Egyesületi élet

FISE Tagfelvétel 2024.

A FISE 2024. évi tagfelvételének időpontja: július 3., szerda 14.00 -18.30-ig
Bármely iparművészeti ággal vagy művészetelmélettel foglalkozó érdeklődő jelentkezhet művészeti egyesületünkbe. A diploma nem feltétel, de ha művészeti hallgató vagy, akkor még várj egy kicsit...

Jelentkezés a tagfelvételre az alábbi űrlapon: https://forms.gle/3FJpLaMykAtf6Xry9

Időpontfoglalás a tagfelvételre: https://fise-tagfelvetel.reservio.com/services
(A nevedet, mint személyes adatot add meg.)

Megkérjük a jelentkezőket, hogy a 10-15 perces beszélgetésre hozzanak magukkal:
- egy A4-es lapon életrajzot az elérhetőségekkel (végzettség, postacím, e-mail cím, telefonszám)
- pendrive-on portfóliót
- néhány eredeti (nem nagyméretű) alkotást, rajzot, amely rögtön el is vihető
- háromezer forintot, eljárási díjra, - amely felvétel esetén egyben az idei tagdíj is.

További felvilágosítás, és információ: iroda@fise.hu,

Pár szó az Egyesületről:
A FISE független szakmai szervezet 42 éve segíti az iparművészek pályáját: kiállítási lehetőség biztosításával, folyamatos tájékoztatással, érdekképviselettel. A tagság 10 szakma szerint szakosztályba tagolódik, az egyesületet választott vezetőség irányítja. A FISE irodája, 4 műterme, Mátranováki Alkotóháza mellett, Budapest szívében a Kálmán Imre utcában működtet egy galériát is. Itt háromhetente rendezünk kiállításokat, ahol a tagok bemutatkozhatnak a szakmai és a tágabb közönségnek. Időnként külföldi meghívásoknak is eleget teszünk, tanulmányutakat szervezünk. Segítünk megvalósítani tagjaink művészi célkitűzéseit, így egyre többen vannak, akik FISE tagként indultak el és mára a magyar kultúra és művészet nemzetközileg is elismert alkotói lettek.

Munkánkról honlapunkon többet is megtudhattok: www.facebook.com/FISE.art.craft.design

Design Világnap x FISE

2024. június 29. szombat

A Design Világnapját megalakulásának 50. évfordulóján, azaz 2007. június 29-én hirdette meg a BEDA - azaz a Bureau of European Design Assotiations.

A FISE eme jeles nap alkalmából ismét szeretettel vár minden design, formatervezés, kreatív ipar iránt érdeklődőt egy sokszínű, változatos programmal.
A program ideje alatt aktuális kiállításunk megtekinthető a Galériában, kiállítóink Litvin Natasa ékszertervező és Tóth Ágnes Réka fotóművész lesznek.
A családi programot a KACs Műhely biztosítja.

Az esemény létrehozását, szervezését és a lebonyolítását is a FISE elmélet szakos tagjainak köszönjük ezúton is!

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara (SE PAK) által a Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitója és díjátadó ünnepsége.

Köszöntőt mond:
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Mascher Róbert - SE PAK Humántudományi Intézet igazgató, a FISE elnöke

A díjakat, okleveleket átadják:
Feketéné dr. Szabó Éva - SE stratégiai rektorhelyettes,
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Túri Ibolya - SE PAK oktatási dékánhelyettes
Rakonczai Éva - SE PAK gazdasági igazgató
Mátyásiné Kiss Ágnes - SE Pető András Pedagógiai Intézet igazgató

Megnyitó: 2024. május 14. kedd 17 óra

Megnyitó: 2024. május 14-én kedden 17 órakor
Cím: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
Megtekinthető május 31-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A FISE Galériában, a konduktív nevelésben részesült mozgássérüléssel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek, valamint konduktorok, konduktor hallgatók és Karunk dolgozói három témakörben készített munkái láthatók.
Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat felhívására összesen 166 alkotást készítettek. Összesen 36 alkotás részesül díjazásban: 24 egyéni, 3 csoportos, 9 különdíjas, továbbá 12 felkészítő tanár kapott emléklapot.

