Egyesületi élet

A kiállítást megnyitja: Csanádi-Bognár Szilvia, esztéta, művészettörténész, egyetemi adjunktus
Művészet- és Designelméleti Intézet

Megnyitó 2024. április 3-án szerdán 18 órakor.
Megtekinthető 2024. április 16-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

METU Craft & Design - The future generation (A 36.OTDK Craft és Design tagozatának díjazottjai a METU-ról)

Az alkotó ember különleges nézőpontból reflektál önmagára és a világra. Ezt a reflexiót folyamatosan finomítja, először a mesterével – ebből alakul ki egy sajátos mester-tanítvány párbeszéd. Az alkotói gondolkodásnak egy ponton ki kell lépnie az otthonosságból és szakmai viták, nyilvánosság előtt is meg kell mutatkoznia, bizonyítania életerejét és létjogosultságát.

Ennek kiváló fóruma a tudományos diákköri konferencia, melynek Művészeti és Művészettudományi Szekciójában számos fiatal tehetség mérte össze tudását az ország felsőoktatási intézményeiből. A Budapesti Metropolitan Egyetem Craft és Design tagozataiban 12 díjazott pályamunka honorálta az alkotói tehetséget. A Fiatal Iparművészek Stúdiója különdíjként ajánlotta fel ezeknek az első, második és harmadik helyezetteknek, különdíjasoknak a bemutatkozás lehetőségét.

Az egyetem Divat és Textil Tanszékének, valamint Építészet és Design Tanszékének hallgatói kortárs életérzéseket, társadalom- és környezettudatos problémákat, hétköznapi helyzeteket jelenítenek meg a maguk egyéni látásmódjával. Kérdéseket vetnek fel, kíváncsian kutatnak, kísérleteznek, keresik a legjobb megoldást. Éppen úgy, ahogy eddig generációk sokasága. Az ő látásuk mindig az épp legújabb, a kérdéseik relevánsak, válaszaikban egyszerre köszön vissza a múlt és a jövő. Bátran nyúlnak egészen személyes témákhoz, a banalitás határait feszegető evidenciákról mesélnek vagy épp egy tradicionális kultúrát boncolgatnak. A hagyományos technikákkal operálva nyúlnak egészen szokatlan anyagokhoz meglepő hatást keltve vagy éppen a megszokott formákat szedik szét és állítják fejtetőre váratlan eredményre jutva. Gondolkodásukban az evidens fogalma határát veszti, alkotói attitűdjükben a jövő észrevétlenül már ott lapul kíváncsiságukban és nyitottságukban.

A kiállításon székeket, pihenőpadot, ruhákat, textileket, táskákat látunk, de mögöttük egy-egy jövőbe néző, kutató pillantás néz szembe velünk. A jövő designer generációjának pillanatképe ez a kiállítás.

Kiállítók:
Design tagozat
Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta - Spine (Dr. Bachmann Erzsébet, Nádas Gergely) Design 1. helyezett
Jex Lili - A csomópont (Nádas Gergely) Design 3. helyezett
Tóth Fanni - Kanagawa (Baráth Hajnal, Rejka Erika, Rózner György) Design Különdíj

Craft 1 tagozat
Detre Mikolt Tünde - Elmozdulás (Révész Eszter DLA) 1. helyezett
Vranek Hedvig - Street wrap (Kovács Adél) 2. helyezett
Pécz Tekla - A nő (Aranyosi Zsuzsanna DLA) 3. helyezett
Gyarmathy Cili- Esti mesék (Aranyosi Zsuzsanna DLA) Craft különdíj

Craft 2 tagozat
WANG JIA YU - ING ÚJRATERVEZÉSE KÉT NÉPVISELETET ÖTVÖZVE (Koncsánszky Dóra) 1. helyezett
Lóki Szimonetta - Kapcsolódás (Kovács Adél, Rákhely Zsófia) 3. helyezett
Gyurián Fanni - TERMÉSZETI FORMA ÁLTAL INSPIRÁLT TÁROLÓK (Ducsai Judit) Craft Különdíj

