Kerámia - Porcelán

Érint/és törés/vonal - Antal Balázs tárgytervező keramikus művész kiállítása

Megnyitó 2023. május 31-én szerda 18 órakor.
Megnyitja: Szabó Eszter, a Lakáskultúra magazin főszerkesztője.
A kiállítás megtekinthető: június 16-ig, 13-18 óra között.

Érint/és törés/vonal
"Antal Balázs tárgytervező keramikus művész az anyag érintését, a tudatos alkotói döntéseket és az alkotás során keletkezett véletleneket párosítja, illeszti, rendezi mini installációkba. Vizsgálja a direkt és indirekt módon érintéssel torzított tárgyakat melyeket itt-ott egzakt formákkal párosít. A művész kompozíciókat, egyúttal impressziókat tár a néző elé és kapcsolódik hozzá.
Anyag és gondolat kísérletek a használhatatlan használhatóságára, a kifejezésmód keresésére. Törekvés az érintés, mint gesztus és a törés, mint visszafordíthatatlan változtatás újraalkotására."

Megnyitó: 2021. augusztus 24-én kedden 18 órakor.

A kiállítást megnyitja: Borka Réka író, költő.
Design- és művészetteoretikus, a MOME doktorandája.

Megtekinthető 2021. szeptember 3-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Máté a kerámia-szakmában eltöltött 14 évvel a háta mögött, ennek a széles spektrumú mesterségnek minden technológiáját elsajátította. A sok-sok tapasztalat felhalmozásának azonban nem az lett a következménye, hogy letette a voksát egy adott irányzat mellett. Megtalálja az átfedéseket a technológiák között, egy gipszből faragott porcelán-öntőforma és a durva samottos agyag egymásra hatása ő rá is visszahat, és széles körű tudásának köszönhetően bátran feszegeti ezeket a határokat és nyúl hozzá a különböző anyagokhoz. Mátét a technológia mellett egyaránt inspirálják emberek, tárgyak és az őt érő benyomások, ezt pedig be is tudja építeni a kapott feladatokba is, mint pl. a vakoknak tervezett rehabilitációs készlet esetében. Ráadásul a különböző folyamatok térben és időben jól megférnek egymással.

Önálló művészi tevékenysége mellett fontosnak tartja a közösségben létezést, a CriminalCraft alkotócsoport alapító tagja. A csoport révén került közelebb a magas hőfokú fatüzelésű égetési eljáráshoz. Második önálló kiállításán az elmúlt év ezen technikával készült tárgyaiból összeállított válogatás látható, a Zebegényben épített, Kádasi Éva által tervezett kemencéjükben égetve. A szakmában megszokottá vált tárgytípusok mellett megjelennek már-már funkcionalitásukat vesztett műtárgyak, ezzel újabb határterületet megnyitva a képzőművészet felé. A természetközeliség a technika sajátossága és ez az itt kiállított tárgyakon is tetten érhető. Az alkotó célja irányítani a láng által formált felületeket és nem bebújni a "véletlen" esztétikuma mögé. Az így létrejött tárgyak nem beolvadnak a környezetükbe, hanem teret követelnek maguknak.

A kiállítást megnyitja: Kemény Péter keramikus művész, egyetemi adjunktus.
Megtekinthető 2021. augusztus 6-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között, bejelentkezéssel,
pontos időpont megjelöléssel, legkésőbb a tervezett látogatást megelőző napon: iroda@fise.hu címen

"Útközben egy fagyi?"
Knetik Dóra kerámia- és porcelán tervezőként diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2013-ban. Diplomamunkája a „Fagyi az űrben” című porcelán fagyikehely készlet, mely számos csoportos kiállításon szerepelt már, mint például az Iparművészeti Múzeum, Műcsarnok, Milánói Design-hét. Most a Fiatal Iparművészek Stúdiója jóvoltából először mutatkozik be egy önálló kiállítás keretein belül, kicsit másként, mint eddig. A Fagyi az űrben készletet matricával dekorálta, ezzel egy új megjelenéssel ruházta fel, ami kezdete egy következő korszaknak. A porcelán dekorálásra sokféle technika létezik, Dóra számára ez még csak az első lépés, melyet a jövőben szeretne kibontakoztatni más formákon is.
A most látható kiállításon bemutatja a Kozma Lajos Kézműves és Iparművész Ösztöndíjas-munkáit, melyet szintén a fagyi téma inspirált, pontosan az ostyatölcsérek. A 3D-nyomtatást felhasználva hozta létre magformáit és azokat transzformálta át porcelánná. A 3D-tervezés egy ismeretlen terület volt számára, de a legjobb tudása szerint teljesítette a kihívást. A színes fagyi gombócok hatása, tükröződik abban, hogy előszeretettel színezi a porcelán masszát. Szereti látni, hogyan változik a forma karaktere, hangulata, ha változik a színe.
Jelenleg egy új úton, egy új projekten, dolgozik ösztöndíjasként, ahol szakmai és személyes határait tágítja.

