Formatervezés

Elindult a Budapest Design Hét, amin idén a FISE Galéria a „A Karantén gyümölcsei” csoportos kiállítással vesz részt.

Kiállítók: Andrási Edina, Botos Balázs, Grünfelder Judit, Horn Enikő, Józsa István, Kiskéry Dániel, Lakatos Ábel, Molnár Réka, Papp-Vid Dóra, Szabó Edit, Szakács Barnabás, Szipl Mara

A kiállítást megnyitja: Mascher Róbert, a FISE elnöke
Megnyitó: 2020. október 7. szerda 18 óra.
Megtekinthető 2020. október 6.-tól 16.-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között!

A karantén gyümölcsei Facebook csoport 2020. március 18-án azzal a céllal jött létre, hogy a pandémia által okozott egzisztenciális szorongást oldva egy olyan alkotóművészeti közösség formálódjon a kijárási korlátozás idejére, mely szakmailag támogatja egymást. A csoport küldetése, hogy a kijárási korlátozás letelte után két hónappal a tagok olyan új termékeket és/vagy alkotásokat hozzanak létre, melyek elősegítik a tervezők/alkotók design és iparművészeti területen való megmaradását.
Az ötlet gazdája, Koós Daniella formatervező a Facebook csoportba aktív, döntő részben saját branddel rendelkező tervezőket és alkotóművészeket hívott meg. A közösség idővel organikusan nőtt, a csoporttagok ajánlásaival egyre több, új terméken ötletelő, szakmai fórumra vágyó tervező csatlakozott.
A kezdetektől fogva cél volt a friss munkákat egy kiállításon bemutatni, melynek időpontjául a Budapest Design Week, helyszínéül a FISE Galéria a legkézenfekvőbb!
A kiállítás az NKA támogatásával valósul meg.

Mindannyian másként tekintünk egy tárgyra, ha ismerjük annak történetét. A „story telling” ma már a márkaépítés egyik fontos eszköze, és különösen igaz ez a dizájn területén, ahol egy-egy sztorin keresztül nem csupán egy adott alkotást, de annak inspirációját, elkészítését sőt tervezőjének személyiségét, attitűdjét is megismerhetjük. A FISE 20 tagját kérték fel, hogy meséljék el egy-egy jól ismert munkájuk történetét az ötlet megszületésétől annak fizikai megvalósulásáig. A szelekcióban ékszerek, porcelán- és üvegtárgyak, textilek és más használati tárgyak is helyet kaptak. A válogatásban Kecskés Orsolya Napóleon brossától kezdve, Söptei Eszter háromdimenziós textiljén át, a Logifaces logikai játék „keletkezéstörténetére” is fény derül.

Megnyitó: 2019. október 8., kedd, 18:00

A kiállítás októbert 18-ig látogatható munkanapokon 13-18 óra között.

Eseményünk a Design Hét Budapest 2019 programjának része.

www.facebook.com/events/471449623581299/

Átnéztétek már a Design Hét Budapest programjait?
Mégis nehezen megy a döntés, hová érdemes elmenni, mit is érdemes meglátogatni?

Akkor most jól figyeljetek, összeszedtük, hol lehet velünk (és tagjainkkal) találkozni a programsorozatban, így már nincs kifogás, tessék beírni a naptárba és jönni szeretettel!

2016. szeptember 23. péntek 16 óra
Áthatások – FISE selected kiállítás / Budapest Projekt Galéria, Kossuth Lajos u. 14-16.
A FISE tagok munkáiból létrejövő kiállítás a craft és a design műfajok egymásra hatását, azok lassanként elmosódó határait mutatja be az érdeklődőknek. A galériában a már ikonikussá vált magyar termékek mellett számos tervező új, 2016-os tárgykollekciójával is megismerkedhetnek a látogatók, akik fogékonyak a hazai dizájnújdonságokra.
http://designhet.hu/2016/program/athatasok
Event: https://www.facebook.com/events/1798721510412808/