A pályázatra érkezett alkotások egy része két kiállításon tekinthető meg:
2024.04.05. 17:00, Madách Színház, Tolnay Szalon: „Arcok, életek, élmények”
A kiállítás megálmodója és megvalósítója Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta.
Az eseményt Feketéné dr. Szabó Éva, SE Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központ igazgató nyitotta meg.
2024.05.14. FISE Galéria – itt kerül sor a hallgatók és egyéb dolgozók díjainak ünnepélyes átadására.

Hári Mária (1923- 2001) gyógypedagógus, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének igazgatója. Már 1945-ben megismerkedett Pető Andrással és az ő mozgásterápiai, mozgáspedagógiai módszereivel, szinte együtt kezdték tervezni a későbbi Pető Intézetet. 1952-es orvostudományi doktori szigorlata után Hári Mária egész életét a Pető Intézetben töltötte, a konduktív pedagógiai módszerek kidolgozásán és a főiskolai szintű konduktorképzés megvalósításán munkálkodott. A konduktív pedagógiai módszer segítségével azokat a mozgássérülteket is vissza tudták segíteni a hétköznapi életbe, akiknek mozgásszervi betegsége addig megoldhatatlan feladat elé állította az orvosokat és a gyógypedagógusokat. A ma már Pető-módszer néven elhíresült nevelési rendszer megismertetése és terjesztése érdekében Hári előadásokat tartott itthon és külföldön, , fogadta az intézetben a mozgássérült gyermek- és felnőtt embereket, akik bénulásban, Parkinson-kórban, sclerosis multiplex-ben szenvedtek maradandó mozgásszervi károsodást.

A Pető Intézetben szervezői, alorvosi teendőket látott el, majd adjunktusi beosztásba került, 1967 őszétől Pető András halála után ő látta el az igazgatói teendőket. 1994-ben vonult nyugalomba, de a tanítást és a tudományos munkát nem hagyta abba.

Tematikus nap a FISÉben a Nemzetközi Design Nap alkalmából

10.00 - 11.00 /// Speciális tárlatvezetés aktuális kiállításunkon - kalauz: B. Horváth Brigitta és Nitschmann Corinna
11.00 - 12.00 /// DIY ékszerkészítő családi foglalkozás Németh Orsolya ékszertervező vezetésével https://www.facebook.com/events/345508001410294

12.00 - 18.00 /// VÁSÁR - különleges vásár válogatott kedvességekkel és egyedi, speckó tárgyakkal
Akiktől válogathattok: Csibi Boróka x faék - egyedi ládák, Domonyi Erzsébet - ékszerek, Elek Ágnes - komposztálható ékszerek, Knetik Dóra -kerámiák (főként fagyizáshoz), Lakatos Ábel - kerámia készletek , Németh Orsolya - ékszerek, Rejka Erika- porcelán készletek és ékszerek

12.00 - 14. 00 /// Ismerkedés önismereti társasjátékokkal - szabadfoglalkozás érdeklődők számára
14.00 - 15.30 /// Nyitott művészettörténet óra a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatóival - beszélgetések tárgyakról, észlelésről, kötődésről

16.00 - 18.00 /// MUSTRA- előadások és beszélgetések - Vendégeink:
Hegedüs Klára Zsófia formatervező művész - Kedves Kézműves https://www.facebook.com/kedveskezmuves
Papp Anett DLA textiltervező művész - Naturing projekt
Fazekas Ildikó - A szolidaritás terepe: szakszervezet
Csibi Boróka illusztrátor - Közveszélyes munkakerülők, előadás résztvevő
Andorka Tímea grafikus - KÁR, előadás résztvevő
18.00 - 20.00 /// közösségi együttlét, zene
https://www.facebook.com/events/304510932681072

Megnyitó 2024. április 25-én csütörtökön 18 órakor.
A kiállítást megnyitja: Prékopa Ágnes művészettörténész
Megtekinthető 2024. május 9-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

„Ha esik az eső, a virágok kinyílnak. A gyík megeszi a bogarat, a gyíkot megeszi a madár. De a végen mindegyik meghal. Elpusztul és kiszárad. A generációk kihalnak, de már ott van a következő. És így megy ez. Számtalan különböző formája van az életnek, számtalan különböző formája a halálnak. Végül a különbség is elenyészik.” Murakami Haruki

A különbségek elenyésznek, a motívumok, technikák örök körforgásban kapcsolódnak az adott korok trendjeihez. Hatnak egymásra és mégis megmarad saját eredeti minőségük. Ahogy újjászületnek, vagy akár egymásba átalakulnak. Mégis megmarad egyedi ideájuk, amelyek változatlan törvényszerűségeikkel jelennek meg a design nyelvén.

