Kocsor Eszter Sára ékszertervező iparművész kiállításán a fotógráfiák Bartis Milán Rafael munkái.

A kiállítást megnyitja: Tóth Zoltán tervezőművész.
Közreműködik Lakatos Máté színművész és a romanticbiodark Irrational Ortodox Noise (I.O.N.).
https://www.facebook.com/IrrationalOrtodoxNoise/
https://instagram.com/ionbiodark
Megnyitó: 2022. június 7. kedd 18 óra

Kocsor Eszter Sára élete első önálló kiállítása a FISE Galériában. Tükör a tükörben kollekciója évekkel ezelőtt kezdődött egy Hildesheimben töltött Erasmus félév során. Rozsdamentes acélból ponthegesztő lézerrel rakja össze egyenként az ékszer elemeit. Némely ékszerbe cirkóniaköveket és fél- illetve drágaköveket helyez el. A művész egyik interjújában így írja le mit is jelent számára ez a kollekció:

"Rá kellett jönnöm, hogy ezek az ékszerek önmagamat és a magam keresését szimbolizálják. Minél pontosabban szerettem volna meghatározni, hogy ki vagyok. Mindig is inkább a bizonytalanság volt jellemző rám, de amikor alkottam, akkor nagyon határozottan tudtam, hogy mit akarok. Az ékszereim azt a határozottságot és elszántságot szimbolizálják, amilyen mindig is szerettem volna lenni."
https://www.glamour.hu/divathirek/ekszerbe-zart-reflexiok-ismerd-meg-koc...

Megnyitó: 2022. május 17. kedd 18 óra.

A kiállítást megnyitja: Simonyi István művészettörténész.

Megtekinthető 2022. június 3-ig,
hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

„Egyikünk ötvös, másikunk festő. Sok éve dolgozunk együtt tanárként, bár ebből még nem következne, hogy azon kívül is sok dolgunk van egymással. Pedig akad. Az elmúlt évek alatt kiderült, hogy alkotói energiánk nagyon is egy tőről fakad. Hasonló összetételű táptalajban fogannak gondolataink, álláspontunk, viszonyunk a világgal. A médium és a nyelv mindegy, ha a mesélőkedv és a történet azonos. Mi is kíváncsian várjuk, miként viszonyulnak egymáshoz, hogyan reagálnak egymásra a gondolataink, munkáink a tárgyakban, képekben.”

Köszönettel vettük az Expodom Kft felajánlását, mely egy acélvázas 3 x 3 méteres rendezvénysátor . Egyesületünk sok kitelepülésen, rendezvényen vesz részt, ahol legyen szó kézműves foglalkozásról vagy pop-up kiállításról elengedhetetlen kellék egy fedett pavilon. A remek, gyorsan felállítható zöld sátornak már idén nyáron nagy hasznát fogjuk venni a FISE Mátranováki Alkotóház kertjében is, ahol a szorgos iparművészeket fogja védeni az erős napsütéstől, a széltől, esőtől.

systemERR-OR? Antal Kitti és Hári István keramikusművészek kiállítása

Megnyitó: 2022. április 5. kedd 18 óra.
A kiállítást megnyitja: Szalai Zsófia kerámiatervező művész
Megtekinthető 2022. április 22-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

rendszERR-OR?
Kiállítás témája a rendszerek megfigyelése. Mindkét alkotó hasonló anyagokat használ fel, de más nézőpontból közelítik meg, ami különböző formavilágot eredményez. A rendszerek kötődéseinek és bomlásainak viszonyával játszva alakítják tárgyaik kompozícióját. Így kiszakadnak a valóságból és absztrakt alkotásokként értelmezik tovább az épített konstrukciókat.

Megújult a Magyar Állami Operaház - Réthey-Prikkel Tamás fotóművész kiállítása

Megnyitó: 2022. április 26. kedd 18 óra.

A kiállítást megnyitja: Palotai János esztéta.
A kiállítás a Budapest Photo Festival hivatalos programja.
Megtekinthető 2022. május 13-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Megújult a Magyar Állami Operház. A teljes folyamatról Réthey-Prikkel Tamás fotóművész
képein keresztül kapunk áttekintést. A klasszikus épületfotókon túl, néhány szubjektív emlék
lenyomat teszi még érdekesebbé a sorozatot.

The Hungarian State Opera has been restored. An overview of the process is presented to us through the works of photographer Tamás Réthey-Prikkel. Beyond the classical architecture photography, the series are enriched with a touch of subjective memories.

29 Accessories a METU Divatékszer és kiegészítő / Kreatív ékszer kiállítása

A kiállításon a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divatékszer és kiegészítő, majd Kreatív ékszer specializáció 2018-2022 között készült hallgatói munkáiból láthatunk válogatást.
Megnyitó: 2022. március 16. szerda 18 óra.

