Vegyes TECHnika - Domonyi Betti ötvös, aranyműves és Schuller Marcsi textilművész kiállítása

Megnyitó 2024. március 12-én kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Láng Orsolya író, költő, könyvillusztrátor, filmrendező.
Közreműködik: Vértesi Ferenc (gitár)

Megtekinthető 2024. március 28-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

Domonyi Erzsébet Betti, ékszerész és építész, aki a textúra és a geometria metszéspontjában alkot. Ez az út lehetővé teszi számára, hogy különböző kontextusokban vizsgálja meg a különböző anyagokat, hogy azok hogyan lépnek kölcsönhatásba és válnak eggyé. Számára az a legfontosabb, hogy hagyja, hogy az anyag úgy alakuljon, ahogyan akar, hagyja, hogy a maga útját járja. A kiállításon a szénszálas négyszög profil kompozitot állítja különböző helyzetekbe, megőrizve a konstruktív koncepciót, amelyet a kockára épít. A CUBE I. kollekcióval a kortárs művészet olyan szegmensét kívánja megmutatni, ahol a mérnökséget és a művészetet is megőrizve önazonos alkotásokat tud létrehozni.

Schuller Mária divat- és textiltervező művész. Munkásságában a textil a mára szakterületévé vált gépi hímzés technológiájának grafikus megközelítésével alkot kohéziót. A textil festői elemként épül be alkotásaiba annak anyagszerűségével, térbeli dimenzióival, valamint a szomatikus öröm tapasztalatával. A talált, gyűjtögetett kisebb-nagyobb (többnyire másra nem alkalmazható, mert hulladék) textildarabok a varrás és a hímzés által alkotnak új kompozíciókat és ruhadarabokat, általában a képi és a szöveges humort sem mellőzve.

Megnyitó 2024. február 20-án kedden 18 órakor.
A kiállítást megnyitja Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser.
Megtekinthető 2024. március 8-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között
fotók: Horváth Eszter, Kökényesi Eszter

Az önkeresés témáját mind a négyen különböző aspektusokból közelítettük meg.
- Diriczi Csenge ékszerei olyan belső folyamatok feldolgozását, átkeretezését kísérelik meg, mint az érzelmi biztonság nélküli felnövés nehézségei, valamint az emberi léttel kéz a kézben járó változékonyság elfogadása.
- Molnár Csaba tárgyai üzenetként törnek ki az egyén biztonságot nyújtó burkából, egy személyes szimbólumrendszeren keresztül.
- Sümegh Anna képeslapokból álló kollázssorozatában és verses grafikáiban megjeleníti belső dialógusait, és a szorongás egymásba fonódó gondolatköreit vizsgálja.
- Ujvári-Zsiga Luca pedig kísérleti installációkkal készült, melyek a halogatás okait térképezik fel az alkotó személyes tárgyainak átértelmezésén keresztül.

Idén újra a frissen felvett tagok bemutatkozó csoportos kiállításával indul az évad a FISE Galériában. A tavalyi év felvételi eljárása során felvételt nyert alkotók első közös tárlatukon mutatkoznak be az egyesület közössége és a szélesebb nyilvánosság előtt.
Az összeállítás ebben az esetben izgalmasan alakul, hiszen sok területről, sokféle helyzetben lévő alkotók munkái kerülnek egymás mellé, és alakítanak ki új párbeszédre nyitott együttállást a galéria terében.