B. Horváth Brigitta
Hagyományos ezüstműves technikákkal készíti lakberendezési tárgyait, melyek megalkotásánál fontos szempont a design szemléletmód. Bátran dolgozik a több száz éves technikákkal abban a korban, ahol már kevesen ismerik, használják e formaképző módokat. Az ősi formavilágot jó érzékkel ötvözi a minimalista, letisztult formákkal, fontos számára a tárgyak kommunikatív szerepe, melyet alkotásaiban nemcsak a tárgyak egymáshoz kapcsolódó narratív elemeivel, de a néző és a tárgyak közti kommunikációval valósít meg. Egyedi rézlámpái, lakberendezési tárgyai a természetszeretetről beszélnek, s melegséggel, eleganciával töltik fel a modern otthonokat egyfajta keleti zen hangulatban, melyet a Távol-Keleten töltött egyetemi időszaknak is inspirált.

Nitschmann Corinna
Alkotásaiban a hazai, egyébként szemétbe kerülő gyapjú, mint értékes alapanyag kerül bele a modern belső terekbe, visszahozva ezzel valamit a természetből és így a gyapjúval való újra kapcsolódást indítványozva a nézőben, amit meg is megtapinthat a látogató. A 6000 éves kézműves technika ebben a formában találkozik a 21. sz-i design lakberendezési koncepciókkal.
Kacskaringós mintái a tradicionális türkmén mintakincsből származtatódnak. Alapgondolatában, alkotásaiban a gyapjútincsek kicsit ránőnek ezekre a mintákra, ahogy a fű lepi be a magukra hagyott római mozaikokat szabad térben.

A kiállítást megnyitja: Csanádi-Bognár Szilvia, esztéta, művészettörténész, egyetemi adjunktus
Művészet- és Designelméleti Intézet

Megnyitó 2024. április 3-án szerdán 18 órakor.
Megtekinthető 2024. április 16-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

METU Craft & Design - The future generation (A 36.OTDK Craft és Design tagozatának díjazottjai a METU-ról)

Az alkotó ember különleges nézőpontból reflektál önmagára és a világra. Ezt a reflexiót folyamatosan finomítja, először a mesterével – ebből alakul ki egy sajátos mester-tanítvány párbeszéd. Az alkotói gondolkodásnak egy ponton ki kell lépnie az otthonosságból és szakmai viták, nyilvánosság előtt is meg kell mutatkoznia, bizonyítania életerejét és létjogosultságát.

Ennek kiváló fóruma a tudományos diákköri konferencia, melynek Művészeti és Művészettudományi Szekciójában számos fiatal tehetség mérte össze tudását az ország felsőoktatási intézményeiből. A Budapesti Metropolitan Egyetem Craft és Design tagozataiban 12 díjazott pályamunka honorálta az alkotói tehetséget. A Fiatal Iparművészek Stúdiója különdíjként ajánlotta fel ezeknek az első, második és harmadik helyezetteknek, különdíjasoknak a bemutatkozás lehetőségét.

Az egyetem Divat és Textil Tanszékének, valamint Építészet és Design Tanszékének hallgatói kortárs életérzéseket, társadalom- és környezettudatos problémákat, hétköznapi helyzeteket jelenítenek meg a maguk egyéni látásmódjával. Kérdéseket vetnek fel, kíváncsian kutatnak, kísérleteznek, keresik a legjobb megoldást. Éppen úgy, ahogy eddig generációk sokasága. Az ő látásuk mindig az épp legújabb, a kérdéseik relevánsak, válaszaikban egyszerre köszön vissza a múlt és a jövő. Bátran nyúlnak egészen személyes témákhoz, a banalitás határait feszegető evidenciákról mesélnek vagy épp egy tradicionális kultúrát boncolgatnak. A hagyományos technikákkal operálva nyúlnak egészen szokatlan anyagokhoz meglepő hatást keltve vagy éppen a megszokott formákat szedik szét és állítják fejtetőre váratlan eredményre jutva. Gondolkodásukban az evidens fogalma határát veszti, alkotói attitűdjükben a jövő észrevétlenül már ott lapul kíváncsiságukban és nyitottságukban.

A kiállításon székeket, pihenőpadot, ruhákat, textileket, táskákat látunk, de mögöttük egy-egy jövőbe néző, kutató pillantás néz szembe velünk. A jövő designer generációjának pillanatképe ez a kiállítás.