Vegyes TECHnika - Domonyi Betti ötvös, aranyműves és Schuller Marcsi textilművész kiállítása

Megnyitó 2024. március 12-én kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Láng Orsolya író, költő, könyvillusztrátor, filmrendező.
Közreműködik: Vértesi Ferenc (gitár)

Megtekinthető 2024. március 28-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Domonyi Erzsébet Betti, ékszerész és építész, aki a textúra és a geometria metszéspontjában alkot. Ez az út lehetővé teszi számára, hogy különböző kontextusokban vizsgálja meg a különböző anyagokat, hogy azok hogyan lépnek kölcsönhatásba és válnak eggyé. Számára az a legfontosabb, hogy hagyja, hogy az anyag úgy alakuljon, ahogyan akar, hagyja, hogy a maga útját járja. A kiállításon a szénszálas négyszög profil kompozitot állítja különböző helyzetekbe, megőrizve a konstruktív koncepciót, amelyet a kockára épít. A CUBE I. kollekcióval a kortárs művészet olyan szegmensét kívánja megmutatni, ahol a mérnökséget és a művészetet is megőrizve önazonos alkotásokat tud létrehozni.

Schuller Mária divat- és textiltervező művész. Munkásságában a textil a mára szakterületévé vált gépi hímzés technológiájának grafikus megközelítésével alkot kohéziót. A textil festői elemként épül be alkotásaiba annak anyagszerűségével, térbeli dimenzióival, valamint a szomatikus öröm tapasztalatával. A talált, gyűjtögetett kisebb-nagyobb (többnyire másra nem alkalmazható, mert hulladék) textildarabok a varrás és a hímzés által alkotnak új kompozíciókat és ruhadarabokat, általában a képi és a szöveges humort sem mellőzve.

Idén újra a frissen felvett tagok bemutatkozó csoportos kiállításával indul az évad a FISE Galériában. A tavalyi év felvételi eljárása során felvételt nyert alkotók első közös tárlatukon mutatkoznak be az egyesület közössége és a szélesebb nyilvánosság előtt.
Az összeállítás ebben az esetben izgalmasan alakul, hiszen sok területről, sokféle helyzetben lévő alkotók munkái kerülnek egymás mellé, és alakítanak ki új párbeszédre nyitott együttállást a galéria terében.

Megnyitó: 2024. január 29. hétfő 18.00
A megnyitón köszöntőt mond: Mascher Róbert, a FISE elnöke

Kiállítóink:
Csibi Boróka, Csizmadia Fanni, Görgényi Gizella, Gyarmati Dóra, Horák Debóra, Jeney Judit, Katona Dorottya Júlia, Kiss Bernadett, Németh Luca Virág, Szabó Anikó, Szalay Csenge, Szilágyi Dénes, Tóth Ágnes Réka - LART, Tóth-Vásárhelyi Réka, Ujvári-Zsiga Luca Krisztina, Ujváry Berta, Válint Ingrid, valamint Lengyel Zsanett elmélet szakos friss tag
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Uhl Gabriella művészettörténész és Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, a FISE vezetőségének tagja

A kiállítást 2024 február 16-ig lehet majd megtekinteni, hétköznaponként 14 és 18 óra között

Békés Karácsonyt és sikerekben gazdag Új évet kívánnak a FISE művészei!

Különleges meglepetéssel készülünk 2023 karácsonyára, december 15-17 között a FISE iparművészei várnak kézműves alkotásaikkal. Válogass a grafikusok, keramikusok, üvegművészek, textilművészek, porcelántervezők, ötvös és ékszertervezők hazai kiválóságainak legfrissebb alkotásaiból. Válassz egyedi, kézzel készített ajándékot az ünnepekre szeretteidnek.
Szombatra extra programmal is készülünk: a KACs Műhely ünnepekre hangoló workshopja vár benneteket!