2016. szeptember 27. kedd 18 óra
Design Austria / FISE Galéria, Kálmán Imre u. 16.
A FISE Galéria idén a kortárs osztrák tárgykultúra legjavát mutatja be az érdeklődőknek. Kiállítóik között számos, nemzetközileg is elismert tervező karakteresen bécsi jegyeket mutató tárgyait, illetve fiatal designerek első munkáit tekinthetik meg a látogatók.
http://designhet.hu/2016/program/design-austria
Event: https://www.facebook.com/events/1738179116447913/

2016. október 1. szombat 13 óra
Design Párbaj / FISE Galéria, Kálmán Imre u. 16.
Ötödik Design Párbaj. Ismét a kreativitásé a tér! A Design Párbaj teljes folyamata nyilvánosan zajlik, a közönség a korábbi évekhez hasonlóan végig tudja követni a tervezési folyamatot az ötleteléstől a kivitelezésig. A létrejövő alkotásokat szakmai zsűri bírálja el, a nyertes csapat tagjai kiállítási lehetőséget kapnak a következő évben a FISE Galériába.

Nálunk lesz még ez az esemény is:
2016. szeptember 28. szerda 17 óra
Könyvbemutató: Book of Design / FISE Galéria, Kálmán Imre u. 16.
A „Book of Design” album a magyar piacon elérhető prémium kategóriás design termékeket mutatja be látványos fotókkal. A belsőépítészet, bútortervezés, ipari formatervezés és divattervezés témaköreiben az olvasók megismerkedhetnek a gyártó, forgalmazó cégek termékeivel, magyar és külföldi tervezőivel.
http://designhet.hu/2016/program/book-of-design
http://designhet.hu/2016/program/book-of-design-1
Event: https://www.facebook.com/events/2092133884345317/

2016. szeptember 30. péntek 17 óra
Kézműves foglalkozás gyerekeknek - FISE Galéria (Kálmán I. u. 16.) A Belvárosi Művészeti Napok hivatalos programja. A teljes program:
http://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/browser/File/hirdetmenyek/2016/A...

2016. október 1. szombat 13 óra
Design Párbaj - FISE Galéria (Kálmán I. u. 16.)
Ismét Design párbajra kerül sor a FISE Galéria Társalgójában, mely a tervezőknek lehetőséget ad arra, hogy megadott időre és feltételek mellett valósítsanak meg egy feladatot. Véletlenszerűen összesorsolt csapatokban a helyszínen kapott anyagokból és szerszámokkal kell tárgyat tervezni, kivitelezni és prezentálni. A csapatok alapját 3-4 fős FISE tagokból álló csoport adja. A résztvevőknek nem csupán együtt kell dolgozni, hanem lehetőséget kapnak arra, hogy egy jó hangulatú este keretében emberileg és szakmailag is megismerjék egymást.

Mutasd az asztalod, én megmondom!
munkaPAD rovatunkban bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, alkotás, és ehhez a folyamathoz mi minden egyéb társul még.

Legfrissebb pad-mutatónk: BERGOVECZ LÁSZLÓ, formatervező

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
Elméletben állandóan „dolgozom”, de azt hiszem az éjszaka a legkreatívabb időszakom. A „mikor nem szeretek dolgozni”-ra tudnék olyasmit mondani, hogy: „aki reggel 8 óra előttre időzít velem találkozót, az önző és nincs tekintettel az éjszaka burjánzó gondolatok és zsengék szárba szökkentésére...

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
A tervezés több periódusra bontható, és amikor már tárgyakkal babrálok, az már a sokadik lépés. Persze értem, hogy az íróasztal körüli elemeket kellene elemeznem. Vékonyhegyű ceruzák illetve filcek az ideálisak nekem a skiccelésekhez. Ezek az ötlet-rögzítések a legritkább esetben törekednek a szépségre. *(Ezt mindjárt megmagyarázom miért.) Ilyenkor mindig a karnyújtásnyira van a mérőszalag. Folyamatosan ellenőriznem kell, hogy a forma és annak méretei mennyit eszik ki az anyagból és az milyen negatív formát eredményez, amiből újra pozitív formát generálok.
Na de persze van nálam papírvágó kés, modellező karton - konkrétan az egér, a laptop mellett vágómatracon siklik, hogy ne kelljen messzire mennem, mikor nyiszálok. Lássuk csak, mit hagytam ki. Általában különböző logikai játékok részei/egésze van a kezem ügyében, hogy az egymásba kapcsolódó elemek térben tartsák az agyamat – síkban jobban kiterjedő elemeknél hajlamos vagyok elfeledkezni vastagságról, ami az adott tárgy ’Z’ tengelyén van.
Az utolsó, a favágás előtti szakasz - nekem is a laptopon zsizsereg. Ott kell miniméterre’ (műhelyzsargon) kiosztani a marószerszámokat.

