Nemlétező fajok eredete - Berecz Vanda textilművész kiállítása

Nemlétező fajok eredete - Berecz Vanda textilművész kiállítása
Bőrlények Haeckel és Dall-E találkozása

Megnyitó: 2023. április 18. kedd 18 óra.
A kiállítást Vizi Kata Veronika építész - Májusfa projekt - nyitja meg.
Megtekinthető 2023. május 5-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Mi a közös a bőriparban, Ernst Haeckel-ben, és a mesterséges intelligenciában?
Berecz Vanda 2020 óta készít főleg állati bőrből és szőrből kisplasztikákat. A Nemlétező fajok eredete című kiállítás ezeknek az anyagoknak a transzformációját mutatja be egy játékos kísérleten keresztül.
A különféle bőrök és szőrök az ipari feldolgozás során részben elveszítik természetes tulajdonságaikat: a mesterségesen előállított színek, és a felszíni sérüléseket eltüntető kikészítési eljárás eredménye egy szinte műanyagnak ható, homogenizált felület.
A geometrikus elemekből építkező kisplasztikák a természetben fellelhető, organikus struktúrákra reflektálnak. Fajtájuk nem beazonosítható, egyaránt megtalálhatóak bennük növények, tengeri állatok, gombák és gerincesek karakterjegyei is.
A pusztán művészi indíttatásból létrehozott, mesterséges fajok evolúciója a virtuális térben valósult meg. A felülnézeti, műtermi fotókon dokumentált műtárgyak a 19. századi természettudományos ábrázolásmódhoz hasonló képet mutatnak. A fotók alapján az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligencia, a Dall-E hozott létre további, virtuális egyedeket.
A Dall-E által generált variációkat tablókra rendezve, digitális utómunkát követően, Haeckel litográfiáinak hangulatát idéző grafikák születtek, amelyeket nyomtatásban, az eredeti művekkel együtt kiállítva tekinthetnek meg a látogatók.