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium kerámia és üveg szakos hallgatóinak kiállítása

A járványhelyzethez igazodva a hagyományainktól eltérő módon, a megnyitóra előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődőket április 13.-án 18 és 20 óra között.
A megnyitóbeszéd: 18 órakor hangzik el, majd ezt követően további 4 idősávban regisztrálva 7-7 fő tekintheti meg a kiállítást az alkotók tárlatvezetésével. Bejelentkezés a megnyitóra az alábbi linken: https://doodle.com/poll/dmeh5f7xqps546ed?utm_source=poll&utm_medium=link

A kiállítást megnyitja: Megnyitja: Pintérné Varga Zsuzsanna Intézményvezető
A kiállítás a továbbiakban április 23.-ig látogatható, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között. Bejelentkezés a megnyitó után, pontos időpont megjelöléssel, legkésőbb a tervezett látogatást megelőző napon: iroda@fise.hu címen.
A kiállítás látogatásánál MASZK viselése KÖTELEZŐ.

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium kerámia és üvegműves szakmai képzései több évtizedes múltra tekintenek vissza. A korábbi szakmunkás képzés több mint egy évtizede művészeti oktatássá alakult át. Ezeknek a művészeti szakoknak mai munkájába ad bepillantást a kiállítás. Tiszteljük és folytatjuk a szakma hagyományait, de ezek oktatásán túlmenően tantárgyi képzéseink keretében igyekszünk betekintést nyújtani a hazai és külföldi kortárs irányzatokba, lehetőséget biztosítva diákjainknak, hogy kipróbálják a technikák minélszélesebb palettáját, saját hangjukat keresve a feladatok megoldásában és az alkotói folyamatokban, szaktanáraik támogatásával.
Jelenlegi és volt diákok munkái láthatók a kiállításon, továbbá a frissen indult első esti üvegművesképzésben résztvevő tanulók is bemutatkoznak.
Jelenlegi szaktanárok:
üveg: Mezősi Eszter, Szőke Barbara, Szilcz Marianna
kerámia: Máder Barnabás, Szalai Zsófia, Vágó Szilvia
A meghívón Hanyu Annamária, Kovács Máté és Viktor Kata munkái láthatók

Botos Balázs: Pure Selection kiállítása

Megnyitó: 2019. július 23. 18 óra
A kiállítást Novák Piroska design-és művészet teoretikus nyitja meg

Megtekinthető 2019. augusztus 2-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között
Finisszázs: 2019. augusztus 1-én csütörtök 17 órakor

Botos Balázs célja, hogy mások szívéhez is közel álló, esztétikus, finom tárgyakat hozzon létre amellett, hogy a funkció is egy fontos részét képezi a tervezés folyamatának. Van bennük egy-két szokatlan csavar is néha, amivel a felfedezés élményét is átélhetjük. Ennek a letisztult világnak egy kivonatát mutatja be Balázs Pure Selection című kiállítása.

Facebook-esemény

Mastro'18

MASTRO’18 / Színre bontva
Strohner Márton keramikusművész, designer

A MASTRO márkát Strohner Márton designer alapította 2012-ben. A fiatal tervező termékei széles érdeklődési körének megfelelően, az egyedi tervezésű kézzel készült kisszériás használati tárgyaktól, az ékszereken és home decor kiegészítőkön át, a kutya pórázakig terjednek. Minőség és funkció, - tárgyaiban keveredik e két alapvetően fontos érték. A részletek gondos kidolgozása mellett, kortárs-klasszikus hangvételével sajátos karakterű tárgyakat hoz létre.

