők, ötvös és ékszertervezők hazai kiválóságainak legfrissebb alkotásaiból. Válassz egyedi, kézzel készített ajándékot az ünnepekre szeretteidnek.
Szombatra extra programmal is készülünk: a KACs Műhely ünnepekre hangoló workshopja vár benneteket!

A vásárunk nyitvatartása:
2023. december 15. péntek: 11-18h
2023. december 16. szombat: 11-19h
2023. december 17. vasárnap: 11-19h

Művészeink, akiknek a portékáival találkozhatsz:
Antal Kitti, B. Horváth Brigitta, Berkes Anna Csenge, Bogó Krisztina, Csibi Boróka, Diósi Máté, Domonyi Erzsébet Betti, Gyeviki Hajnal, Hermann Katalin, Hu-Yang Kamilla, Komár Sabrina, Knetik Dóra, Laskóy Andrea, Litvin Natasa, Nagy Lantos Marianna, Rejka Erika, Rozsályi Boglárka, Válint Ingrid

A kiállítást Haász János író nyitja meg.

A kiállítás a Budapest150 programsorozat keretében
a Budapest Könyvfőváros eseményeként valósul meg.

Megnyitó: 2023. december 12. 18 óra.
Megtekinthető 2023. december 22-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között.
2024. január 2. és január 26. között munkanapokon előzetes bejelentkezés szükséges a tervezett látogatás előtt 24 órával az iroda@fise.hu címen.

Mi volt előbb: a kép vagy a gondolat?
Hogyan függenek össze történeteink és belső képeink?
Milyen színekkel lehet visszaadni egy-egy hangulatot, érzelmet?
Hogyan támaszkodik egymásra szöveg és kép akkor, amikor történetmesélésben vagyunk nyakig?
Van-e különbség, ha külső történet hívja életre a képet, vagy ha belső moziból kerül mások által szemlélhető felületre?

Sok kérdés, sok válasz. A FISE KÉPesség című kiállításán technikai és megközelítési sokszínűséggel tekintünk a témakörre, igyekszünk sokfelől szemlélni és vizsgálni a lehetséges reakciókat, hatásokat. Frissebb munkák és a legfrissebb tagok mellett az egyesületünk folyamatos létének alapját adó alkotóink egyaránt helyet kapnak ebben a speciális válogatásban.

Budapest Könyvfőváros 2023 program
A FISE pályázaton nyert lehetőséget a Budapest 150 program, illetve annak egyik speciális alprogramja, a Budapest Könyvfőváros keretében két kiállításra. Jelenlegi kiállításunk illusztrációk világáról szól, az júliusban rendezett témája a betű- és kiadványtervezés volt.
https://www.budapestkonyvfovaros.hu/

A kiállításon részt vesznek:
Bogó Krisztina
Csala Sándor
Csibi Boróka
Hu-Yang Kamilla
Kusnyár Eveline
Mascher Róbert
Molnár Csaba
Pusztai Diána
Schuller Mária
Somogyi Éva
Sziráki Lili

Megnyitó: 2023. november 28. 19 óra.
A kiállítást Kerékgyártó András DLA, formatervező művész nyitja meg.
Megtekinthető 2023. december 8-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között.

ÁTHATÁSOK

Az alkotók kiállított munkái jól bemutatják sokrétű tapasztalataikat, a hasonlóságok mellett ugyanakkor a különbözőségek is láthatóvá válnak. Festett, nyomott, hajtogatott, szabott, varrott textilek különböző funkciókban jelennek meg, jól szemléltetve, hogy milyen sokféle formában vannak jelen a mindennapi életünkben és mennyire befolyásolhatják hangulatunkat, életminőségünket.
Sallay Anna innovatív módon kombinálja a különböző festési és nyomtatási módszereket, a spontán egyedi nyomatok szabadsága és az előre megszerkesztett minták együttes használata, áthatása különleges, teljesen személyes és megismételhetetlen vizuális élményt ad. Így a végtelen lehetőségek világát tárja elénk nem csak esztétikai, de felhasználás tekintetében is.
Wolf Bettina munkáira jellemző a rendkívül aprólékos kidolgozottság, az öltözékeket kisebb léptékű, az ékszerek világából ismerős finomságú kiegészítőkkel kombinálja, bővítve ezáltal azok funkcióját, használhatóságát. A ruhák mellett az alkotói folyamatba is betekinthetünk rajzok, vázlatok, moodboardok, illetve nyomatok formájában.

Kertész Krisztina üvegművész munkái első benyomásra könnyed, olykor megmosolyogtató témákat dolgoznak fel. A Modellált poéma című kiállítás betekintést enged az üvegbe zárt érzések komplexebb feltérképezésére és befogadására, olyan versek által, amit maga a művész írt. A szobrok, kisplasztikák nem interpretálni hivatottak a verseket. Különálló alkotásokként értékelhetőek ugyanakkor a versek rendkívül intenzív érzésvilágának, látomásszerű vizualitásának egy-egy gondolati, képi elemét ragadják ki, modellálva azt. Mit mutatunk és mit rejtünk? Mit ismerünk magunkból és mit ismerünk be? Kapcsolatban vagyunk-e a belső világunkkal? Merjük-e vállalni a sebezhetőséget? Minél inkább össze van törve bennünk valami, annál inkább kifelé figyelünk és nem engedünk betekintést. Olykor magunk számára sem. Ez a kiállítás érzelmi és anyagi szinergia által alkot egy egészet. Mint maga az ember.

A kiállítást megnyitja Török Sára tárgyalkotó, a Fénybánya Huta-üveg Alapítvány elnöke
Megnyitó: 2023. november 14. 19 óra
Megtekinthető 2023. november 24-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

A kiállítás Harsány Patrícia és Szabó Nelli Jemenben, a Socotra szigetén töltött időszakát mutatja be. Az alkotópáros a szigeten két héten keresztül művészeti workshopokat tartott fiataloknak a helyi egyetemen és a Socotra Fesztiválon. A sziget kuriózuma, hogy egyfajta marginális zárványterület az arab térségen belül mind kulturálisan, mind biodiverzitását tekintve. A szigetre való utazás még viszonylag új lehetőség és a helyiekkel való közös munka, pedig csak az utóbbi időszakban vált lehetővé bizonyos, a sziget számára értékes szakembereknek, így mind Európai nőként és tervezőpárosként is ez egy kivételes lehetőség volt számukra.
A kiállításon saját refleksziók láthatóak majd napló szerűén tárgyakkal, feljegyzésekkel és történetekkel együtt bemutatva a szokotrai mindennapokat.
A kiállításra érkezőket socotrai mézzel és arab kávéval várjuk.

A kiállítást megnyitja: Szentpéteri Márton Phd habil.
Megnyitó: 2023. október 10-én kedden 19 órakor
Megtekinthető: 2023.11.10-ig, munkanapokon 13-18 óra között.

G.O.A.T. Greatest Of All Time.