Kiállítók:
Design tagozat
Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta - Spine (Dr. Bachmann Erzsébet, Nádas Gergely) Design 1. helyezett
Jex Lili - A csomópont (Nádas Gergely) Design 3. helyezett
Tóth Fanni - Kanagawa (Baráth Hajnal, Rejka Erika, Rózner György) Design Különdíj

Craft 1 tagozat
Detre Mikolt Tünde - Elmozdulás (Révész Eszter DLA) 1. helyezett
Vranek Hedvig - Street wrap (Kovács Adél) 2. helyezett
Pécz Tekla - A nő (Aranyosi Zsuzsanna DLA) 3. helyezett
Gyarmathy Cili- Esti mesék (Aranyosi Zsuzsanna DLA) Craft különdíj

Craft 2 tagozat
WANG JIA YU - ING ÚJRATERVEZÉSE KÉT NÉPVISELETET ÖTVÖZVE (Koncsánszky Dóra) 1. helyezett
Lóki Szimonetta - Kapcsolódás (Kovács Adél, Rákhely Zsófia) 3. helyezett
Gyurián Fanni - TERMÉSZETI FORMA ÁLTAL INSPIRÁLT TÁROLÓK (Ducsai Judit) Craft Különdíj

Vegyes TECHnika - Domonyi Betti ötvös, aranyműves és Schuller Marcsi textilművész kiállítása

Megnyitó 2024. március 12-én kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Láng Orsolya író, költő, könyvillusztrátor, filmrendező.
Közreműködik: Vértesi Ferenc (gitár)

Megtekinthető 2024. március 28-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Domonyi Erzsébet Betti, ékszerész és építész, aki a textúra és a geometria metszéspontjában alkot. Ez az út lehetővé teszi számára, hogy különböző kontextusokban vizsgálja meg a különböző anyagokat, hogy azok hogyan lépnek kölcsönhatásba és válnak eggyé. Számára az a legfontosabb, hogy hagyja, hogy az anyag úgy alakuljon, ahogyan akar, hagyja, hogy a maga útját járja. A kiállításon a szénszálas négyszög profil kompozitot állítja különböző helyzetekbe, megőrizve a konstruktív koncepciót, amelyet a kockára épít. A CUBE I. kollekcióval a kortárs művészet olyan szegmensét kívánja megmutatni, ahol a mérnökséget és a művészetet is megőrizve önazonos alkotásokat tud létrehozni.

Schuller Mária divat- és textiltervező művész. Munkásságában a textil a mára szakterületévé vált gépi hímzés technológiájának grafikus megközelítésével alkot kohéziót. A textil festői elemként épül be alkotásaiba annak anyagszerűségével, térbeli dimenzióival, valamint a szomatikus öröm tapasztalatával. A talált, gyűjtögetett kisebb-nagyobb (többnyire másra nem alkalmazható, mert hulladék) textildarabok a varrás és a hímzés által alkotnak új kompozíciókat és ruhadarabokat, általában a képi és a szöveges humort sem mellőzve.

Idén újra a frissen felvett tagok bemutatkozó csoportos kiállításával indul az évad a FISE Galériában. A tavalyi év felvételi eljárása során felvételt nyert alkotók első közös tárlatukon mutatkoznak be az egyesület közössége és a szélesebb nyilvánosság előtt.
Az összeállítás ebben az esetben izgalmasan alakul, hiszen sok területről, sokféle helyzetben lévő alkotók munkái kerülnek egymás mellé, és alakítanak ki új párbeszédre nyitott együttállást a galéria terében.

Megnyitó: 2024. január 29. hétfő 18.00
A megnyitón köszöntőt mond: Mascher Róbert, a FISE elnöke

Kiállítóink:
Csibi Boróka, Csizmadia Fanni, Görgényi Gizella, Gyarmati Dóra, Horák Debóra, Jeney Judit, Katona Dorottya Júlia, Kiss Bernadett, Németh Luca Virág, Szabó Anikó, Szalay Csenge, Szilágyi Dénes, Tóth Ágnes Réka - LART, Tóth-Vásárhelyi Réka, Ujvári-Zsiga Luca Krisztina, Ujváry Berta, Válint Ingrid, valamint Lengyel Zsanett elmélet szakos friss tag
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Uhl Gabriella művészettörténész és Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, a FISE vezetőségének tagja

A kiállítást 2024 február 16-ig lehet majd megtekinteni, hétköznaponként 14 és 18 óra között

Békés Karácsonyt és sikerekben gazdag Új évet kívánnak a FISE művészei!

