BEGUBÓ 1.

Ünneppel kezdődik az újabb lezárási időszak, a virtuális nőnap és Zoltánjaink köszöntése érdekében próbálunk legalább emlékezni jó, örömteli, feltöltő élményekre. Tartsatok velünk BEGUBÓ sorozatunkban, ahol a vezetőség tagjai egy-egy személyes posztban ajánlanak jó dolgokat mindannyiunknak, hogy bírjuk!
Elsőként Koós Daniella válogatott a könyvespolcáról Nektek és saját magának!
"Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem egyszerűen szükségem van a kreativításom és a hatékonyságom megőrzéséhez a szépirodalomra. Mégis az olvasás az, amiről a legkönnyebben lemondunk, pedig rászánt idő többszörösen megtérül. Lehet, hogy nem olvasásnak kellene hívni, hanem képzeletedzésnek és akkor mindjárt népszerűbb lenne a könyvek forgatása.
Amikor tavaly márciusban home officeba küldött a munkahelyem, az első utam egy könyvesboltba vezetett, ahol feltankoltam az előttem álló hónapokra. Akkor még úgy volt, hogy az iskolákat nem fogják bezárni… Hát ezek a 400-700 oldalas, helyenként több kötetes könyvek egy híján azóta is ott állnának, ahova aznap leraktam őket, ha pár napra rá be nem zárják az általános iskolákat és nem kell átrendeznem a személyes terem, hogy mindenkinek ideális „munkakörnyezetet” tudjak kialakítani. 2020-ban az olvasást iktattam ki a napirendemből, amitől egy idő után fáradtabbnak éreztem magam, mint valaha. Idén biztos, hogy minden nap fogok olvasni, csak a következő, megterhelőbb hónapokban nem hajszolom bele magam új és kétes kalandokba, hanem hangulatomtól függően egy-egy már olvasott, garantáltan elvarázsló és feltöltő könyvet fogok választani.
Polcomon első kiszemeltem Anna Gavalda összese, melynél jobbat nem-romantikus romantikusoknak vagy romantikus nem-romantikusoknak – azaz mindenkinek, aki csak egy kis boldog gubódzásra vágyik – ajánlani sem tudnék.
Amiért nagyon szeretem Gavalda könyveit és ajánlanám mindenkinek (funkcionális sorrendben):
79-626 oldalig, mindenféle kiszerelés van (igen, van novelláskötet is, de nem lehet letenni, szóval, ha nincs másra lehetőség, inkább a vékonyabb…) / mindig feltölt: akármilyen borús a történet, kiragyog belőle a nap / -emberi.
Nick Hornby után top 5 könyvlista hosszúsági sorrendben: 153 oldal a testvéri kapcsolatokról – Kis kiruccanás / 207 oldal arról, hogy egyszerre nincs és van nagy Ő – Szerettem őt / 223 oldalas letehetetlen novelláskötet a szerelemről - Csak azt szeretném, ha várna rám valaki valahol / 253 oldal arról, hogy a magány nem tart örökké - Életre kelni / 544 oldal arról, hogy a férfiak egyik legnagyobb ellensége a logikus döntéshozatal - Vigaszág"
A képen szereplő alkotás Zoltan Lubloy bögréje. Boldog Zoltán napot!

