Egyesületi élet

"Merítés / Ékszergyakorlatok" FISE kiállítás Pécsett, a Nádor Galériában

A kiállítást megnyitja Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas iparművész, a FISE elnöke és Zámori Eszter, képzőművész, PTE MK doktorandusz hallgató, a kiállítás kurátora.
A megnyitón közreműködik Kovács Márton hegedűn, valamint Rumi László és Pámpillás Szabó Zsuzsa bábművészek.

Megnyitó: október 26. 18 óra
A kiállítás időtartama: 2023. október 26 – november 17.
Nyitvatartás: H-P: 14:00-18:00
Helyszín: 7621 Pécs, Széchenyi tér 15.

A Merítés című kiállítás a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Gyűjtemény műveiből nyújt egy nagyobb keresztmetszetet. Mivel a FISE az iparművészet minden ágát képviseli és képzőművészeti határterületekre is átnyúlik, a gyűjteményben az összes fontos műfaj megtalálható. A Merítésben a több, mit 100 művész munkáját tartalmazó FISE Gyűjteményből mutatunk be alkotásokat a ékszerművészet, a kerámia és porcelán, az üvegművészet, a textil, a grafika és a fotó és a formatervezés területéről.

Az Ékszergyakorlatok címet viselő tárlat szerves része a FISE Gyűjtemény műalkotásait felvonultató nagyobb Merítésnek. A gyűjteményből választott kortárs ékszerek és az ezekre reflektáló hallgatói művek kerülnek itt bemutatásra.

Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

G.O.A.T. // Notes from Yemen // Harsány Patrícia ékszertervező és Szabó Nelli formatervező kiállítása

Kiállításmegnyitó időpontja: 2023. október 25. 19:00
A kiállítást megnyitja: Szentpéteri Márton Phd habil.
Megtekinthető: 2023.11.10-ig, munkanapokon 13-18 óra között.

G.O.A.T. Greatest Of All Time.
A kiállítás Harsány Patrícia és Szabó Nelli Jemenben, a Socotra szigetén töltött időszakát mutatja be. Az alkotópáros a szigeten két héten keresztül művészeti workshopokat tartott fiataloknak a helyi egyetemen és a Socotra Fesztiválon. A sziget kuriózuma, hogy egyfajta marginális zárványterület az arab térségen belül mind kulturálisan, mind biodiverzitását tekintve. A szigetre való utazás még viszonylag új lehetőség és a helyiekkel való közös munka, pedig csak az utóbbi időszakban vált lehetővé bizonyos, a sziget számára értékes szakembereknek, így mind Európai nőként és tervezőpárosként is ez egy kivételes lehetőség volt számukra.
A kiállításon saját refleksziók láthatóak majd napló szerűén tárgyakkal, feljegyzésekkel és történetekkel együtt bemutatva a szokotrai mindennapokat.

A kiállításra érkezőket socotrai mézzel és arab kávéval várjuk.

Fényen át játszó Hermann Katalin üvegművész és Sziráki Lili fotóművész kiállítása

Megnyitó: 2023. szeptember 26-án kedden, 18 órakor.
A kiállítás megnyitja: Mascher Róbert, DLA iparművész, a FISE elnöke
A megnyitón közreműködik: Kozma Kriszta, Ney Bianka és Szabó Orsi
Megtekinthető: 2023. október 6-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Különös öntörvényű anyag az üveg. Hermann Katalin nem megzabolázni szeretné, hanem együttműködni ezzel az egyedülálló médiummal. XXI. századi világunk lassan hozzá gyorsult az üvegalkotás folyamatához, amely évszázadok óta csupán pillanatokat hagy a mesternek arra, hogy eldöntse mit is szeretne látni a fúvócső végén formálódó izzó, vörös tárgyban. Személyisége, a médium és a pillanat ölt testet egy-egy alkotásában.