* Vigyáznom kell, hogy nehogy beleszeressek egy jó rajzba, és ne az ötlet vezérelje a megcsinálni akarást.

Mi inspirál leginkább?
A humor. A hatása annak, amit csinálok. A váratlanság. Az újszerűség. A lelkesedés.
Az inspirációnak az a része, ami a tárgyra vonatkozik: az adott igény kielégítéséből vagy egy probléma megoldásából indul ki. De a vicces, hogy hiába készül el egy tökéletesen funkcionáló tárgy, önmagában még nem okoz élvezetet a használata, látványa - vagy éppen látványának hiánya. Meg kell, hogy szülessen egy kapocs köztünk. A tervező a tárgy és a használó háromszöge.
Ami tárgy és a használó között kialakul, egy dialógus. Olyan dolgokról árulkodnak, amiről nem beszélgetnek az egzisztenciájuk létrehívásakor. Tehát ha a termék „olcsó”, akkor az valójában drága:
- Valaki valahol legyártotta éhbérért – kizsákmányolás, aminek a jelenléte egyáltalán nem civilizált.
- A termék alapanyaga melléktermék és/vagy mérgező elemeket tartalmaz. Ezekhez többnyire könnyen hozzájutunk, áruház jellegű helyeken fellelhető használati tárgyak. Többnyire gyorsan elhasználódnak (előre tervezett ritmusban) és a hulladékká válásakor újabb problémát okoz a planétának.
- Vagy a DIY romantikától átitatott, durván kezelt felületek. (Ennek persze van mesterfoka, de azt már megint nem sorolhatjuk az olcsó kategóriába.)
Ezeket mind valamilyen legitimitás követeli meg, de egy olyan meg nem célzott, ám az élettérben mégis visszhangzó párbeszéd, amivel nehezen akarnánk azonosulni.
Ezért hangsúlyozom a tudatosságot, amikor egy új beruházásra szánjuk el magunkat. Ez a gondolat inspirálta az egész kezdeményezésem. Érdemes tisztában lenni az anyagok életével az élettér előtt és az után. Bármi, ami toxikus hulladékká változik, ha már kikerül a lakásból, feltehetően toxikus tárgyként volt jelen.
A nyilvánvalóbb alaki, mind funkcionális, mind pedig esztétikai jelenléte egy tárgynak már teljesen más választási szempontokról tereferél.
A kialakításába determinált mozdulatokkal a tárgyak tánclépéseit fagyasztotta be az alkotó. Erre utal egy markolat vastag szakasza, vagy fogó nyílások, esetleg zsanérok, vagy mozgatásra szánt részek.
Ha szokatlan megjelenése, vagy simulékony természete egy öszinte „de jó”-t kihoz a vendégből, máris megérte.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Ginko biloba, a sencha, matcha, lapacho, lapsang suchong.

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Őszintén szólva nem jellemző, hogy elakadnék egy folyamatban. Mármint ami a tervezést illeti. Persze mindenkinek szüksége van környezetváltozásra, meg friss levegőre. Ezt időről időre meg kell ejteni. Többnyire amikor már zsong a fejem.
Ilyenkor érik a szivaccsá alakult elmét az új, váratlan hatások, ahogy egy csuklós-busz, egy madárszárny, egy pocsolya, vagy a napkorong csíkká torzuló reflexiójának részlete pattintja helyre a hiányzó puzzle darabot. Kizárólag a fáradtság szokott gátat szabni a kreatív patadübörgésnek. Olyankor egyszerűen csak elterülök.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Igen, a zene az kell. Vagy zaj. Bármi, ami hangosabb, mint a fejemben zúgó kakofónia. A rock vonalat preferálom, de el szokott szabadulni a klipekkel teletöltött megosztó oldal és a pörgésbe bármi befolyik.
Sokszor zene helyett inkább stand up comedy-t hallgatok, az angolszász vonalról.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Hát, egy térkapu-aktiváló gombnak örülnék. Ha időben is programozható lenne, az egy csomó megvalósulatlan ötletnek adna pólyát.
Még nem használtam, de kipróbálnék egy rajzpadot, ami digitalizálja a vonalaimat.

