Üveg

A kiállítást megnyitja: Szilágyi B. András művészettörténész,
2022. november 29. kedd 18 óra.
Megtekinthető 2022. december 9-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között.

Hetven éves a Kisképző üveg szakosztálya

A Kisképző (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium) üveg szakosztálya idén ünnepli alapításának 70. évfordulóját. Ez az év nem csak az üveg szakosztályunk számára kiemelt, hanem az egész szakmának is, hiszen 2022 az üveg nemzetközi éve is.
1952-ben alapította meg Báthory Júlia – a külföldön és hazánkban is többszörösen díjazott, nemzetközi hírű üvegtervező iparművész – az akkori Iparrajziskolában az azóta több generációnyi üvegművészt felnevelő üveg szakot. A kiállítás ennek a 70 éves időszaknak a legjellegzetesebb tárgyain keresztül kísérli meg bemutatni az egyes korszakok iparművészeti, művészetpedagógiai változásait.
A kiállítás attól is unikális, hogy a bemutatott anyag egyúttal izgalmas betekintést nyújt az üvegművészet legalapvetőbb technikáiba és kifejezőeszközeibe, a legkorábbi évektől napjainkig.

Kertész Krisztina üvegművész munkái első benyomásra könnyed, olykor megmosolyogtató témákat dolgoznak fel. A Modellált poéma című kiállítás betekintést enged az üvegbe zárt érzések komplexebb feltérképezésére és befogadására, olyan versek által, amit maga a művész írt. A szobrok, kisplasztikák nem interpretálni hivatottak a verseket. Különálló alkotásokként értékelhetőek ugyanakkor a versek rendkívül intenzív érzésvilágának, látomásszerű vizualitásának egy-egy gondolati, képi elemét ragadják ki, modellálva azt. Mit mutatunk és mit rejtünk? Mit ismerünk magunkból és mit ismerünk be? Kapcsolatban vagyunk-e a belső világunkkal? Merjük-e vállalni a sebezhetőséget? Minél inkább össze van törve bennünk valami, annál inkább kifelé figyelünk és nem engedünk betekintést. Olykor magunk számára sem. Ez a kiállítás érzelmi és anyagi szinergia által alkot egy egészet. Mint maga az ember.

A kiállítást megnyitja Török Sára tárgyalkotó, a Fénybánya Huta-üveg Alapítvány elnöke
Megnyitó: 2023. november 14. 19 óra
Megtekinthető 2023. november 24-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Close to parallel - Biliczki Anett üvegművész és Farkas Diána üvegtervező művész kiállítása

A kiállítást Novák Piroska design-és művészet teoretikus nyitotta meg.
Megtekinthető 2019. november 13-22-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között!

Biliczki Anett és Farkas Diána első önálló kiállítása ez a FISE galériájában.
Megközelítőleg friss tagok: a tavalyi Entry kiállítás keretén belül már láthattuk munkáikat itt; azonban a klasszikus Fresh Fishes keretén belül nem mutatkoztak meg.
Ez okból hiánypótlónak tekinthető közös kiállításuk, mely a 'Close to Parallel' címet kapta. Új munkáikat mutatják be, melyeknek domináns és szignifikáns eleme a fehér szín; s ehhez egészen más és más okból ragaszkodnak mindketten. Kiállításuk keretén belül fény is derül ezekre.

FISE Est sorozatunkban ez alkalommal Szilágyi Csilla tart előadást a Pilchuck Glass School-ban (USA) vezetett 'Glass to paper, paper to glass' vitrográfiai kurzusáról, amit Dezső Andrea, New York-ban élő képzőművésszel közösen tartottak és ahol üveggel nyomtattak papírra.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2018. április 9-én, hétfőn 18 órakor a FISE Galéria társalgójába
1054 Budapest Kálmán Imre u. 16.

A belépés díjtalan.

Csilla tavalyi programja a Pilchuck Glass School oldalán:
http://www.pilchuck.com/programs/summer/activation/

Facebook-event

A FISE Galéria szeretettel meghívja Önt és a barátait
a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Üveg szakosztályának

Az üveg SZAK-MA című kiállítására.

Megnyitó: 2017. február 28-án kedden 18 órakor.
A kiállítást Buczkó György (élő) glasszikus nyitja meg.
Megtekinthető 2017. március 17-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Az üveg SZAK-MA

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium üveg szakát Báthory Júlia, európai hírű üvegművész alapította 1952-ben. Célja szerint egyrészt a magyar üvegipar számára képzett üveggyári rajzolókat, forma- és dekortervezés oktatásával, másrészt az üvegművészet területén szerzett saját szakmai és művészi tapasztalatait adta tovább. A hazai üvegipar összeomlása és a változó szakmai és társadalmi környezet megkívánta az oktatás újragondolását, ezért az üveg szak tovább szélesítette repertoárját. Öt év áll rendelkezésünkre, amely alatt a szakmai és művészi alapokon túl tárgytervezéssel, az üveg építészeti alkalmazásaival és autonóm művek létrehozásával foglalkozunk. Igyekszünk a nálunk végzett diákokat a szakma széles spektrumával megismertetni és felkészíteni a kor kihívásaira

Varga Dóra, üvegművész válaszai. Villámkérdéseket tettünk fel néhány tagunknak, hogy lássuk/lássátok, mi minden volt tavaly!

1. Mi volt számodra a 2015-ös év legpozitívabb élménye?
A kisfiamnak, Somának sikerült jó bölcsit találni, és végre a párommal kettesben elmentünk nyaralni.

2. És mi volt a legnagyobb bosszúsága?
Szerencsére ilyen nem történt.

3. Mi volt a leginspirálóbb dolog, ami 2015-ben történt Veled?
A közös munka Korai Zsolt visual artist-tal.

4. Mi okozta a legnagyobb meglepetést az elmúlt év során?
6 év és egy gyerek után a párom megkérte a kezem.

5. Milyen újdonságot próbáltál ki az elmúlt egy év során, és milyen tapasztalatot szereztél általa?
Megtanultam eszperantóul.

6. Fogadalom 2016- ra / üzenet magadnak és másoknak a következő évre:
Nem kombinálok, nem gondolom túl a dolgokat

Dóra oldala: http://doravarga.com