Megnyitó: 2024. január 29. hétfő 18.00
A megnyitón köszöntőt mond: Mascher Róbert, a FISE elnöke

Kiállítóink:
Csibi Boróka, Csizmadia Fanni, Görgényi Gizella, Gyarmati Dóra, Horák Debóra, Jeney Judit, Katona Dorottya Júlia, Kiss Bernadett, Németh Luca Virág, Szabó Anikó, Szalay Csenge, Szilágyi Dénes, Tóth Ágnes Réka - LART, Tóth-Vásárhelyi Réka, Ujvári-Zsiga Luca Krisztina, Ujváry Berta, Válint Ingrid, valamint Lengyel Zsanett elmélet szakos friss tag
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Uhl Gabriella művészettörténész és Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, a FISE vezetőségének tagja

A kiállítást 2024 február 16-ig lehet majd megtekinteni, hétköznaponként 14 és 18 óra között

2020-ban, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület iparművészeti gyűjteménye! Jelenleg 105 FISE tag kiemelkedő alkotása található az egyedülálló anyagban, amelyet a jövőben mind belföldön, mind külföldön igyekszünk a nagyközönség számára is elérhetővé tenni!
(Azonosító: 0001-MMA-20-MT)

Különleges meglepetéssel készülünk 2023 karácsonyára, december 15-17 között a FISE iparművészei várnak kézműves alkotásaikkal. Válogass a grafikusok, keramikusok, üvegművészek, textilművészek, porcelántervezők, ötvös és ékszertervezők hazai kiválóságainak legfrissebb alkotásaiból. Válassz egyedi, kézzel készített ajándékot az ünnepekre szeretteidnek.
Szombatra extra programmal is készülünk: a KACs Műhely ünnepekre hangoló workshopja vár benneteket!

A vásárunk nyitvatartása:
2023. december 15. péntek: 11-18h
2023. december 16. szombat: 11-19h
2023. december 17. vasárnap: 11-19h

Művészeink, akiknek a portékáival találkozhatsz:
Antal Kitti, B. Horváth Brigitta, Berkes Anna Csenge, Bogó Krisztina, Csibi Boróka, Diósi Máté, Domonyi Erzsébet Betti, Gyeviki Hajnal, Hermann Katalin, Hu-Yang Kamilla, Komár Sabrina, Knetik Dóra, Laskóy Andrea, Litvin Natasa, Nagy Lantos Marianna, Rejka Erika, Rozsályi Boglárka, Válint Ingrid

A kiállítást Haász János író nyitja meg.

A kiállítás a Budapest150 programsorozat keretében
a Budapest Könyvfőváros eseményeként valósul meg.

Megnyitó: 2023. december 12. 18 óra.
Megtekinthető 2023. december 22-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között.
2024. január 2. és január 26. között munkanapokon előzetes bejelentkezés szükséges a tervezett látogatás előtt 24 órával az iroda@fise.hu címen.

Mi volt előbb: a kép vagy a gondolat?
Hogyan függenek össze történeteink és belső képeink?
Milyen színekkel lehet visszaadni egy-egy hangulatot, érzelmet?
Hogyan támaszkodik egymásra szöveg és kép akkor, amikor történetmesélésben vagyunk nyakig?
Van-e különbség, ha külső történet hívja életre a képet, vagy ha belső moziból kerül mások által szemlélhető felületre?

Sok kérdés, sok válasz. A FISE KÉPesség című kiállításán technikai és megközelítési sokszínűséggel tekintünk a témakörre, igyekszünk sokfelől szemlélni és vizsgálni a lehetséges reakciókat, hatásokat. Frissebb munkák és a legfrissebb tagok mellett az egyesületünk folyamatos létének alapját adó alkotóink egyaránt helyet kapnak ebben a speciális válogatásban.

Budapest Könyvfőváros 2023 program
A FISE pályázaton nyert lehetőséget a Budapest 150 program, illetve annak egyik speciális alprogramja, a Budapest Könyvfőváros keretében két kiállításra. Jelenlegi kiállításunk illusztrációk világáról szól, az júliusban rendezett témája a betű- és kiadványtervezés volt.
https://www.budapestkonyvfovaros.hu/

A kiállításon részt vesznek:
Bogó Krisztina
Csala Sándor
Csibi Boróka
Hu-Yang Kamilla
Kusnyár Eveline
Mascher Róbert
Molnár Csaba
Pusztai Diána
Schuller Mária
Somogyi Éva
Sziráki Lili

Megnyitó: 2023. november 28. 19 óra.
A kiállítást Kerékgyártó András DLA, formatervező művész nyitja meg.
Megtekinthető 2023. december 8-ig, hétfőtől-péntekig 14-18 óra között.