Milyen szemüvegen át nézzük a világot? Hogyan érzékeljük a környezetet magunk körül? Mire fókuszálunk? Milyen szűrőket használunk? Mi az, amit kizárunk és mi az, amit átengedünk? Sziráki Lili jelenlegi fotósorozata egy új, kísérleti munka, melyben az absztrakt hatású képeken különböző fényáteresztő térbeli síkokkal, kiragadott részletekkel, a természethez kapcsolt festett és rajzolt elemekkel játszik.

Május 20-21-én és 27-28-án megtekinthető lesz a margitszigeti Kristály Színtérben a FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület kiállítása is.

Az egyedi alkotások között találhatóak festmények, rajzok, plakátok, de sokszorosító grafikai eljárással készült munkák éppúgy, mint speciális grafikai kiadványok, nyomatok, tervek és megvalósult arculati anyagok. A szöveg formálása betűkből és betűk által, valamint a tartalmi mondanivaló vizuális megjelenítése egyaránt szoros és elválaszthatlan kapcsolatban van a textussal, és az írott tartalom befogadásában egyenrangú szerepet tölt be.
Reméljük, hogy a tárlat anyaga új gondolatokat ébreszt majd szemlélődőkben, és ha könyvet nem is ítélnek meg a borítója alapján, de más szemmel néznek majd vizuális kultúra ezen alkotásaira.

„2023-ban Budapest Könyvfővárossá is válik. Élménnyé, közösségi cselekvéssé formáljuk az olvasást.”

www.konyvfovaros.hu

A FISE 2023. évi tagfelvételének időpontja: július 7. péntek 14.00 -19.00-ig
Bármely iparművészeti ággal vagy művészetelmélettel foglalkozó érdeklődő jelentkezhet.
Diploma nem feltétel, de ha művészeti hallgató vagy, még várj egy kicsit...

Jelentkezés a tagfelvételre az alábbi űrlapon:
https://forms.gle/jYnaxt7Sh8gtqFyS8

Időpontfoglalás a tagfelvételre az alábbi űrlapon:
https://fise-tagfelvetel.reservio.com/booking

Megkérjük a jelentkezőket, hogy a 10-15 perces beszélgetésre hozzanak magukkal:
- egy A4-es lapon életrajzot az elérhetőségekkel (végzettség, postacím, e-mail cím, telefonszám)
- pendrive-on portfóliót
- néhány eredeti (nem nagyméretű) alkotást, rajzot, amely rögtön el is vihető
- kétezer forintot, eljárási díjra, - amely felvétel esetén egyben az idei tagdíj is.

További felvilágosítás, és információ: iroda@fise.hu, és a www.facebook.com/FISE.art.craft.design -on.”

Megnyitó 2023. június 20-án kedden 18 órakor.
Megnyitja Ujj Zsuzsa keramikusművész.
Megtekinthető 2023. július 7-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Szövegelő kerámiák
Várbiró Kinga Evelin keramikusművész nemcsak felmutatja a korunkban mindenkit érintő problémát, hogy a bennünket bombázó különböző impulzusok közepette mekkora kihívás és erőfeszítés fókuszálni, de a maga művészi eszközeivel, rövid szöveges üzeneteivel nem tűnékeny sms-ekben kommunikál, hanem általános érvényű mondandóját maradandó anyagban örökíti meg. Egy áttekinthetőbb és egyszerűbb világ utáni vágyból születő kerámiái csendes, önreflektáló nyugvópontok a lüktető digitális tér befolyása alatt álló kusza mindennapokban.

Turzó Kristóf tervezőgrafikus moduláris betűrendszert, tipográfiára épülő arculatot és kísérleti betűket mutat be. A betűk, mint illusztrációs elemek szerepelnek a munkáiban. Gyakran az olvashatóság határait feszegetve, az információ átadását háttérbe szorítva. Ezzel teret adva a kísérletezésnek és a vizuális szövegelésnek.

A FISE Galériában átvehető és megvásárolható nyitvatartási időben. Átvehető azok számára akik szerepelnek benne és a hozzájárulást befizették illetve megvásárolható minden érdeklődő számára.
Hívjátok fel ismerőseitek figyelmét is vadonatúj katalógusunkra, valamint a FISE történeti könyvünkre is! Ezek és a további korábbi kiadványunk megvásárlásával is támogatható a Egyesületünk működése.