A kiállítást megnyitja: Marosi László ötvösművész
Megtekinthető 2022. április 1-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A 29 kiállító művész:
Baffy Barbara, Bakó Evelin, Balogh Gergely András, Boncz Virág Luca, Bődey Júlia, Budai-Kónyi Borbála, Bugyik Nikolett, Csiszár Kata, Diriczi Csenge, Farkas Kata, Fekete Orsolya, Felgyői Dominik, Gyurián Fanni, Hidász Anhtuja, Horváth Kriszta, Kálmán Imola, Kátai Anna, Mikola Borbála, Musso Chiara, Nagy Nikolett, Odor Andrea, Rozsályi Boglárka, Soós Anna, Szabadszállási-Tóbi Zina, Szilágyi Júlia, Tóth Fanni, Varga Anita, Vörösvári Bianka, Zakariás Veronika

"29 ACCESSORIES"
A METU Ékszer és kiegészítő specializáció képzési rendszere olyan accessoire tárgyakra fókuszál, amelyeket közvetlenül a testen, a ruházaton, ill. a ruházat kiegészítőjeként viselhetünk.
Az ékszer és kiegészítő tárgyak tervezése párhuzamosan folyik a METUn, egy pontosan összehangolt ("MyBrand") tematika mentén, a design tárgyaktól az experimentális, kiállítási léptékű munkákig, majd a személyes témát feldolgozó diplomamunkákig.
Ez a -nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló- képzési mód a hagyományos fém- és bőrmegmunkáló eljárások mellett lehetőséget ad alternatív, kísérleti alapanyagok, hagyományos és kortárs technológiák alkalmazására, folyamatos kísérletezésre.
A kiállításra az elmúlt 4 év 29 hallgatójának munkáiból válogattunk. Olyan tárgyakat mutatunk be - az első struktúrakísérletektől a diploma feladatokig - melyek méltóan reprezentálják a specializáció elmúlt időszakát.

A Meghívón:
Design: Horváth Krisztina
Fotó: Raeihan Djajadikarta

B_A

Ebben a sorozatunkban a FISE vezetőségét kérdezgettük, és a mostani bejegyzéssel végére is értünk a az alábbi kérdések megválaszolásának!

Hozzájuk lehet fordulni kérdéssel, kéréssel; őket lehet látni kiállítások előtt és alatt nyüzsögni és szervezkedni; ők azok, akikkel a tagfelvételen legalább egyszer minden FISE-s találkozik.
De kik ők, azon kívül, hogy egy-egy szakcsoport ügyeit intézik?

Név: Börcsök Anna
Szak: ötvös

Csillagjegy: Bak

Gyerekként ez akartál lenni: Építész. De rájöttem, az ötvösség nagyobb buli, több benne az önállóság.

Kedvenc hónap/napszak: Augusztus, amikor már a napsugarak nem annyira erősek, és reggel a nap indulni kezd. Ráérősen lehet nekikezdeni a munkának, az ötleteknek, mert még minden nap hosszú.

Ha szín lennél (nem feltétlenül a kedvenc szín, hanem amelyik szín szerinted TE vagy): Türkiz, mint a tenger.

Kikapcsolódás / feltöltődés: Evezés a csepeli Kis-Dunán.

Utoljára olvasott könyv: Vámos Miklós: Apák könyve

Legutóbbi emlékezetes kiállítás, szakmai vagy kulturális esemény: Fábián Veronika All in kiállítása a szentendrei Erdész Galériában. A megnyitón Grecsó Krisztián író szavai meghatottak, jó volt Vera rendkívüli munkáit együtt látni, bogarászni.

Három számodra nélkülözhetetlen tárgy: Ékszereim...a legfontosabbak. Mindig másik a kedvenc. A saját kollekciómból rendszeresen válogatok, ezen kívül imádok más alkotókkal cserélni. Legfrissebb kincsem egy Horányi Kinga KIKI ékszerkollekció.

Kedvenc tervező/művész: Ted Noten ékszertervező, Gergye Krisztián koreográfus akivel a FISE kapcsán sikerült beszélgetnem is a szombathelyi nagy kiállításunkon. Felejthetetlen élmény volt.

Vágyott feladat/felkérés: Saját ékszertervező céget szeretnék létrehozni, ami olyan piacképes tárgykollekciókra épül, amelyek mondanivalójukkal sokkal többet adnak a tömegtermékeknél. Szeretnék egyetemi tanár lenni. Rengeteg kiaknázatlan lehetőség van a kortárs ékszerben, aminek felkutatására sajnos egyedül képtelen vagyok.