ÁTHATÁSOK

Az alkotók kiállított munkái jól bemutatják sokrétű tapasztalataikat, a hasonlóságok mellett ugyanakkor a különbözőségek is láthatóvá válnak. Festett, nyomott, hajtogatott, szabott, varrott textilek különböző funkciókban jelennek meg, jól szemléltetve, hogy milyen sokféle formában vannak jelen a mindennapi életünkben és mennyire befolyásolhatják hangulatunkat, életminőségünket.
Sallay Anna innovatív módon kombinálja a különböző festési és nyomtatási módszereket, a spontán egyedi nyomatok szabadsága és az előre megszerkesztett minták együttes használata, áthatása különleges, teljesen személyes és megismételhetetlen vizuális élményt ad. Így a végtelen lehetőségek világát tárja elénk nem csak esztétikai, de felhasználás tekintetében is.
Wolf Bettina munkáira jellemző a rendkívül aprólékos kidolgozottság, az öltözékeket kisebb léptékű, az ékszerek világából ismerős finomságú kiegészítőkkel kombinálja, bővítve ezáltal azok funkcióját, használhatóságát. A ruhák mellett az alkotói folyamatba is betekinthetünk rajzok, vázlatok, moodboardok, illetve nyomatok formájában.

Kertész Krisztina üvegművész munkái első benyomásra könnyed, olykor megmosolyogtató témákat dolgoznak fel. A Modellált poéma című kiállítás betekintést enged az üvegbe zárt érzések komplexebb feltérképezésére és befogadására, olyan versek által, amit maga a művész írt. A szobrok, kisplasztikák nem interpretálni hivatottak a verseket. Különálló alkotásokként értékelhetőek ugyanakkor a versek rendkívül intenzív érzésvilágának, látomásszerű vizualitásának egy-egy gondolati, képi elemét ragadják ki, modellálva azt. Mit mutatunk és mit rejtünk? Mit ismerünk magunkból és mit ismerünk be? Kapcsolatban vagyunk-e a belső világunkkal? Merjük-e vállalni a sebezhetőséget? Minél inkább össze van törve bennünk valami, annál inkább kifelé figyelünk és nem engedünk betekintést. Olykor magunk számára sem. Ez a kiállítás érzelmi és anyagi szinergia által alkot egy egészet. Mint maga az ember.

A kiállítást megnyitja Török Sára tárgyalkotó, a Fénybánya Huta-üveg Alapítvány elnöke
Megnyitó: 2023. november 14. 19 óra
Megtekinthető 2023. november 24-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között

A kiállítás Harsány Patrícia és Szabó Nelli Jemenben, a Socotra szigetén töltött időszakát mutatja be. Az alkotópáros a szigeten két héten keresztül művészeti workshopokat tartott fiataloknak a helyi egyetemen és a Socotra Fesztiválon. A sziget kuriózuma, hogy egyfajta marginális zárványterület az arab térségen belül mind kulturálisan, mind biodiverzitását tekintve. A szigetre való utazás még viszonylag új lehetőség és a helyiekkel való közös munka, pedig csak az utóbbi időszakban vált lehetővé bizonyos, a sziget számára értékes szakembereknek, így mind Európai nőként és tervezőpárosként is ez egy kivételes lehetőség volt számukra.
A kiállításon saját refleksziók láthatóak majd napló szerűén tárgyakkal, feljegyzésekkel és történetekkel együtt bemutatva a szokotrai mindennapokat.
A kiállításra érkezőket socotrai mézzel és arab kávéval várjuk.

A kiállítást megnyitja: Szentpéteri Márton Phd habil.
Megnyitó: 2023. október 10-én kedden 19 órakor
Megtekinthető: 2023.11.10-ig, munkanapokon 13-18 óra között.

G.O.A.T. Greatest Of All Time.