"Merítés / Ékszergyakorlatok" FISE kiállítás Pécsett, a Nádor Galériában

A kiállítást megnyitja Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas iparművész, a FISE elnöke és Zámori Eszter, képzőművész, PTE MK doktorandusz hallgató, a kiállítás kurátora.
A megnyitón közreműködik Kovács Márton hegedűn, valamint Rumi László és Pámpillás Szabó Zsuzsa bábművészek.

Megnyitó: október 26. 18 óra
A kiállítás időtartama: 2023. október 26 – november 17.
Nyitvatartás: H-P: 14:00-18:00
Helyszín: 7621 Pécs, Széchenyi tér 15.

A Merítés című kiállítás a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Gyűjtemény műveiből nyújt egy nagyobb keresztmetszetet. Mivel a FISE az iparművészet minden ágát képviseli és képzőművészeti határterületekre is átnyúlik, a gyűjteményben az összes fontos műfaj megtalálható. A Merítésben a több, mit 100 művész munkáját tartalmazó FISE Gyűjteményből mutatunk be alkotásokat a ékszerművészet, a kerámia és porcelán, az üvegművészet, a textil, a grafika és a fotó és a formatervezés területéről.

Az Ékszergyakorlatok címet viselő tárlat szerves része a FISE Gyűjtemény műalkotásait felvonultató nagyobb Merítésnek. A gyűjteményből választott kortárs ékszerek és az ezekre reflektáló hallgatói művek kerülnek itt bemutatásra.

Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

G.O.A.T. // Notes from Yemen // Harsány Patrícia ékszertervező és Szabó Nelli formatervező kiállítása

Kiállításmegnyitó időpontja: 2023. október 25. 19:00
A kiállítást megnyitja: Szentpéteri Márton Phd habil.
Megtekinthető: 2023.11.10-ig, munkanapokon 13-18 óra között.

G.O.A.T. Greatest Of All Time.
A kiállítás Harsány Patrícia és Szabó Nelli Jemenben, a Socotra szigetén töltött időszakát mutatja be. Az alkotópáros a szigeten két héten keresztül művészeti workshopokat tartott fiataloknak a helyi egyetemen és a Socotra Fesztiválon. A sziget kuriózuma, hogy egyfajta marginális zárványterület az arab térségen belül mind kulturálisan, mind biodiverzitását tekintve. A szigetre való utazás még viszonylag új lehetőség és a helyiekkel való közös munka, pedig csak az utóbbi időszakban vált lehetővé bizonyos, a sziget számára értékes szakembereknek, így mind Európai nőként és tervezőpárosként is ez egy kivételes lehetőség volt számukra.
A kiállításon saját refleksziók láthatóak majd napló szerűén tárgyakkal, feljegyzésekkel és történetekkel együtt bemutatva a szokotrai mindennapokat.

A kiállításra érkezőket socotrai mézzel és arab kávéval várjuk.

Hírek Mátranovákról

A FISE ötvösei ismét komoly létszámmal ismét birtokba vették az alkotóházat, tizenöten tevékenykednek olvasztott fémekkel és egyéb - hétköznapi ember számára akár félelmetes - anyagokkal és eszközökkel. Főként alumíniumot öntenek, domborítanak és cizellálnak.
Sőt, Borkovics Laci bácsi, a legfantasztikusabb és legsokoldalúbb támaszunk és segítőnk kérésére szélkakas is készül!
"A hangulat pompás, az idő remek!" - ez a tájékoztatás érkezett a csapattól, amelyeket a fotók alapján nem semmiképp nem tudnánk megcáfolni!
Hajrá ötvösök!

Colourful_Ujszaszi

Tarka sorozatunkban arra kérjük a FISE-tagokat, hogy egy választott színre komponálva rendezzenek össze személyes installációt a körülöttük található tárgyakból, ezt fotózzák le, és a képen szereplő valamely tárgyról meséljenek el egy történetet.
-----------------------------------------

Játékos: Újszászi Tünde képzőművész

Szín: fekete és fehér

Indoklás: Már egy ideje "fekete korszakom" élem, de mindig igyekszem fehéret is társítani hozzá.