Egy mondat, ami legjobban jellemez: „Ahhoz, hogy eljuss oda, ahova menni akarsz, a szorongás tüzes mezején kell átkelned.” (Judith Sills)

Annáról itt találhattok további ismeretet: annaborcsok.hu, instagram: anna_borcsok

HÍD a Mátranováki FISE Ötvös Tábor és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium alkotóinak kiállítása

Megnyitó: 2022. február 23. szerda 18 óra.

A kiállítást megnyitja: Vékony Fanni és Dávid Attila Norbert ötvösművészek

Megtekinthető 2022. március 11-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

Tizenegy éve működik a FISE mátranováki ötvös tábora, ami azért jött létre, hogy a szakmában dolgozó alkotóknak olyan találkozó helye legyen, ami lehetőséget biztosít a közös munkára, egymástól való tanulásra, az iskolák utáni szakmai fejlődésre, az ötvös közösség megerősítésére.

A mátranováki ötvös műhelyben idén ötödik alkalommal tartott tábort a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, tanárai és hallgatói Debrecenből érkeztek a Mátrába. A két tábor mindig egymást követte, így a felnőtt alkotók és a debreceni diákok személyes találkozására eddig még nem kerülhetett sor.

A járvány helyzet alatt felértékelődtek az emberi kapcsolatok, a közösségek szerepe. A FISE ötvösei is szeretnék bővíteni a szakmai közösségüket, megismerni a fiatalabb generációt.

Ezért lett a 2021 évi tábor témája a HÍD. Az alkotókat arra kértük, hogy készítsenek olyan tárgyakat, amik a debreceni diákoknak szólnak. Megépítettük a híd egyik pillérét a FISE Ötvös táborban és ők ezekre a tárgyakra válaszképpen készítettek tárgyakat, ezzel létrejött a másik pillér.

Ezen a kiállításon egymás mellé kerülnek a tárgyak és a megnyitón végre lehetőségük lesz személyesen is találkozni a két tábor alkotóinak. Létrejön a HÍD.

robi

Sorozatunkban a FISE vezetőségét kérdezgetjük.

Hozzájuk lehet fordulni kérdéssel, kéréssel; őket lehet látni kiállítások előtt és alatt nyüzsögni és szervezkedni; ők azok, akikkel a tagfelvételen legalább egyszer minden FISE-s találkozik.
De kik ők, azon kívül, hogy egy-egy szakcsoport ügyeit intézik?

Név: Mascher Róbert
Szak: Formatervezés
Csillagjegy: szűz
Gyerekként ez akartál lenni: milyen meglepő: pilóta!

Kedvenc hónap / napszak: Május / alkony

Ha szín lennél (nem feltétlenül a kedvenc szín, hanem amelyik szín szerinted TE vagy): vörös&fekete

Kikapcsolódás / feltöltődés: kiülős sörözés, festészet, de főként az alvás lenne

Utoljára olvasott könyv: Háy János: Házasságon innen és túl

Legutóbbi emlékezetes kiállítás, szakmai vagy kulturális esemény: Pintér Béla rajongó vagyok, akármelyik darabjukat említhetném.

Három számodra nélkülözhetetlen tárgy: 1. okostelefon - what else?, 2. kedves SAAB autó(i)m, 3. legyen a hátizsákom

Kedvenc tervező/művész: Luigi Colani, egy a maga korában futurisztikus designer, aki a repülőkre (is) volt kattanva…

Vágyott feladat/felkérés: Valahogy az az érzésem, hogy az már elment mellettem… ;) 2011-ben karnyújtásnyira volt a lehetőség, hogy az én terveim szerint épüljön meg a Virgin Galactic SpaceShipTwo űrhajó utastere. A gyártó cég a kompozit technológiában világszínvonalú magyar Corvus-t kérte fel, hogy fejlessze ki, alvállalkozóként gyártsa le a belső tér falburkolatait, a hat űrturista forgatható ülését. Akkoriban már évek óta nekik dolgoztam, így a kapott törzsadatok alapján elkészítettem a koncepcióterveket, vázlatokat, melyeket el is küldtünk Kaliforniába. Munkámmal, megoldásaimmal elégedett volt a The Spaceship Company illetékes vezetője, s már el is kezdődött a kis magyar cég nemzetbiztonsági vizsgálata, amikor a Corvus Aircraft Kft. egy szabálytalan pénzügyi művelet miatt csődbe ment, berendezéseit lefoglalták, a dolgozókat szélnek eresztették. Az űrhajóépítés és minden más fejlesztésünk füstbe ment. Erre mondják: „c'est la vie” :(

Egy mondat, ami legjobban jellemez: Nem te döntöd el hogy az életed milyen hosszú, de azt igen, hogy milyen széles!

További infók, honlap: 2007-óta nem frissült ugyan, :) meg nem épp design, de azért: www.AviationArt.hu