Laciról, munkáiról többet (és esetleg a fenti képletes fogalmazás megértéséhez támaszt is) itt találhatsz:
www.feszekreszek.hu

A FISE Galériába érkezik a DESIGN LITHUANIA kiállítássorozat, mely minden évben Európa designhetein és fesztiváljain igyekszik bemutatni a litván design legjavát. Franciaország, Finnország, az Egyesült Királyság, Lettország és Fehéroroszország után, idén a DESIGN LITHUANIA elhagyva a Balti-tenger partjait, több mint ezer kilométert utazott, hogy a kortárs litván design először bemutatásra kerülhessen Magyarországon.

A budapesti Design hét témájára - Otthon, édes otthon - refrektálva a kiállítás látogatói megismerhetnek a kortárs balti tárgykultúrával: többek között bútorokkal, népi motívumokkal díszített egyedi csomagolásokkal, textilmunkákkal és egyéb lakáskiegészítőkkel. Az Design Héten kiállított design tárgyak mindegyike a litván nemzeti formatervezési díj, a GOOD DESIGN 2015 nyertese, néhány alkotás RED DOT, IF és egyéb rangos díjjal is büszkélkedhet.

A DESIGN LITHUANIA 2015 / BUDAPEST kiállítás a Litván Design Fórum és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) szervezésében, a Litván Kulturális Tanács támogatásának köszönhetően jött létre.

A kiállítást megnyitja:
Martinkó József,
design kritikus, az OCTOGON magazin vezető szerkesztője

Megnyitó:
2015.09.29. kedd 19h

A tagság igényeihez igazodva igyekszik a FISE minden évben minimum egy külföldi szakvásáron részt venni, mely során nemcsak a kiállító tervezők érvényesülését segíti elő, hanem egész tagságát képviseli. A nemzetközi érdeklődés középpontjában álló Designjunctionon való megjelenés számunkra különösen fontos, mert 2014-ben az egyesület, reagálva az utóbbi pár évben gyökeresen megváltozott bemutatkozási platformokra, megújítja a fiatal iparművészek pályakezdését segítő stratégiáját. Ezt segítené elő az erre az alaklomra összeállítandó korszerű tipográfiával megjelenítendő friss arculatunk.

A 2011-ben alapított Designjunction ( www.thedesignjunction.co.uk ) design szakkiállítás és vásár megrendezésének már második évében Londoni Design Fesztivál legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát. A kiállítás sikerének titka a gondosan megválogatott cégek, tervezők (magas minőségen kivitelezett kisszériás, nem ritkán kézműves technikákkal is kialakított kortárs designszemléletet tükröző termékekkel lehet jelentkezni) nagyközönségnek való bemutatása mellett a kiállítók lehetőségeit is igyekeznek színesíteni: a nyilvános bemutatkozás mellett zártkörű eseményeket szerveznek a galériások, buyerek és újságírók számára.

Az egyesület töretlen lendülettel dolgozik azon, hogy a pályakezdő művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A 2014-es londoni Designjunctionon való részvétel minden szakterületről a 10 legjobb, szakmailag legelismertebb fiatal művészeknek adhat lehetőséget arra, hogy egy rangos nemzetközi eseményen megmérethessék magukat, egy olyan időpontban, amikor a designszakma figyelme oda összpontosul.

A kiállító művészek névsora: Batisz Mikós-Farkas Anna, Hegedűs Andrea, Józsa István, Kiss-Gál Gergely, Koós Daniella, Meixner Etelka, Vidó Nóra, Szabó Edit, Zalavári József.