Fő tárgy: Nehéz egyet kiemelni, mert a legtöbb tárgyhoz kötődöm érzelmileg, de megpróbálom.
Most a nagymamám fehér kötőtűit választom.

Ennek sztorija: Ha jól emlékszem, 10 éves lehettem, amikor a nagymamám, a „Pesti Mama”, édesanyám anyukája, megtanított kötni. A textil iránti érdeklődésemet Neki köszönhetem, s a csodálatos kötőtűkészletét azóta is gondosan őrizgetem, és használom.

Tündéről többet itt találhattok: http://tundeujszaszi.com

Tóth Zoltán, ötvösművész válaszai. Villámkérdéseket tettünk fel néhány tagunknak, hogy lássuk/lássátok, mi minden volt tavaly!

1. Mi volt számodra a 2015-ös év legpozitívabb élménye?
Az Ékszerek Éjszakája Budapest rendezvény nagyszerű volt. Remek pozitív pörgés volt a részvétel. Jól meghatározható irány, pont, "részcél" volt.

2. És mi volt a legnagyobb bosszúsága?
Természetesen voltak bosszantó dolgok, de nem tudom eldönteni melyik volt a "leg". A bosszantó, de már elmúlt dolgok egyébként is súlytalanok lesznek.

3. Mi volt a leginspirálóbb dolog, ami 2015-ben történt Veled?
Egy privát, de értő megrendelő. Sok szempontból jókor talált meg. Az ékszer még készül.

4. Mi okozta a legnagyobb meglepetést az elmúlt év során?
Itt is nehéz a leget megtalálni. Bizonyára a sokféle elfogultság is befolyásol, de a "KONTAKT" pályázat fődíja sokat jelent(ett).

5. Milyen újdonságot próbáltál ki az elmúlt egy év során, és milyen tapasztalatot szereztél általa?
Úszva jutottam el egy szigetre.

6. Fogadalom 2016- ra / üzenet magadnak és másoknak a következő évre:
Összeszedettség, gyorsabb döntéshozás.

Weboldal: www.tothzoltan.com

A Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány és az Óperenciások Kreatív Csoport kiállítása a FISE Galériában.

"A Mol Gyermekgyógyító Program keretén belül a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában, a Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány segítségével a 2014/2015 tanévben megvalósulhatott az Óperenciás csoport programja.

A gyerekek egy egy éves képzőművészeti élményprogramon tudtak részt venni. A művészet egy speciális forrása tudott így közvetlenül az oktatásba kapcsolódni.
Az élményprogramon, művészeti előképekkel, ismeretanyagokkal, és vizuális inspirációkkal dolgoztak. A gyerekek alkottak, teremtettek saját világokat izgalmas témakörökben, melyek legtöbbször az önreflexiót segítette elő. Az egyén térképét kutatták, tárták fel a művészet indirekt eszközeivel:
- emberi kapcsolatteremtés, szimbiózis a világgal
- nyugalmi állapot nehézségeken való átsegítő képessége
- figyelem, fókusz
- természeti és emberi életjelenségek
- emberi lépték
- áttűnésék, transzparens hatások - az egyén és a világ léptékében
- érzékszervi és értelmi ingereink a világból
... hogy a teljesség igénye nélkül, csak párat említsünk.

A kiállításon a program kilenc mérföldköve, feladata kerül bemutatásra. A gyerekek alkotásai egy témán belül nagyon szép és izgalmas spektrumot mutatnak be.
Sok térépítmény, a munkákból összeépített három installáció jelenik majd meg. Építkeztek, alkottak, fából, kéregből, termésekből, plexiből."

