munkaPAD 11. - Beliczay Zsófia

Karantén ide vagy oda - az alkotók alkotnak.
Hogy ez hol történik, milyen körülmények között - arról szól a munkaPAD sorozatunk. Eddig is érdekes volt meglesni a tervezőket, de most még aktuális is!
Továbbra is: Mutasd az asztalod, én megmondom!

Válaszadó: Beliczay Zsófia kerámia- és textiltervező

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
A délutáni és esti időszak! A délelőttjeim tanítással, vásárlással és kutyasétáltatással telnek, ha ezek nincsenek, akkor meg sokáig alszom.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad? (Ha a számítógép, akkor mondj egy másodikat is!)
Attól függ, hogy éppen min dolgozom. A szövőszék pár év alatt az életem részévé vált, előszeretettel szövök rajta színes sálakat, illetve táskáknak alapanyagot. Szőni szeretek, meditatív tevékenység is számomra!

Mi inspirál leginkább?
Az alapanyagok és a változatosságra való törekvés. Nem tudok sokáig „egyfélét” alkotni, ha számítógépen tervezek napokig, akkor azt pár nap szövés vagy plasztikakészítés követi, amolyan vetésforgóban dolgozom. Persze ezek a dolgok állandóan kölcsönhatásban vannak egymással, méghozzá jótékony hatásban, az egyik közben jön meg az ihlet a másikra. Konkrét anyagokhoz hál istennek nem kötődőm, ezért is széles a repertoár amiből választhatok. Agyag, beton, gipsz, bronz, fa, papírok, szálasanyagok, textilek, műanyagok vagy akár ezek ötvözéséből is születik alkotás. A FISE Galériában rendezett kiállításomon például alapanyagként az ipari filc dominált. Az anyagok ismeretét és szeretetét a multidiszciplináris képzésnek köszönhetem, amiben részesültem. A különböző területek közti átjárás kezdetben nem tudatos döntés volt a részemről, hanem a véletlenek összjátéka, de örülök, hogy így alakult. Szobrászat, kerámia szak, textiltervezés, és ide sorolom a nemrégen megszerzett design- és vizuálisművészet-tanár diplomámat is.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Tea, de abból mindenféle, viszont csak cukor és édesítőszer nélkül és még melegen. Rum illene a teába, de nem teszek bele!

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Általában alszom rá egyet, álmomban már többször született megoldás a problémámra, és ez független annak forrásától, legyen az munka vagy magánéleti kérdés. Az álmaim fontos szerepére akkor jöttem rá, amikor érettségiztem. Nem túl felkészülten mentem a szóbeli megmérettetésre és az irodalomtól kimondottan féltem, éjjel viszont azt álmodtam, hogy József Attila Istenes verseit fogom húzni, ezért reggel még átforgattam a tételt, és lám-lám, úgy is lett.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Rendszeresen hallgatok zenét, de szövés közben fél szemmel még filmet is szoktam nézni, remek laptoptartó állványom van hozzá: a vasalódeszka! De nem mindig kell az állvány, interjúkat és beszélgetős műsorokat is szívesen meghallgatok, főleg azok az emberek érdekelnek, akik már letettek valamit az asztalra. Legutóbb például interjút Grecsó Krisztiánnal! Érdekes az átalakult világlátása, meg aminek köszönheti azt! A súlyos betegség nagy tanító és ráadásul szinte egyszerre kerültünk hasonló helyzetbe. Ezenfelül minden alkalommal ugyanazon a folyóson várakoztunk a sugárkezelésekre.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Leginkább a hely! Nem vagyok megalomán, de lehetne nagyobb, bár akkor megengedhetném magamnak a rendetlenséget, így pedig el kell pakolnom, mielőtt valami újba fognék, legyen az gépes vagy a mostanában nagyon kedvelt filctollas mintatervezés, melyből egy sorozatot indítottam az instagram-oldalamon, nem tudom meddig tart a lendület, de leginkább ameddig jólesik. A filctollakat nem olyan régen szereztem be, de előtte nem is tűnt fel, hogy mennyire hiányzik pár jó szín, ami a mintatervezésre inspirál, azért is, mert ezt eddig mindig számítógéppel oldottam meg.

Többet Zsófiról és munkáiról ITTtalálhattok!