MAMO/2021 - Monori Anita és Strohner Márton közös kiállítása

MAMO/2021 - Monori Anita és Strohner Márton közös kiállítása

A kiállítást megnyitja: Lublóy Zoltán – keramikusművész
A kiállítás megtekinthető: 2021. október. 26.− nov. 12.

Válogatás Monori Anita keramikusművész MMA ösztöndíjának első és másodéves munkáiból és Strohner Márton keramikusművész/designer A-LAMP és BASIC Vase 2021 című sorozataiból. A két művész barátsága több mint 15 éves múltra tekint vissza, ezalatt többször párhuzamosan alakult szakmai útjuk, mindketten létrehozták saját márkájukat és most úgy döntöttek, hogy egy közös kiállításon mutatják be legfrissebb alkotásaikat.

-
Monori Anita az MMA művészeti ösztöndíjának első két évében létrehozott alkotásaiból mutat be néhány munkát, amelyek a digitális technológiákkal folytatott kísérletezéseinek eredményei.
Anita számára nem idegen terület a modern technológia ötvözése a tradicionális módszerekkel, azonban eddig ezeket csak mint eszközöket alkalmazta.
Az MMA ösztöndíj alatt létrehozott munkáinak lényege, hogy a digitális technológia ne csak létrehozza, hanem befolyásolja is a tárgyakat. Ezen gondolatmenet mentén haladva a tárgyak felületének díszítéseként a kivitelezéshez használt eszköz "nyomait" alkalmazza.
A felhasznált technológia az első évben a CNC marás volt, így ennek nagyoló lépései teszik még izgalmasabbá az egyébként is érdekes formavilágot. A második év alatt a 3d nyomtatás volt a választott technológia amelynek kitöltő szerkezetei adják a tárgycsoport mintázatát.
-
Strohner Márton alkotói munkásságának fókuszában az elmúlt években a lámpa/fény-objekt tematika állt. A lámpa/fény-objekt, mint Home Decor kategória mára a kortárs design, s ezen belül a porcelán design igen hangsúlyos és meghatározó elemévé nőtte ki magát. Ezek szerepe reprezentációs szempontból nézve is igen jelentős. A mood lamp esetében nem a 100%-os funkcionalitás áll a középpontban (nem elsősorban fényforrás) hanem inkább a hangulatkeltés. Modern-minimalista tárgyai elkészítéséhez klasszikus európai porcelángyártási hagyományokon alapuló technikákat használ fel, s ezeket kívánja megfeleltetni korunk igény és minőség elvárás-rendszerének. Ezáltal kíván kapcsolatot teremteni tradicionális és modern között, ez a logikai rendszer a klasszikus kézműves tradíció tiszteletén alapszik, újra értelmezi azt, s ily módon biztosítja a hagyomány továbbélését a jelenben és a jövőben.