Formatervezés

Ez évben a Budapest Design Week 20 éves jubileumához kapcsolódva a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület az elmúlt 20 év designpillanatait idézi meg feketében és fehérben. A galériában ez alkalommal azok a tárgyak és műalkotások kapnak teret, melyek nem ismernek középutat, a spektrumok szélén mozognak.
Kiállító művészek: B. Horváth Brigitta, Balogh Dóra, Elek Ágnes, Grünfelder Judit, Horák Debóra, Katona Dóri Julis, Kiss Bernadett, Mascher Róbert, Mihály Gyula, Molnár Mária Virág, Monori Anita, Németh Orsolya, Papp-Vid Dóra, Sustik Kriszta, Ujváry Berta, Vágó Szilvia

A kiállítást megnyitja
KOÓS DANIELLA DLA a jubileumi Budapest Design Week kurátora és
MASCHER RÓBERT DLA a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke

Megnyitó: 2023. október 10-én kedden 19 órakor
A kiállítás megtekinthető 2023. 10. 20-ig, hétfőtől-péntekig 13:00-18:00 között
FISE Galériában: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

A Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Formatervezés tanszék Tárgyalkotás/BA és Kerámiatervezés/MA szakos hallgatónak „START” című kiállítása.

A kiállítást megnyitja: Karsai Zsófia DLA, Ferenczy Noémi-díjas művész, a PTE MK adjunktusa
Megnyitó 2023. augusztus 22-én kedden 18 órakor
Megtekinthető 2023. szeptember 8-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Ne feledjétek, ennek a remek kiállításnak a megnyitójáig a Galéria és az iroda nyári szünet miatt zárva tart!

START
2023 júniusában 18 tárgyalkotás BA és kerámiatervezés MA szakos hallgató védte meg diplomáját a PTE Művészeti Kar Formatervezés tanszékén. A FISE Galériában nyíló kiállítás egy válogatás, amely ízelítőt ad a végzett hallgatók munkáiból. A kiállított tárgyak a kerámiatervezés, fémműves és üvegműves specializációk műhelyeiben készültek.
Kiállítók: Akácsos Eszter, Bálint Viola, Baran Péter, Dulguuntsetseg Dashkhishig, Farkas Borbála, Galcsik Vivien, Keszthelyi Sára, Pálfai Boróka, Pengő János, Pető Réka, Szabadi Enikő, Yue Lei

Design Világnapja a FISE Galériában
2023. június 29., 16:00–20:00

Mire jó a Design Világnap?
Találkozásra!

Találkozz a design képviselőivel, alkotóival, kommunikátoraival, művelőivel és töprengőivel a FISE-ben!
Ami biztosan lesz:
16 órától design kvíz
17 órától speciális kiállítás megtekintés (Várbíró Kinga Evelin és Turzó Kristóf: Szövegelünk)
18 órától beszélgetés: Mire jó a design, és hogyan lehet jól beszélni róla? Résztvevők:
Uhl Gabriella - művészettörténész,
Farkas Zsuzsi - a Tilos Rádió Megtervezett valóság című műsorának szerkesztője,
Martinkó József - az Octogon Deco főszerkesztője,
Mascher Róbert DLA - a FISE elnöke,
moderál: Fazekas Ildikó - a FISE vezetőségi tagja

Az esemény alatt pop-up vásár
Botos Balázs keramikus - lakberendezési tárgyak, ékszerek

Elek Ágnes textiltervező művész - komposztálható ékszerek

Rejka Erika DLA keramikus művész - porcelán tárgyak, ékszerek

Lesz még zene, közösség, vehettek FISE kiadványokat, többek között a legfrissebb, ropogós FISE40 katalógust is.
Gyertek, gyertek, szuperjó alkalom lesz együtt lenni!

event: https://www.facebook.com/events/238472292258731

„Möbius tanulmányok” - Szentgyörgyi Szandra kiállítása

A kiállítást megnyitja: Demeter Nóra építész.

