Átalakulás - A METU Divat és Textil tanszék kreatív ékszer specializáció diploma kiállítása

Átalakulás - A Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil tanszék kreatív ékszer specializáció diploma kiállítása

Megnyitó 2024. július 9-én kedden 18 órakor.
A megnyitón köszöntőt mond: Dr. György Árpád Hunor
egyetemi adjunktus, a METU Formatervező művész, a mesterképzés vezetője
Megtekinthető 2024. július 19-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között

A hároméves képzés keretein belül a formaképzésre került a hangsúly, ahol az első alapozó év után a hallgatók a bőr- és fémművesség technológiáit elsajátítva komplex tárgyalkotási folyamatot ismerhettek meg. A képzés fő célja az egyéni utak megtalálása és a tervezői gondolkodás elmélyítése, amelyhez a METU Divat és Textil Tanszék számos különleges együttműködési lehetőségeket nyújtott. A frissen végzett hallgatók lehetőséget nyújtott.

Az Átalakulás címet viselő kiállítás a 2024-ben frissen végzett Kreatív ékszer specializációs hallgatók diplomamunkáit, és az általuk bejárt út legfontosabb pontjait mutatja be.

Külön köszönet a Divat és Textil Tanszék, a Kézműves tárgykultúra alapképzés Formatervezés specializáció munkatársainak, valamint mindenkinek, aki segítette és hozzájárult a különleges projektekhez: Árpás Renátó, Börcsök Anna, Ducsai Judit, Gaál Gyöngyvér, Jermakov Katalin, Marosi László, Poppre Orsolya, Rejka Erika és még sokan mások

Kiállító művészek: Balogh Gergely, Csimin Tímea, Chiara Musso, Gyurián Fanni, Kovács Brigitta, Matus Fanni, Pankó Anna, Szentgyörgyi Klára Júlia, Pollermann Eszter, Tőkés Réka Annamária

A diplomázó hallgatók ars poétikái:

BALOGH GERGELY
_ _ _ EMLÉKEZZ, 2023
Témavezető: Börcsök Anna
Konzulens: Ducsai Judit, Marosi László
Alternatív emlékőrző kollekció ami 3 ékszerből és 3 darab tároló tokból áll. Mi történne, ha elveszne a pillanat, ha ki törlődne? Mi őrizné emlékünk majd az utókornak? Milyen alternatív amulettekben, talizmánokban kerülne az emberiség mai kora megőrzésre? Milyen kőzetekben lelnének rá egy bizonyos generáció lenyomataira a jövőben az emberek?

CSIMIN TÍMEA ILDIKÓ
FÉNY-ÉK, 2024
Témavezető: Börcsök Anna
Konzulens: Ducsai Judit, Marosi László
A zárófeladat az építészetben ismert fény és forma kapcsolatát vizsgálja. A karperecek áttetsző alapanyagok segítségével olyan hatást hoznak létre amelyek deformálják, kiemelik a választott testrész arányait, fény hatására új dimenziókat mutatnak. Az ékszereket tároló oszlopok egészítik ki, amelyek szoborrá formálják a látványt.

Chiara Musso
Illuziók, 2023
Témavezető: Jermakov Katalin
Konzulens: Poppre Orsolya
Azt vizsgálta, hogy milyen hatást gyakorolnak az elvárások és a társadalmi nyomás az emberek testképére és önképére. Sokan küzdenek a testi elégedetlenség és a testdiszmorfia tüneteivel, amelyek negatív hatással vannak a pszichológiai és érzelmi jólétére. A tervezett tárgyakban a testi hibák játékosan és karikatúraszerűen jelennek meg, ezáltal rámutatva arra, hogy minden embernek vannak egyedi vonásai és szépséghibái. A kiegészítők, arra ösztönzik az embereket, hogy merjenek kilépni a szépségideálok merev kereteiből, és elfogadják és ünnepeljék saját egyediségüket.

GYURIÁN FANNI
Soha nem elég, 2023
Témavezető: Ducsai Judit
Konzulens: Börcsök Anna, Marosi László
Moduláris rendszerben építhető ékszer és kiegészítő kollekció.

