Design Párbaj VI.

Az idei Design Párbaj résztvevőinek egy újabb kemény feladattal kellett megbirkózniuk az Design Hét hivatalos eseményén 2017. október 13-án.

A párbaj alapvetései röviden: a különböző alkotói területeket képviselő résztvevőkből sorsolással összeállt csapatoknak 3 óra áll rendelkezésre, hogy a helyszínen megismert feladatra közösen reagáljanak a megadott anyagok és eszközök felhasználásával.

A FISE Design Párbaj VI. résztvevői:
1. csapat - Boleman Bence, Karaba Gábor, Papp Zsófia, Pasztorniczky Balázs
2. csapat - Dévai Zoltán, Dobránszky Márk, Elek Ágnes, Szeidl Dóra
3. csapat - Brada Hedvig, Horváth Renáta, Lőrincz Andrea, Nagy Klaudia
4. csapat - Fazekas Veronika, Hegedűs Klára Zsófia, Szőnyegi Zsófia, Vécsei Virág

Nekik kellett idén olyan tárgyat kreálniuk, amelyet a FISE frissen felvett tagjai kaphatnak ajándékul az egyesületi tagságuk megünneplésére és emlékezetessé tételére, és ennek átadási ceremóniáját is meg kellett komponálniuk! A megoldások során figyelembe kellett venni, hogy a tárgy kifejezze a friss belépők üdvözlését, és ezt követően egyfajta összetartozást, az egyesülethez tartozás unikalitását is. A megalkotásnál a csapatoknak figyelemmel kellett lennie arra, hogy a tárgy valamilyen formában megőrizhető, ugyanakkor a FISE valamennyi szakára felvett tag számára értelmezhető, értékelhető és szerethető legyen.

Valamennyi létrehozott ötlet maximálisan megfelelt a feladatban meghatározott feltételeknek, és nagyon izgalmas ötletek láttak napvilágot.
Az 1. csapat a FISE farsangra tervezte az átadást, melyen valamennyi friss tagnak kötelező a részvétel, és a kifejezetten egészségügyi tematikájú beöltözős eseményen a vezetőség tagjai adnák át a Mátrix-jelenetből is ismerős "kapszulát" némiképp kibővítve. A csapat által tervezett ajándék ugyanis egy 10 darabból álló kapszula-gyűjtemény, minden egyes szakhoz rendelve egy-egy, amely az adott szakhoz kapcsolódó anyagot: az ötvösöké fémreszelék, a grafikusoké grafitpor, a fotósoké a filmtekercs celluloid-darabkái, a textileseké szövet- és cérnafoszlányok... A nem kevés humort felvonultató ötlet azonban rámutat egyrészt a vidámság fontosságára és gyógyító hatására, másrészt a design világformáló szerepére is.
A 2 csapat olyan domborított felületű névjegykártya tartót alkotott meg, amelyet frottázs-mintaként használva, vagyis a felületére helyezett papírt ceruzával átsatírozva lehetne megadni az elérhetőségeket, ez a szándékosan visszafogott felület arra is ösztönözné az egymást nem ismerőket, hogy közelebb lépjenek egymáshoz. A tartó másik oldalán az átadási ceremónia városi játékának rendkívül igényesen megrajzolt térképrészlete szerepel.
A 3. csapat olyan hatszögletű, síkban és térben is sorolható, többféle anyagból kivitelezhető lapot álmodtak meg, amelynek a felülete a felvett tag szakága szerint identifikálható, ezzel is bemutatva, hogy a különböző szakok kapcsolódnak egymáshoz, és együtt adnak ki egy egészet.
A 4. csapat a tárgy fizikai megvalósulása helyett a ceremóniát helyezte a középpontba, olyan eseményt kitalálva, amelyben vetítés segítségével alkotnak meg egy új világot a belépők számára. A vetítés vizuális megjelenítéséhez használandó egyedi üveglapok számát a felvettek száma határozza meg, és az esemény végén mindenki választhat egyet közülük. Az üveglapokat tartó sín-rendszert dátummal ellátva az egyesület őrzi, így jelezve a kapcsolatot az egymást követő évek, valamint a tagok és az egyesület közössége között.

Az idei zsűri tagjai:
Dávid Attila Norbert ötvösművész, Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, Kanics Márta textiltervező művész, Mascher Róbert DLA - a FISE elnöke

A szervezők: Buzás Andrea és Rejka Erika

A 2017-es Design Párbaj nyertes alkotását a 3. csapat készítette, velük jövőre egy csoportos kiállítás keretében találkozhattok újra!