Különleges meglepetéssel készülünk 2023 karácsonyára, december 15-17 között a FISE iparművészei várnak kézműves alkotásaikkal. Válogass a grafikusok, keramikusok, üvegművészek, textilművészek, porcelántervezők, ötvös és ékszertervezők hazai kiválóságainak legfrissebb alkotásaiból. Válassz egyedi, kézzel készített ajándékot az ünnepekre szeretteidnek.
Szombatra extra programmal is készülünk: a KACs Műhely ünnepekre hangoló workshopja vár benneteket!

A vásárunk nyitvatartása:
2023. december 15. péntek: 11-18h
2023. december 16. szombat: 11-19h
2023. december 17. vasárnap: 11-19h

Művészeink, akiknek a portékáival találkozhatsz:
Antal Kitti, B. Horváth Brigitta, Berkes Anna Csenge, Bogó Krisztina, Csibi Boróka, Diósi Máté, Domonyi Erzsébet Betti, Gyeviki Hajnal, Hermann Katalin, Hu-Yang Kamilla, Komár Sabrina, Knetik Dóra, Laskóy Andrea, Litvin Natasa, Nagy Lantos Marianna, Rejka Erika, Rozsályi Boglárka, Válint Ingrid

"Merítés / Ékszergyakorlatok" FISE kiállítás Pécsett, a Nádor Galériában

A kiállítást megnyitja Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas iparművész, a FISE elnöke és Zámori Eszter, képzőművész, PTE MK doktorandusz hallgató, a kiállítás kurátora.
A megnyitón közreműködik Kovács Márton hegedűn, valamint Rumi László és Pámpillás Szabó Zsuzsa bábművészek.

Megnyitó: október 26. 18 óra
A kiállítás időtartama: 2023. október 26 – november 17.
Nyitvatartás: H-P: 14:00-18:00
Helyszín: 7621 Pécs, Széchenyi tér 15.

A Merítés című kiállítás a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Gyűjtemény műveiből nyújt egy nagyobb keresztmetszetet. Mivel a FISE az iparművészet minden ágát képviseli és képzőművészeti határterületekre is átnyúlik, a gyűjteményben az összes fontos műfaj megtalálható. A Merítésben a több, mit 100 művész munkáját tartalmazó FISE Gyűjteményből mutatunk be alkotásokat a ékszerművészet, a kerámia és porcelán, az üvegművészet, a textil, a grafika és a fotó és a formatervezés területéről.

Az Ékszergyakorlatok címet viselő tárlat szerves része a FISE Gyűjtemény műalkotásait felvonultató nagyobb Merítésnek. A gyűjteményből választott kortárs ékszerek és az ezekre reflektáló hallgatói művek kerülnek itt bemutatásra.

Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

Fényen át játszó Hermann Katalin üvegművész és Sziráki Lili fotóművész kiállítása

Megnyitó: 2023. szeptember 26-án kedden, 18 órakor.
A kiállítás megnyitja: Mascher Róbert, DLA iparművész, a FISE elnöke
A megnyitón közreműködik: Kozma Kriszta, Ney Bianka és Szabó Orsi
Megtekinthető: 2023. október 6-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Különös öntörvényű anyag az üveg. Hermann Katalin nem megzabolázni szeretné, hanem együttműködni ezzel az egyedülálló médiummal. XXI. századi világunk lassan hozzá gyorsult az üvegalkotás folyamatához, amely évszázadok óta csupán pillanatokat hagy a mesternek arra, hogy eldöntse mit is szeretne látni a fúvócső végén formálódó izzó, vörös tárgyban. Személyisége, a médium és a pillanat ölt testet egy-egy alkotásában.

Milyen szemüvegen át nézzük a világot? Hogyan érzékeljük a környezetet magunk körül? Mire fókuszálunk? Milyen szűrőket használunk? Mi az, amit kizárunk és mi az, amit átengedünk? Sziráki Lili jelenlegi fotósorozata egy új, kísérleti munka, melyben az absztrakt hatású képeken különböző fényáteresztő térbeli síkokkal, kiragadott részletekkel, a természethez kapcsolt festett és rajzolt elemekkel játszik.