A vásárunk nyitvatartása:
2023. december 15. péntek: 11-18h
2023. december 16. szombat: 11-19h
2023. december 17. vasárnap: 11-19h

Művészeink, akiknek a portékáival találkozhatsz:
Antal Kitti, B. Horváth Brigitta, Berkes Anna Csenge, Bogó Krisztina, Csibi Boróka, Diósi Máté, Domonyi Erzsébet Betti, Gyeviki Hajnal, Hermann Katalin, Hu-Yang Kamilla, Komár Sabrina, Knetik Dóra, Laskóy Andrea, Litvin Natasa, Nagy Lantos Marianna, Rejka Erika, Rozsályi Boglárka, Válint Ingrid

"Merítés / Ékszergyakorlatok" FISE kiállítás Pécsett, a Nádor Galériában

A kiállítást megnyitja Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas iparművész, a FISE elnöke és Zámori Eszter, képzőművész, PTE MK doktorandusz hallgató, a kiállítás kurátora.
A megnyitón közreműködik Kovács Márton hegedűn, valamint Rumi László és Pámpillás Szabó Zsuzsa bábművészek.

Megnyitó: október 26. 18 óra
A kiállítás időtartama: 2023. október 26 – november 17.
Nyitvatartás: H-P: 14:00-18:00
Helyszín: 7621 Pécs, Széchenyi tér 15.

A Merítés című kiállítás a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Gyűjtemény műveiből nyújt egy nagyobb keresztmetszetet. Mivel a FISE az iparművészet minden ágát képviseli és képzőművészeti határterületekre is átnyúlik, a gyűjteményben az összes fontos műfaj megtalálható. A Merítésben a több, mit 100 művész munkáját tartalmazó FISE Gyűjteményből mutatunk be alkotásokat a ékszerművészet, a kerámia és porcelán, az üvegművészet, a textil, a grafika és a fotó és a formatervezés területéről.

Az Ékszergyakorlatok címet viselő tárlat szerves része a FISE Gyűjtemény műalkotásait felvonultató nagyobb Merítésnek. A gyűjteményből választott kortárs ékszerek és az ezekre reflektáló hallgatói művek kerülnek itt bemutatásra.

Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

Fényen át játszó Hermann Katalin üvegművész és Sziráki Lili fotóművész kiállítása

Megnyitó: 2023. szeptember 26-án kedden, 18 órakor.
A kiállítás megnyitja: Mascher Róbert, DLA iparművész, a FISE elnöke
A megnyitón közreműködik: Kozma Kriszta, Ney Bianka és Szabó Orsi
Megtekinthető: 2023. október 6-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Különös öntörvényű anyag az üveg. Hermann Katalin nem megzabolázni szeretné, hanem együttműködni ezzel az egyedülálló médiummal. XXI. századi világunk lassan hozzá gyorsult az üvegalkotás folyamatához, amely évszázadok óta csupán pillanatokat hagy a mesternek arra, hogy eldöntse mit is szeretne látni a fúvócső végén formálódó izzó, vörös tárgyban. Személyisége, a médium és a pillanat ölt testet egy-egy alkotásában.

Milyen szemüvegen át nézzük a világot? Hogyan érzékeljük a környezetet magunk körül? Mire fókuszálunk? Milyen szűrőket használunk? Mi az, amit kizárunk és mi az, amit átengedünk? Sziráki Lili jelenlegi fotósorozata egy új, kísérleti munka, melyben az absztrakt hatású képeken különböző fényáteresztő térbeli síkokkal, kiragadott részletekkel, a természethez kapcsolt festett és rajzolt elemekkel játszik.

Május 20-21-én és 27-28-án megtekinthető lesz a margitszigeti Kristály Színtérben a FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület kiállítása is.