Megnyitó 2015. június 2.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Bereczky Lóránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója.
A vendégeket köszöntötte: Mascher Róbert DLA, a Pető András Főiskola docense, a FISE elnöke
Támogató: Új Európa Alapítvány, MOL Gyermekgyógyító Program

Programban résztvevő gyerekek: Andrási Tamás, Kiss Viktor, Boczán Fanni, Farkas István, Puszta Barbara, Bódi Dávid, Fehér Vivien, Radics Enikő, Káté Dzsenifer, Fülöp Szabolcs, Simon Kinga, Pleter Mónika, Mészöly Vivien, Szűcs Gréta, Ignácz Pralád, Strasser Pál

Oktatók:
Basa Anikó festőművész
Bánkúti István szobrász-tanár
Lakatos Ildikó építész
Máté Beáta kertészmérnök, amatőr művész
Vadász Zsuzsanna konduktor, képzőművész terapeuta

A kiállítást megnyitja
KOÓS DANIELLA DLA a jubileumi Budapest Design Week kurátora és
MASCHER RÓBERT DLA a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke

Megnyitó: 2023. október 10-én kedden 19 órakor
A kiállítás megtekinthető 2023. 10. 20-ig, hétfőtől-péntekig 13:00-18:00 között
FISE Galériában: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület idén a Budapest Design Week 20 éves jubileumához kapcsolódva az elmúlt 20 év designpillanatait idézi meg feketében és fehérben. A galériában ez alkalommal azok a tárgyak és műalkotások kapnak teret, melyek nem ismernek középutat, a spektrumok szélén mozognak.

Kiállító művészek: B. Horváth Brigitta, Balogh Dóra, Elek Ágnes, Grünfelder Judit, Horák Debóra, Katona Dóri Julis, Kiss Bernadett, Mascher Róbert, Mihály Gyula, Molnár Mária Virág, Monori Anita, Németh Orsolya, Papp-Vid Dóra, Sustik Kriszta, Ujváry Berta, Vágó Szilvia

Fényen át játszó Hermann Katalin üvegművész és Sziráki Lili fotóművész kiállítása

Megnyitó: 2023. szeptember 26-án kedden, 18 órakor.
A kiállítás megnyitja: Mascher Róbert, DLA iparművész, a FISE elnöke
A megnyitón közreműködik: Kozma Kriszta, Ney Bianka és Szabó Orsi
Megtekinthető: 2023. október 6-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Különös öntörvényű anyag az üveg. Hermann Katalin nem megzabolázni szeretné, hanem együttműködni ezzel az egyedülálló médiummal. XXI. századi világunk lassan hozzá gyorsult az üvegalkotás folyamatához, amely évszázadok óta csupán pillanatokat hagy a mesternek arra, hogy eldöntse mit is szeretne látni a fúvócső végén formálódó izzó, vörös tárgyban. Személyisége, a médium és a pillanat ölt testet egy-egy alkotásában.

Milyen szemüvegen át nézzük a világot? Hogyan érzékeljük a környezetet magunk körül? Mire fókuszálunk? Milyen szűrőket használunk? Mi az, amit kizárunk és mi az, amit átengedünk? Sziráki Lili jelenlegi fotósorozata egy új, kísérleti munka, melyben az absztrakt hatású képeken különböző fényáteresztő térbeli síkokkal, kiragadott részletekkel, a természethez kapcsolt festett és rajzolt elemekkel játszik.

