A Hári 100 rajz- és festménypályázat kiállítása és díjátadó ünnepsége - 05.14.

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara (SE PAK) által a Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitója és díjátadó ünnepsége.

Köszöntőt mond:
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Mascher Róbert - SE PAK Humántudományi Intézet igazgató, a FISE elnöke

A díjakat, okleveleket átadják:
Feketéné dr. Szabó Éva - SE stratégiai rektorhelyettes,
Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea - SE PAK dékán,
Dr. Túri Ibolya - SE PAK oktatási dékánhelyettes
Rakonczai Éva - SE PAK gazdasági igazgató
Mátyásiné Kiss Ágnes - SE Pető András Pedagógiai Intézet igazgató

Megnyitó: 2024. május 14. kedd 17 óra

Megnyitó: 2024. május 14-én kedden 17 órakor
Cím: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
Megtekinthető május 31-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

A FISE Galériában, a konduktív nevelésben részesült mozgássérüléssel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek, valamint konduktorok, konduktor hallgatók és Karunk dolgozói három témakörben készített munkái láthatók.
Hári Mária Jubileumi Emlékév alkalmából meghirdetett rajz- és festménypályázat felhívására összesen 166 alkotást készítettek. Összesen 36 alkotás részesül díjazásban: 24 egyéni, 3 csoportos, 9 különdíjas, továbbá 12 felkészítő tanár kapott emléklapot.

A pályázatra érkezett alkotások egy része két kiállításon tekinthető meg:
2024.04.05. 17:00, Madách Színház, Tolnay Szalon: „Arcok, életek, élmények”
A kiállítás megálmodója és megvalósítója Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta.
Az eseményt Feketéné dr. Szabó Éva, SE Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központ igazgató nyitotta meg.
2024.05.14. FISE Galéria – itt kerül sor a hallgatók és egyéb dolgozók díjainak ünnepélyes átadására.

Hári Mária (1923- 2001) gyógypedagógus, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének igazgatója. Már 1945-ben megismerkedett Pető Andrással és az ő mozgásterápiai, mozgáspedagógiai módszereivel, szinte együtt kezdték tervezni a későbbi Pető Intézetet. 1952-es orvostudományi doktori szigorlata után Hári Mária egész életét a Pető Intézetben töltötte, a konduktív pedagógiai módszerek kidolgozásán és a főiskolai szintű konduktorképzés megvalósításán munkálkodott. A konduktív pedagógiai módszer segítségével azokat a mozgássérülteket is vissza tudták segíteni a hétköznapi életbe, akiknek mozgásszervi betegsége addig megoldhatatlan feladat elé állította az orvosokat és a gyógypedagógusokat. A ma már Pető-módszer néven elhíresült nevelési rendszer megismertetése és terjesztése érdekében Hári előadásokat tartott itthon és külföldön, , fogadta az intézetben a mozgássérült gyermek- és felnőtt embereket, akik bénulásban, Parkinson-kórban, sclerosis multiplex-ben szenvedtek maradandó mozgásszervi károsodást.

A Pető Intézetben szervezői, alorvosi teendőket látott el, majd adjunktusi beosztásba került, 1967 őszétől Pető András halála után ő látta el az igazgatói teendőket. 1994-ben vonult nyugalomba, de a tanítást és a tudományos munkát nem hagyta abba.