A járványhelyzethez igazodva a hagyományainktól eltérő módon, előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődőket május 11-én 18-20 óra között. A megnyitóbeszéd: 18 órakor hangzik el, majd ezt követően további 4 idősávban regisztrálva 7-7 fő tekintheti meg a kiállítást az alkotók tárlatvezetésével. Bejelentkezés a megnyitóra az alábbi linken:
https://doodle.com/poll/5sssqnpsxc8ab57b?utm_source=poll&utm_medium=link

Az eseményt az érdeklődők élőben is nyomon követhetik facebookoldalunkon.
A kiállítás május 12. után megtekinthető május 21-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között bejelentkezéssel, pontos időpont megjelöléssel, legkésőbb a tervezett látogatást megelőző napon: iroda@fise.hu címen.
A kiállítás látogatásakor MASZK viselése kötelező!

Möbius tanulmányok
Az ismétlődő struktúrák szerkezetté, renddé állnak össze, a variációk végtelen sokaságában. A hajlékony, önmagában gyenge felületek erőssé válnak a formaképzés által. Ennek a statikai elvnek a működését tanulmányozom, modellezem, ezért kiválasztottam egy formai elemet, amely a méret- és az anyagminőség változataival mindig másként viselkedik. A statikai szempontok mellett érdekelnek a különböző anyagokon megjelenő fényeffektusok, fény - árnyék játékok hálókon, áttetsző, vagy tükröző felületeken egyaránt. Ezeket a tanulmányokat belső terek megvilágításához szeretném alkalmazhatóvá tenni a lámpától a fényinstallációig.

Szabó Nelli formatervező művész
„The Passage of time” című kiállítása.

A kiállítást megnyitja: Mohácsi András szobrász.

A járványhelyzethez igazodva a hagyományainktól eltérő módon, előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődőket április 27-én 18-20 óra között. A megnyitóbeszéd: 18 órakor hangzik el, majd ezt követően további 4 idősávban regisztrálva 7-7 fő tekintheti meg a kiállítást az alkotók tárlatvezetésével. Bejelentkezés a megnyitóra az alábbi linken:
https://doodle.com/poll/if25nh6qyyw2zwsc?utm_source=poll&utm_medium=link

Az eseményt az érdeklődők élőben is nyomon követhetik facebookoldalunkon.
Megtekinthető 2021. május 7-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között, bejelentkezéssel, pontos időpont megjelöléssel, legkésőbb a tervezett látogatást megelőző napon: iroda@fise.hu címen.

A kiállítás látogatásakor maszk viselése kötelező!

The Pass_age of Time
Szabó Nelli kiállítása

"Amikor elhagyjuk a gyerekkort, lassan hozzászokunk ahhoz, hogy némák a tárgyak. Mégis, ha egy-egy válsághelyzet alakul ki, vagy személyes kapcsolat fűz egy tárgyhoz, a tárgy képes megszólalni, beszélni kezd hozzánk. De mi történik akkor, ha a tárgyak egy furcsa nyelven szaggatott történeteket kezdnek mesélni nekünk. Képesek vagyunk a tárgyakat mindig meghallgatni?
Szabó Nelli munkáinál a tárgyak beszélnek hozzánk, de a beszéd jelentései nem egy pontosan leírható logikai mező nyomán válnak dekódolhatóvá. Tárgyai bár biztosan állnak a térben, együttesen olyanok, mintha egy álom történéseiből emelték ki volna őket.
Őrültség, de van benne rendszer - Polónius így elemzi Hamletet a színpadon. Ezt a rendszert azonban nem lehet könnyen kiolvasni, a kiállított tárgyak világából nem állítható össze egy instant jelentés, melyet forróvízzel hígítva azonnali fogyaszthatunk.
Szabó Nelli kiállítása térben elhelyezett tárgyidézetekből áll össze.
Ablakív és asztaltöredék, digitális vázakép harmonikaként széthúzva - a kiállításon tárgyak ütköznek egymásnak a térben. Mindez már nem szürrealizmus, nincs itt esernyő és műtőasztal. Szabó Nelli humorral beszél a tárgyhasználatról és világít rá tárgyaival a tárgyi funkcionalitás közhelyeivel a kulturális diszfunkcióinkra.
A kiállításon tárgyi abszurdokat láthatunk szép, veretes formai versekbe szedve. Fa, kő, fém, só– íme a kiállítás anyagai. És mi a menü? Hamlet omlett a Kálmán Imre utcában. Dán design egy operett hangszerelésében - Szabó Nelli kiállítása nemcsak ínyenceknek."

Mohácsi András, szobrász
Budapest, 2021.04.17.

