Blickfang / beszámoló

Október utolsó hétvégéjén A Shapes of Hungary - FISE szervezésében öt utánozhatatlan, innovatív magyar designer képviselte az országot a kontinens egyik legnívósabb vásárának, a Blickfangnak bécsi állomásán. Az Ausztria, Németország és Svájc közt ingázó grandiózus kiállítás- és vásársorozat évről évre a kontinens legígéretesebb designereit vonultatja fel.

A Shapes of Hungary 2013-ban Koós Daniella formatervező projektjeként a FISE égisze alatt azzal a céllal jött létre, hogy az összefogott designerek, belsőépítészek, bútorgyártók, öltözék- és ékszertervezők közös erővel érvényesülhessenek a nemzetközi piacon. A SoH csapata az utóbbi években többek között a London Design Week legfontosabb kiállításain (Tent, Designjunction) is kiválóan szerepelt, ahogy bécsi Blickfangon is már visszatérőként jelenik meg.

Kiállítóinkról kicsit bővebben:

Edőcs Márta

Márta hosszú utat járt be az építészeti üvegek tervezésétől az üvegtálakon keresztül az ezüsttel ötvözött üvegékszerekig, akinek munkái az európai piac mellett immár Amerikában és Japánban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A felszíni csillogásnál jobban érdekli a formában rejlő üzenet, így nem meglepő, hogy ritkán enged ki bármilyen munkafolyamatot a kezei közül. Üvegékszereit maga olvasztja, csiszolja és kombinálja ezüsttel, így téve őket végképp egyedivé.
www.martaedocs.hu

Goabora – Papp-Vid Dóra

Dóra a legkülönfélébb hazai és nemzetközi gyártóknak tervezett, mielőtt a tudatos divat jegyében megalapította volna a Goabora-t. A tervező doktori kutatásának területe az intelligens és új fejlesztésű alapanyagokra irányul, így sajátmárkás kollekciójának darabjai is mind környezetbarát, gyakran alternatív alapanyagokból, a lehető legkíméletesebb energiafelhasználással és minimális hulladék termelése mellett készülnek. A Goabora lazán illeszkedik a trendekbe, mivel a márka hitvallása, hogy egy-egy darabot tulajdonosa hosszú éveken át, változatlan komfortban viselhessen.

Koodform – Koós Daniella

Daniella saját márkája, a nemzetközileg is ismert Koodform az egyedi bútoroktól kezdve a legkülönfélébb ajándéktárgyakig bezárólag széles skálát fed le. A fiatal tervező munkáit a funkcionalitás mellett a trendeken túlmutató játékosság határozza meg, melyet tökéletesen ellensúlyoz, hogy a Koodform termékei sok esetben a társadalmat feszítő problémákra is igyekeznek érvényes válaszokat adni. 2016-ban a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjnak köszönhetően létrejött a Koodform gyermekeket célzó almárkája, a Kidform, melynek első, a fenntartható gyermekbútorokat fókuszba helyező kollekciója 2017-ben elnyerte a Határtalan Design Díjat.
www.koodform.com

Moringa – Molnár Réka

Réka nem hisz a száraz funkcionalitásban. A Moringa alapító-tervezőjének legfőbb célja, hogy olyan tárgyakat alkosson, melyek a használat során életre kelnek, változnak és ezáltal bennünket változtatnak meg. Különféle lakástextiljei és kiegészítői mellett hőérzékeny, játékos mintájú bögréivel Londonban már nagy sikert aratott, magyar tervezőként szinte egyedülálló módon negyedik alkalommal lesz jelen a Blickfangon.
www.moringa.hu

YOZA – Józsa István

István szobrász édesapja révén gyermekkorától szívta magába a fémalakítás és famegmunkálás praktikáit, melyeket a MOME formatervező szakán tökéletesített. A YOZA márka alapítója számára az alkotás az anyaggal való kísérletezéssel kezdődik, mindent felülíró értéknek pedig az időtlen modernséget tartja, mely rendre visszaköszön küllemre légies, mégis hihetetlenül stabil alkotásaiban. A YOZA minimalista és gyakran szabadon alakítható bútorcsodái egyaránt merítenek a japán origami technikákból és a gyémánt ihlette építészeti rácsszerkezetekből, így válva a letisztult irodák és otthonok ideális berendezésévé. A YOZA márka 2014-ben csatlakozott a Shapes of Hungary csapatához, melynek köszönhetően bútorai mára számos hazai külföldi designrajongó otthonának megbecsült darabjaivá váltak.
www.yoza.eu

A Shapes of Hungary csapatát elérhetitek a Facebook-on és az Instagramon is!