Ékszergyakorlatok - Parafrázis és kiállítás, mint módszer a művészeti oktatásban

Megnyitja: Zámori Eszter, az Ékszergyakorlatok kurzus vezetője és a kiállítás kurátora
Látogatható: június 21-ig, munkanapokon 13-18 óra között.
A kiállítás a PTE MK és a FISE közös szervezésében valósul meg.
Külön köszönet a PTE MK Tárgyalkotó szakának!

A FISE Gyűjtemény ékszerműveinek alkotói:
Balázs Marianna, Besnyői Rita, Boldizsár Zsuzsa, Buzás Andrea, Dés Dóra, Égi Marcell, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kiskéry Dániel, Marosi László, Rejka Erika, Szilágyi Sapi, Vékony Fanni, Zámori Eszter

Az Ékszergyakorlatok kurzus diákmunkáit készítették:
Akácsos Eszter, Bálint Viola, Baran Péter, Bedi Dóra, Galcsik Vivien, Gyergyovits Enikő, Jantász Regina, Keszthelyi Sára, Kis Anna, Pálfai Boróka, Simonváros Csenge és Takács Eszter, Szabadi Enikő, Szalai Rebeka, Vigh Luca

Ékszergyakorlatok - Parafrázis és kiállítás, mint módszer a művészeti oktatásban

“A magyar kortárs ékszer szcéna művészeinek és munkáinak megismerését, kiállításon való bemutatását és a művész hallgatók ismereteinek bővítését, mélyítését és reflexiók készítését fontos feladatnak gondolom.
Kurzusom a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a Tárgyalkotó alapszak fémműves és kerámiatervező hallgatóit és az osztatlan képzésben tanuló festőművész hallgatókat szólította meg. Az Ékszergyakorlatok kurzus kísérleti terep és izgalmas kihívás volt különböző művészeti területek és alkotói munkafolyamatok összehasonlításának és támogató összehangolásának. A két tavaszi szemeszter alatt a hallgatók parafrázisokat készítettek a FISE Gyűjtemény egyes ékszerműveire. Az első szemeszter munkájának eredménye a pécsi Nádor Galériában került 2023 októberében bemutatásra. Most a FISE Galériában nyíló tárlaton - az idén készült művekkel együtt - a teljes anyag látható lesz.
A diákok egy lényeges szempont szerint kapcsolódtak a választott ékszerekhez, és a függő vagy nyakék műfajában gondolkodhattak. A részletes munkamenetet kreatív naplójukban mutatják be. A kurzus a kreatív szövegírás gyakorlásának is teret adott. A hallgatók művei bekerültek a FISE Gyűjtemény Diákmunka szekciójába.”

A z Ékszergyakorlatok katalógusa itt tekinthető meg:
https://issuu.com/eszterzamori/docs/pages_ekszergyak_issura?fr=xKAE9_zU1NQ