KOVÁCS BRIGITTA
Ékszer az ékszerben, 2024
Témavezető: Ducsai Judit
Konzulens: Börcsök Anna
A zárófeladat az idő és sport közötti kapcsolatról szól. Az ékszerben az ékszer című sorozat négy bronz ékszerből és a hozzájuk szervesen kapcsolódó fa tokokból áll. A sportolóknak szánt darabok olyan ékszerként funkcionálnak, amelyben egy éremmel ellentétben hordhatóak a mindennapokban. Az ékszer viselőjét a tárgy belsejében található QR kód alatt lévő személyre szabott emlékek, saját sportolói sikerek, belső lelki erőként inspirálják a nehéz pillanatokban.

MATUS FANNI
HA NŐ AKKOR SZEDJÜK?, 2024
Témavezető: Ducsai Judit
Konzulens: Börcsök Anna, Marosi László
A zárófeladat a nők saját, illetve nőtársaik testszőrzetéhez való viszonyát kutatja. Alapvetően egy nagyon mélyen gyökerező társadalmi jelenségről van szó, ami a testszőrzetre adott reakciókkal indul és a testszőrzet eltávolítására való kényszerrel folytatódik. A viszonyrendszer 5 fázisát szemlélteti a kiegészítő sorozat, ahol a teljes takarástól fokozatosan jutunk el a mtatásig, magához az elfogadásig.

PANKÓ ANNA
Alámerülés, 2024
Témavezető: Ducsai Judit
Konzulens: Börcsök AnnaAz utóbbi évtizedekben, egyre többet fedezünk fel, azonban tengerink világa továbbra is egy misztikummal átszőtt, ismeretlen kozmosz marad. Ez az idegen közeg, megfelelő alapot szolgáltat különböző fóbiák és kitalált történeket burjánzásának. Az elkészült táskák a nagy víztömegektől való félelemre reagálnak, és a szorongó ember érzelmeit jelenítik meg. Mi, akik belekerülnek ezekbe a közegekbe, mindig ugyanakkorák maradunk, egyedül a félelem, a sötétség és a tér érzete nő körülöttünk.

POLLERMANN ESZTER
Lépésenként, 2024
Témavezető: Ducsai Judit
Konzulensek: Börcsök Anna, Marosi László
A kollekció központi elemei az anyagok összefüggése és az ember járásának átalakulása. Egyedi cipőformákat tervezett, amelyek kezdetben kényelmetlenek és funkciótlanok, szinte teljes egészében fából készültek. Ahogy a kollekció darabjain végighaladunk, a cipők egyre kényelmesebbek és használhatóbbak lesznek, míg végül az utolsó pár már teljesen kidolgozott és készen áll a viselésre.

SZENTGYÖRGYI KLÁRA JÚLIA
Glimps, 2024
Témavezető: Börcsök Anna
Konzulensek: Ducsai Judit, Marosi László
A konceptuális szemüveg és tároló kollekció a mindennapokban előforduló stresszre és annak megelőzésére fókuszál. A szimbolikus tárgyak személyes rituálékat hozhatnak létre. A legfőbb cél a gyermeki öröm és kíváncsiság felkeltése. Azt szeretném, ha valaki meglátja ezeket a szemüvegeket az első reakciója a meglepetés és a kíváncsiság legyen

TŐKÉS RÉKA ANNAMÁRIA
La Resistance, 2024
Témavezető: Börcsök Anna
Konzulensek: Ducsai Judit, Marosi László
Az “ellenállás” című zárófeladat a családon belüli erőszakot vizsgálja. A NANE, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület önkénteseivel készített interjúk segítettek egy teljesebb, átfogó képet alkotni. Bepillantást engedtek az érintettek szemszögébe.
A három papír porcelánból és bőrből kivitelezett, egyedi ékszerek szimbolikus jelentőséggel bírnak. A nyaklánc medál része az “erőszakra” reflektál, pofon és ököl ütésnyomokkal, valamint a harmadik medálon a “provocative” szó kapott helyet. Mindhárom tok hasonló kinézetű, de a tartalma eltér egymástól, de egy valami mégis összeköti az ékszer viselőit, ez pedig az erőszak.