******************************************************************************

A tegnap indult BEGUBÓ sorozatunk második bejegyzése máris távoli tájakra visz, kicsit nosztalgiázunk azon, amikor még szabadon tudtunk utazni... Kanics Márta a Magas-Tátrából hozott egy történetet meg egy kis szabad eget, nézzétek!
"2019 nyarán úgy döntöttük, hogy magaslati levegőre vágyunk a városi forgatag helyett, így az úti célunk a Magas-Tátra lett. Kirándulásunk fénypontja a 2017 őszétől látogatható Lombkorona tanösvény és a nem mindennapi kialakítású, az ösvényhez kapcsolódó 32 méter magas panoráma kilátótorony volt. Szepesi Magura Bachleda völgyből a Lombkorona ösvényt két útvonalon lehet megközelíteni, gyalogosan vagy kényelmes, kabinos felvonóval. Mi az előbbit választottuk. A hangulatos, erdős út felfelé többségében könnyen járható, csak néhol meredek, kaptatókkal tarkított. A természet idilli csendjét csupán az út bal oldalán kanyargó bobpályán őrületes sebességgel leszáguldó gyerekek sikítása törte meg.
A hegytetőre felérve elénk tárult a Lombkorona ösvény és a kilátó. Csodás érzés volt a fenyőfák lombozata fölött végigsétálni a cakkosan kanyargó ösvény faszerkezetén, és körben a magasodó hegyek látványában gyönyörködni. Akinek a látvány nem akasztotta meg a lélegzetét, az a tanösvény egyes pontjain ügyességi játékokkal is emelhette az adrenalin szintjét, pedig a java még csak ez után következett.
A toronyba széles, csigavonalas úton lehet felsétálni, így fokozatosan tárult elénk a Bélai-Tátra, Magas-Tátra Lomnici-csúcsa, Pieniny-hegység és teljes hosszában a Lombkorona ösvény is. Felérve szédületes panoráma fogadott bennünket, a kilátás fenomenális. A látvány és a magasság szédítő érzete mellett még egy kihagyhatatlan élményt is kínál a kilátó: közel 20 méter átmérőjű kifeszített fémhálón keresztül lehet sétálni egyik oldalról a másikra. Ha már feljutottál nem szabad kihagyni, elég nagy kihívás az ingatag alátámasztáson lépkedni, de felejthetetlen érzés! És ha még mindig nem volt elég az élmény, a lefelé utat egy kanyargós, zárt, óriási csúszdán is megteheted.
Az élmény telepumpált ugyan minket is adrenalinnal, de kellően el is fárasztott, így a lefelé utat gyalogtúra helyett már inkább a kabinos felvonóval tettük meg."

****************************************************************************

Lehetséges-e BEGUBÓ zene nélkül? Ugye, hogy nem?!
Fazekas Ildikó engedett a nosztalgia kényszerének, és a Music Television hőskorából hozott egy emlékezetes dalt + klipet!
"Elég zajos volt gyerekkorom, talán emiatt, vagy a kollégiumi évek miatt, de a koncentrációhoz szükségem van arra, hogy szóljon mellettem zene. A lakásba zárva ez az igény még fokozódott is, de a korábbi lusta rádióhallgatás helyett egyre gyakrabban kotrok elő valaha rongyosra hallgatott muzsikákat - főleg az MTV-korszakból, amit talán nem is lehet elmagyarázni annak, aki nem akkor volt fiatal...
A Massive Attack második albumának címadó dalát választottam, kicsit a címe miatt is, kicsit a hangulata miatt is, de azért a klip miatt is. Az a Michel Gondry rendezte, aki Human Behaviour-t is Björknek, és nem mellesleg ez után a klip után 10 évvel az Egy makulátlan elme csodálatos ragyogását is. Az egyetlen snittként ható felvételben az a trükk, hogy a teljes toronyház díszlete fektetve van, és a szereplők, akik állni látszanak, azok fekszenek. (Nekem ez csak sok évvel később esett le egyébként...)
Látunk egymás mellett élő, de fallal elválasztott embereket, mindenki a saját kis gubójába begubózva, látszólag függetlenül, nagyon különbözően, mégis szinte elszakíthatatlanul kapcsolódva. És még valami, ami most olyan nagyon hiányzik: "And you can't change the way she feels / But you could put your arms around her".
A Massive Attack a pandémia alatt sem "hallgat": támogatták a Bristol Food Union kezdeményezést, keresik a lehetőséget a zeneipar karbonlábnyomának csökkentésére, de a téli időszakban segítették a "take one, leave one" kabát-akciót is.
Az album szerepel a 2006-ban kiadott '1001 album, amit meg kell hallgatnod, mielőtt meghalsz' válogatásban, és a Rolling Stone magazin 'Coolest Albums of All Time' listájának 10-es mezőnyébe is bekerült. Szóval nem csak szerintem irgalmatlanul jó! Hallgassátok jól, mindenkinek, aki szereti."
Massive Attack: Protection

Gavalda könyvajánló
Kilátó
Lombkorona