Egy nap: Harmonikus konvergencia - Földi Kinga textilművész és Nagy Lantos Marianna grafikusművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Simon Zsolt József keramikusművész.
Megnyitó 2023. szeptember 12-én kedden 18 órakor
Megtekinthető 2023. szeptember 22-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Egy nap: Harmonikus konvergencia
Az „Egy nap" Nagy Lantos Marianna contemporary botanikus festményeit és Földi Kinga textilművész szobrait mutatja be, az örömtelit, a fantasztikusat és a mélyen emberit ünnepli. A kiállítást azon művészet szerelmeseinek ajánljuk, akik a különlegességek keresői.
Üdvözöljük a két figyelemre méltó művész transzcendens szövetségében, egy botanikai utazásban a szépség, az emlékezés, valamint a növények és az emberek közötti mélységes kapcsolat birodalmába.
A ragyogó és sokszínű szépség vezércsillaga ennek a közös kiállításnak. Lantos Marianna akvarell festményei a növények életének varázslatos esszenciáját ragadják meg. Minden finom ecsetvonásnál életet lehel témáiba, feltárva a természet alkotásainak félelmetes vonzerejét. Földi Kinga viszont a selymet formálja színekkel és fénnyel táncoló szobrokká, bizonyítva a legváratlanabb anyagokból kibontakozó szépséget. Együtt egy olyan világ felfedezésére hívnak bennünket, ahol a szépség nem csupán esztétikai élmény, hanem mély kapcsolat az élet lényegével.

Földi Kinga:
Földi Kinga természeti formák által ihletett szobrai arról mesélnek ami bennünk az emberi, az érzéseink, vágyaink, nehézségeink, örömeink. Tárgyai az élővilágból merítenek ihletet, egy igazán élő anyag a shantung selyem felhasználásával. A létrejött kreációk mégsem naturalisztikus szobrok, hanem sosem létezett, mégis ismerős, képzeletbeli élőlények és gesztusok.

Nagy Lantos Marianna:
A botanikus művészet meghívás egy párhuzamos világba, ahol a növényvilág és az emberi lelkek finom tánca kézzelfoghatóvá válik a papír felületén. Egy passzus, ahol Nagy Lantos Marianna a szépség és az emlékek kárpitját szövi. Művészi utazása, mint egy szeszélyes expedíció a természet játszóterén, megragadja ezt a varázslatos kapcsolatot, örömteli élménnyé alakítva. Élénk ábrázolásán keresztül megértjük, hogy nem csupán szemlélői vagyunk, hanem résztvevői is az élet nagy szövetének. Művészete az ember és a botanikai világ lenyűgöző és folyamatosan fejlődő kapcsolatának bizonyítéka, és határtalan örömmel tölti el szívünket.

2020-ban, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület iparművészeti gyűjteménye! Jelenleg 105 FISE tag kiemelkedő alkotása található az egyedülálló anyagban, amelyet a jövőben mind belföldön, mind külföldön igyekszünk a nagyközönség számára is elérhetővé tenni!
(Azonosító: 0001-MMA-20-MT)

A FISE Galéria szeretettel meghív a Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Formatervezés tanszék Tárgyalkotás/BA és Kerámiatervezés/MA szakos hallgatónak:
„START”
című kiállítására.

A kiállítást megnyitja: Karsai Zsófia DLA, Ferenczy Noémi-díjas művész, a PTE MK adjunktusa

Megnyitó 2023. augusztus 22-én kedden 18 órakor
Megtekinthető 2023. szeptember 8-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Ne feledjétek, ennek a remek kiállításnak a megnyitójáig a Galéria és az iroda nyári szünet miatt zárva tart!

START
2023 júniusában 18 tárgyalkotás BA és kerámiatervezés MA szakos hallgató védte meg diplomáját a PTE Művészeti Kar Formatervezés tanszékén. A FISE Galériában nyíló kiállítás egy válogatás, amely ízelítőt ad a végzett hallgatók munkáiból. A kiállított tárgyak a kerámiatervezés, fémműves és üvegműves specializációk műhelyeiben készültek.
Kiállítók: Akácsos Eszter, Bálint Viola, Baran Péter, Dulguuntsetseg Dashkhishig, Farkas Borbála, Galcsik Vivien, Keszthelyi Sára, Pálfai Boróka, Pengő János, Pető Réka, Szabadi Enikő, Yue Lei