- - -

Szabó Nelli
The Pass_age of Time

A prezentizmus szerint csak az valódi, ami van. Ami volt és ami lesz az a jelenben nincs. A múltra semmi, a jelenre részleges, a jövőre minimális hatásom van. A jelenem egy szűk ablakkeret, vagy inkább egy vakablak, amin a múlt és a jövő között néhány emlék és vágy rendeződik időről időre új alakzatba.
A múlt és a jelen az emberi időérzékelés mellékterméke, mely az orientációnkat segíti. Egy múltbéli forma jelenbe való átültetése egyenlő az emlékezés aktusával. A múlt fragmentuma, mely a jelenben a múltra hivatott emlékeztetni, így egyben mondhatjuk, hogy romantikus törekvés. A régi tárgyak a jelenben jelként funkcionálnak. Az idő elmúltának jeleként, arra emlékeztetnek, hogy a mostani jelen a jövőben múlttá válik és ha szerencsénk van a jelen vágyaink a jövőbeli jelenünkké.

Elindult a Budapest Design Hét, amin idén a FISE Galéria a „A Karantén gyümölcsei” csoportos kiállítással vesz részt.

Kiállítók: Andrási Edina, Botos Balázs, Grünfelder Judit, Horn Enikő, Józsa István, Kiskéry Dániel, Lakatos Ábel, Molnár Réka, Papp-Vid Dóra, Szabó Edit, Szakács Barnabás, Szipl Mara

A kiállítást megnyitja: Mascher Róbert, a FISE elnöke
Megnyitó: 2020. október 7. szerda 18 óra.
Megtekinthető 2020. október 6.-tól 16.-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között!

A karantén gyümölcsei Facebook csoport 2020. március 18-án azzal a céllal jött létre, hogy a pandémia által okozott egzisztenciális szorongást oldva egy olyan alkotóművészeti közösség formálódjon a kijárási korlátozás idejére, mely szakmailag támogatja egymást. A csoport küldetése, hogy a kijárási korlátozás letelte után két hónappal a tagok olyan új termékeket és/vagy alkotásokat hozzanak létre, melyek elősegítik a tervezők/alkotók design és iparművészeti területen való megmaradását.
Az ötlet gazdája, Koós Daniella formatervező a Facebook csoportba aktív, döntő részben saját branddel rendelkező tervezőket és alkotóművészeket hívott meg. A közösség idővel organikusan nőtt, a csoporttagok ajánlásaival egyre több, új terméken ötletelő, szakmai fórumra vágyó tervező csatlakozott.
A kezdetektől fogva cél volt a friss munkákat egy kiállításon bemutatni, melynek időpontjául a Budapest Design Week, helyszínéül a FISE Galéria a legkézenfekvőbb!
A kiállítás az NKA támogatásával valósul meg.

Keresztmetszet - a PTE Művészeti Kar Tárgyalkotás BA szak kiállítása és könyvbemutatója

Megnyitó: 2022. augusztus 23. kedd 18 óra.
Megtekinthető 2022. szeptember 9-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A kiállítást megnyitja és a kötetet bemutatja:
Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas művész, egyetemi adjunktus,
az Üvegtervezés specializáció vezetője.

Kiállító hallgatók:, Barta Zsuzsa, Branauer Nikoletta, Czinege Kata, Farkas Borbála, Galcsik Vivien, Huszár Erzsébet, Jantász Regina, Karam Atrache, Kaufmann Kinga, Kis Anna Virág, Nyári Balázs Csongor, Sápi Ilona, Snezana Bulatovic, Szondi Petra, Szula Gergely, Viktor Kata

Keresztmetszet kiállításmegnyitó és könyvbemutató

A PTE Művészeti Kar Tárgyalkotás BA szak kiállításán a kerámia mellett bemutatkoznak a 2020-2021 között indult új területek: az üvegtervezés, a fémműves és a textil- és divattervező specializációk. A hallgatói munkákon keresztül a látogató betekintést nyer a szak jelenlegi életébe, az ott folyó munkába, így a kiállítás mintegy egy pillanatképet mutat a tanszék jelenlegi állapotáról.

A kiállításmegnyitó a kar 25 éves jubileuma alkalmából megjelenő tárgyalkotás című kiadvány bemutatója is egyben.