„Hagyomány és Design” - Nitschmann Corinna textilművész és B. Horváth Brigitta fémműves formatervező iparművész kiállítása

Megnyitó 2024. április 25-én csütörtökön 18 órakor.
A kiállítást megnyitja: Prékopa Ágnes művészettörténész
Megtekinthető 2024. május 9-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

„Ha esik az eső, a virágok kinyílnak. A gyík megeszi a bogarat, a gyíkot megeszi a madár. De a végen mindegyik meghal. Elpusztul és kiszárad. A generációk kihalnak, de már ott van a következő. És így megy ez. Számtalan különböző formája van az életnek, számtalan különböző formája a halálnak. Végül a különbség is elenyészik.” Murakami Haruki

A különbségek elenyésznek, a motívumok, technikák örök körforgásban kapcsolódnak az adott korok trendjeihez. Hatnak egymásra és mégis megmarad saját eredeti minőségük. Ahogy újjászületnek, vagy akár egymásba átalakulnak. Mégis megmarad egyedi ideájuk, amelyek változatlan törvényszerűségeikkel jelennek meg a design nyelvén.

B. Horváth Brigitta
Hagyományos ezüstműves technikákkal készíti lakberendezési tárgyait, melyek megalkotásánál fontos szempont a design szemléletmód. Bátran dolgozik a több száz éves technikákkal abban a korban, ahol már kevesen ismerik, használják e formaképző módokat. Az ősi formavilágot jó érzékkel ötvözi a minimalista, letisztult formákkal, fontos számára a tárgyak kommunikatív szerepe, melyet alkotásaiban nemcsak a tárgyak egymáshoz kapcsolódó narratív elemeivel, de a néző és a tárgyak közti kommunikációval valósít meg. Egyedi rézlámpái, lakberendezési tárgyai a természetszeretetről beszélnek, s melegséggel, eleganciával töltik fel a modern otthonokat egyfajta keleti zen hangulatban, melyet a Távol-Keleten töltött egyetemi időszaknak is inspirált.

Nitschmann Corinna
Alkotásaiban a hazai, egyébként szemétbe kerülő gyapjú, mint értékes alapanyag kerül bele a modern belső terekbe, visszahozva ezzel valamit a természetből és így a gyapjúval való újra kapcsolódást indítványozva a nézőben, amit meg is megtapinthat a látogató. A 6000 éves kézműves technika ebben a formában találkozik a 21. sz-i design lakberendezési koncepciókkal.
Kacskaringós mintái a tradicionális türkmén mintakincsből származtatódnak. Alapgondolatában, alkotásaiban a gyapjútincsek kicsit ránőnek ezekre a mintákra, ahogy a fű lepi be a magukra hagyott római mozaikokat szabad térben.