A személyes átvételre, az ünneplésre ragyogó lehetőség a pénteki éves közgyűlésünk, ami egybeesik a Fresh FISHES kiállításunk finisszázsával!

Fresh FIShEs XV. - a FISE 2022-ben felvett friss tagjainak bemutatkozó kiállítása

Megnyitó 2023. május 8-án hétfőn 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser.
Megtekinthető 2023. május 26-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

A korábbi években a kiállítási sort mindig az új tagok bemutatkozása nyitotta az év elején, de számos változás, kényszer és optimalizálás miatt a mostani tárlatunk melegebb időkre került. Ezzel a tavaszi újrakezdéshez, az energiák kicsattanásához csatlakozunk idén, és ezzel a lelkesedéssel várunk minden érdeklődőt!

Kiállítók: Benke Noémi, Berkes Anna Csenge, Berkes Áron Kolos, Bődey Júlia, Budai-Kónyi Borbála, Dénes Petra, Diriczi Csenge, Domonyi Erzsébet, Juhász Viktor Ferenc, Légrádi Lili, Litvin Natasa, Mákos Gergely, Molnár Csaba, Nguyen Tran Norbert , Rozsályi Boglárka, Sümegh Anna, Székffy Anikó, Szula Gergely, Varga Levente + elmélet szakos új tagjaink: Nagy Anikó, Tóth Ditta

Mint minden évben, közhasznú Egyesületünk idén is fogadja az 1%-os felajánlásokat!
Kérjük, ne feledkezzetek meg erről a lehetőségről, hogy ilyen módon is támogassátok működésünket!

Az 1%-ot tartalmazó nyilatkozat eljuttatása a munkáltatóhoz:
Azok, akik bevallási kötelezettségüket munkáltatói adóbevallás útján teljesítik, az adó 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot adhatják le munkáltatójuknak nyilatkozat kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve, személyesen vagy postán eljuttatva.

Az 1%-ot tartalmazó nyilatkozat eljuttatása a NAV-hoz:
Ezt az adózó megteheti az szja-bevalással együtt, illetve külön is. Rendelkezni a NAV új online felületén, vagy az erre a célra rendszeresített 20EGYSZA nyomtatványon lehet. Ezt azok az adózók is megtehetik, akiknek a NAV készíti el az adóbevallását. A nyilatkozatot borítékba helyezve postán is el lehet juttatni a NAV részére. - Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja

"Az egyesület célja, hogy iparművészek (kézműves és ipari tervezők) pályáját, a kulturális és művészeti életbe való beilleszkedését, jelenlétét és továbbfejlődését, a művészeti munka kibontakozását segítse. Lehetőséget teremtsen bel- és külföldi kiállításokon való szereplésre, művésztelepeken való részvételre. Naprakész információs bázist képez, vizuális nevelési, szervezési és kommunikációs feladatokat lát el. "
( FISE Alapszabály 1.2.1. pont)

Mindenkit arra kérünk, az szja adóbevallás során a FISE javára ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át, és mivel nagy kampányt nem áll módunkban folytatni, kérjétek erre ismerőseiteket is!
A felajánláshoz az Egyesület nevét és adószámát kell megadni.

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület adószáma: 19638744-1-41

Köszönjük!

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület örömmel biztosít helyszínt a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Művészeti és Művészettudományi Szekció három tagozatának előadásaink és azok kiállításainak.

A rendezvény célja, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók önálló, magas színvonalú művészeti alkotásainak tevékenységeinek és művészetelméleti kutatási eredményeinek bemutatásához és megmérettetésének biztosítson lehetőséget.

A CRAFT ÉS DESIGN tagozat előadásainak időpontjai:
DESIGN: április 13. 13:00
CRAFT 2.: április 14., 10:00
CRAFT 1.: április 14. 13:00

Helyszín: FISE Galéria / Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület
1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

Ez évben az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekcióját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és az ELTE Savaria Egyetemi Központ rendezi.