Megnyitó: 2018. november 20-án kedden 19 órakor
Megnyitja: Lublóy Zoltán porcelán designer

Megtekinthető 2018. december 7-ig, hétfőtől péntekig 13 és 18 óra között

Facebook-event

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet kerámiatervezés szak
BA és MA szakos hallgatói diplomamunkáinak kiállítása

Megnyitó: 2018. augusztus 28. kedd 18 óra
A kiállítást Novák Piroska, design és művészet teoretikus nyitja meg

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet kerámiatervezés szak BA és MA szakos hallgatói 2018 tavaszi diplomamunkáit Novák Piroska, design és művészet teoretikus mutatja be. A kiállított művek széles skálát fognak át az autonóm művészeti alkotásoktól az installáción keresztül a formatervezés területéig. A felhasznált anyagok és technológiák is mutatják a pécsi oktatás szétágazó, széleskörű szakmai megvalósítási lehetőségeit, mely egyedi a kerámia területén hazánkban.

Kiállítók:
Asztalos Noémi Ditta (BA)
Gráin Edina (BA)
Saif Hanan (MA)
Huszta Dóra (MA)
Jeong Hwanhee (MA)
Klement Éva (BA)
Melkovics Ágnes Kitti (MA)

Megtekinthető 2018. szeptember 14-ig hétfőtől péntekig 13 és 18 óra között.

szabo_edit

Sitting Cloud / Floating Rock
Szabó Edit kiállítása
Megnyitó: 2017. május 22. 18 óra

Claude Monet Tavirózsák sorozata inspirálta Szabó Edit legutóbbi műveit, melyeket először mutat be a publikumnak a FISE Galériában.
Monet átiratban készült szobrászi minőségű növénytartók felidézik a festő gyönyörű kertjét Givernyben. Miközben a tárgyak a vízhez kötődő kapcsolatunk sokszínűségét megmutatva válnak személyessé, belső kertünk elemeivé.

A kiállítást megnyitja Oltai Kata kurátor, művészettörténész

Megtekinthető: 2017. június 9-ig
hétfőtől péntekig: 13:00 és 18:00 óra között

Válogatás az Egyesület kerámia- és porcelántervező művészeinek munkáiból

Megnyitó: 2016. március 3. csütörtök
Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér, Trezor Galéria. 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

A porcelánhoz és kerámia tárgyakhoz örököltünk különböző „előkoncepciókat”, különböző értékeket. Ezek olyan kategóriák, amelyeket már régről ismerünk, de mivel automatikusan kapcsolódnak a kerámiához, a porcelán tárgyakhoz, még nem értékként, vagy egyáltalán nem értékként kötünk a szilikát művészet alkalmazott tárgyaihoz. Olyan tárgyakat gyűjtöttünk össze a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagjainak munkáiból, amelyek ezeket az öröklött megközelítéseket használják fel, illetve lépik át. A design területén megjelenő, a hagyományos porcelán- és a kerámiához kapcsolódó kategóriák átlépésére példaként szolgáló designtárgyak.

A kiállítást megnyitja: Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser
Közreműködik: Mihály Gyula, a kiállított kerámia alapú akusztikus hangszerén

Kiállítók: Andrási Edina, Boldizsár Zsuzsa, Knetik Dóra, Kovács Máté, Lakatos Ábel, Mihály Gyula, Rejka Erika, Simon Zsolt József, Sütő Erika, Strohner Márton, Vágó Szilvia

Megnyitó 2023. május 31-én szerda 18 órakor.

Megnyitja: Szabó Eszter, a Lakáskultúra magazin főszerkesztője.
Megtekinthető június 16-ig.

Érint/és törés/vonal
"Antal Balázs tárgytervező keramikus művész az anyag érintését, a tudatos alkotói döntéseket és az alkotás során keletkezett véletleneket párosítja, illeszti, rendezi mini installációkba. Vizsgálja a direkt és indirekt módon érintéssel torzított tárgyakat melyeket itt-ott egzakt formákkal párosít. A művész kompozíciókat, egyúttal impressziókat tár a néző elé és kapcsolódik hozzá.
Anyag és gondolat kísérletek a használhatatlan használhatóságára, a kifejezésmód keresésére. Törekvés az érintés, mint gesztus és a törés, mint visszafordíthatatlan változtatás újraalkotására."