Az egyedi alkotások között találhatóak festmények, rajzok, plakátok, de sokszorosító grafikai eljárással készült munkák éppúgy, mint speciális grafikai kiadványok, nyomatok, tervek és megvalósult arculati anyagok. A szöveg formálása betűkből és betűk által, valamint a tartalmi mondanivaló vizuális megjelenítése egyaránt szoros és elválaszthatlan kapcsolatban van a textussal, és az írott tartalom befogadásában egyenrangú szerepet tölt be.
Reméljük, hogy a tárlat anyaga új gondolatokat ébreszt majd szemlélődőkben, és ha könyvet nem is ítélnek meg a borítója alapján, de más szemmel néznek majd vizuális kultúra ezen alkotásaira.

„2023-ban Budapest Könyvfővárossá is válik. Élménnyé, közösségi cselekvéssé formáljuk az olvasást.”

www.konyvfovaros.hu

A FISE 2023. évi tagfelvételének időpontja: július 7. péntek 14.00 -19.00-ig
Bármely iparművészeti ággal vagy művészetelmélettel foglalkozó érdeklődő jelentkezhet.
Diploma nem feltétel, de ha művészeti hallgató vagy, még várj egy kicsit...

Jelentkezés a tagfelvételre az alábbi űrlapon:
https://forms.gle/jYnaxt7Sh8gtqFyS8

Időpontfoglalás a tagfelvételre az alábbi űrlapon:
https://fise-tagfelvetel.reservio.com/booking

Megkérjük a jelentkezőket, hogy a 10-15 perces beszélgetésre hozzanak magukkal:
- egy A4-es lapon életrajzot az elérhetőségekkel (végzettség, postacím, e-mail cím, telefonszám)
- pendrive-on portfóliót
- néhány eredeti (nem nagyméretű) alkotást, rajzot, amely rögtön el is vihető
- kétezer forintot, eljárási díjra, - amely felvétel esetén egyben az idei tagdíj is.

További felvilágosítás, és információ: iroda@fise.hu, és a www.facebook.com/FISE.art.craft.design -on.”

Megnyitó 2023. június 20-án kedden 18 órakor.
Megnyitja Ujj Zsuzsa keramikusművész.
Megtekinthető 2023. július 7-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Szövegelő kerámiák
Várbiró Kinga Evelin keramikusművész nemcsak felmutatja a korunkban mindenkit érintő problémát, hogy a bennünket bombázó különböző impulzusok közepette mekkora kihívás és erőfeszítés fókuszálni, de a maga művészi eszközeivel, rövid szöveges üzeneteivel nem tűnékeny sms-ekben kommunikál, hanem általános érvényű mondandóját maradandó anyagban örökíti meg. Egy áttekinthetőbb és egyszerűbb világ utáni vágyból születő kerámiái csendes, önreflektáló nyugvópontok a lüktető digitális tér befolyása alatt álló kusza mindennapokban.

Turzó Kristóf tervezőgrafikus moduláris betűrendszert, tipográfiára épülő arculatot és kísérleti betűket mutat be. A betűk, mint illusztrációs elemek szerepelnek a munkáiban. Gyakran az olvashatóság határait feszegetve, az információ átadását háttérbe szorítva. Ezzel teret adva a kísérletezésnek és a vizuális szövegelésnek.

A FISE Galériában átvehető és megvásárolható nyitvatartási időben. Átvehető azok számára akik szerepelnek benne és a hozzájárulást befizették illetve megvásárolható minden érdeklődő számára.
Hívjátok fel ismerőseitek figyelmét is vadonatúj katalógusunkra, valamint a FISE történeti könyvünkre is! Ezek és a további korábbi kiadványunk megvásárlásával is támogatható a Egyesületünk működése.

A személyes átvételre, az ünneplésre ragyogó lehetőség a pénteki éves közgyűlésünk, ami egybeesik a Fresh FISHES kiállításunk finisszázsával!